KOMENTÁŘ VLADIMÍRA DLOUHÉHO: Ministryně Maláčová se kvůli volbám nezdráhá vyvolávat třídní boj, ba ani xenofobii

KOMENTÁŘ VLADIMÍRA DLOUHÉHO: Ministryně Maláčová se kvůli volbám nezdráhá vyvolávat třídní boj, ba ani xenofobii

06.09.2021 Tiskové oddělení

Dnešní mediální vyjádření ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové odsuzující zaměstnávání cizinců ze třetích zemí v České republice je dalším důkazem, že se během předvolebního boje nedokáže vyhnout demagogii a vyvolávání třídního boje.

Její vyjádření ve smyslu, že v tuzemských firmách funguje novodobé otroctví, je nejen nepravdivé, ale zejména neskutečně neuctivé směrem k podnikatelům této země. To, že byznysová sféra zpravidla negeneruje voliče ČSSD, neopravňuje k útokům, kterých se paní Maláčová dopouští. Tím spíše, že jsou to právě firmy, které platí její protipodnikatelské nápady.

Jak je možné, že paní ministryně hovoří o špatných pracovních podmínkách, když sama prosadila údajně spravedlivý povinný 1,2násobek zaručené mzdy právě pro zaměstnance ze zahraničí, čímž docílila, že za stejnou práci čeští pracovníci dostávají méně peněz než ti zahraniční. Podobně nekoncepční je i její stálý tlak na zvyšování minimální mzdy, který nemá žádnou logiku a dramaticky předbíhá růst produktivity práce. Stejně tak jsme svědky toho, jak platy ve veřejném sektoru rostou rychleji než mzdy v tom soukromém, opět bez ohledu na efektivitu. Volby se prostě rychle blíží a je zjevně třeba nahodile tahat z rukávu trumfy, které v očích paní ministryně nenechají ČSSD před branami sněmovny.

Nepamatuji si, že by ČSSD za svoji dlouhou existenci někdy sklouzla ke xenofobním útokům a vyvolávání animozity vůči cizincům. Veřejnosti chce paní Maláčová vnutit mylný dojem, že kdekoliv se objeví zahraniční pracovníci, vznikají problémy a roste kriminalita. To samozřejmě není pravda a ministryně si podobná vyjádření nesmí dovolit. Tím spíše, že jsou to právě cizinci, kteří umožňují udržet v chodu služby i některé obory, kde Češi už pracovat dlouhodobě nechtějí, a není to z důvodu neadekvátního finančního ohodnocení (prodavači, dělníci, průmysl, logistika apod.). Na rozdíl od paní ministryně si podnikatelé, ale i zákazníci jejich přínos uvědomují. A jejich zapojení do české ekonomiky oceňují, mimo jiné ze svých platů přispívají na české důchody i zdravotní péči.

Zkuste, prosím, paní ministryně, na chvíli opustit český dvoreček a podívat se, jak fungují sociálně demokratické strany na západ od našich hranic. I přes často opačné názory jsou partnery pro dialog s byznysem – jaký propastný rozdíl od současné situace u nás. Konstruktivní debata v posledních letech ze strany MPSV naprosto vymizela. Dokud totiž budou podnikatelé tímto resortem označováni za otrokáře, není běžná komunikace zřejmě možná.

Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory ČR


Zařazenopo 06.09.2021 16:09:00
ZdrojKomora.cz
Originálkomora.cz/press_release/komentar-vladimira-dlouheho-ministryne-malacova-se-kvuli-volbam-nezdraha-vyv...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.