Podnikatelské svazy: Očkování je jedinou cestou z krize. Firmy jdou dál příkladem a zaměstnance k vakcinaci motivují, stát musí dělat totéž

Podnikatelské svazy: Očkování je jedinou cestou z krize. Firmy jdou dál příkladem a zaměstnance k vakcinaci motivují, stát musí dělat totéž

08.09.2021 Miroslav Beneš

Skutečný návrat ekonomiky na předkrizovou úroveň není možný bez dostatečné proočkovanosti populace. Hospodářská komora ČR, Svaz průmyslu a dopravy ČR a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR proto apelují na své členy a podnikatele, aby ještě zvýšili informovanost a osvětu zaměstnanců v otázce vakcinace a zvážili další benefity pro očkované. Zástupci firem zároveň oceňují konstruktivní diskuzi s ministerstvem zdravotnictví a shodu na tom, že i při zhoršení epidemické situace nedojde k omezení ekonomiky a uzávěrám byznysu. Podnikatelé jsou zároveň ochotni akceptovat přiměřená režimová opatření.

Reprezentanti zaměstnavatelů připomínají, že zdraví zaměstnanci jsou pro chod firem nepostradatelní. Jedině očkování a dodržování protiepidemických opatření zajistí v dalších měsících jejich normální fungování. „V době, kdy firmy musí dohánět rok a půl ekonomického výpadku, jsou jakékoliv další prostoje obrovským rizikem. Vyzývám proto naše podnikatele, ať zaměstnance motivují, co to jde. Je proto třeba jim výhody očkování stále připomínat a také je motivovat nejrůznějšími benefity,“ vysvětluje prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý s tím, že na očkování závisí celá makroekonomická stabilita ČR.

Očkování je nezbytné proto, aby se podzim obešel bez komplikací a zatížení zdravotnického systému. „Nejen průmyslové podniky, ale v podstatě všechny firmy ušly od loňského března obrovský kus cesty. Mnoho z nich dodnes pravidelně testuje zaměstnance, umí zabezpečit epidemická a další interní opatření. Byla by proto škoda, kdyby jejich snaha v následujících týdnech ztroskotala kvůli slabé proočkovanosti,“ upozorňuje Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

S postupným náběhem plného školního roku a větší koncentrace lidí ve vnitřních prostorech vlivem počasí se pravděpodobně zvýší riziko přenosu covidu-19 a vyšší incidence onemocnění. Je proto nutné, aby nejen zaměstnavatelé, ale všichni občané ČR důsledně dbali na dodržování platných epidemických pravidel. „Dnes již disponujeme aplikacemi k jednoznačnému prokazování bezinfekčnosti, stejně jako s nástroji, jak bezinfekčnost například ve službách elektronicky kontrolovat. Je proto žádoucí, aby je podnikatelé i všichni lidé využívali a tím ve vlastním zájmu zamezili dalším ekonomickým dopadům,“ sděluje prezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Jan Wiesner.

„Zároveň by ale neměl stát zapomínat na ostatní respirační nemoci, které tu s námi nadále jsou. I proto je třeba se soustředit rovněž na prevenci a očkování proti „běžné“ chřipce, jejíž případné rozšíření může zkomplikovat dosavadní zvládání pandemie covidu-19,“ dodává Dlouhý.


Zařazenost 08.09.2021 12:09:00
ZdrojKomora.cz
Originálkomora.cz/press_release/podnikatelske-svazy-ockovani-je-jedinou-cestou-z-krize-firmy-jdou-dal-prikla...

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.