mpsv.cz (MPSV)
Z domova  |  18.08.2021 21:42:00

Senát posvětil novelu, která rodinám zpřístupní dětské skupiny

Rodiče malých dětí do tří let budou mít možnost využít dostupných služeb dětských  skupin. Senátoři totiž schválili novelu zákona, která zajišťuje na jedné straně  stabilní a předvídatelné financování pro samotné dětské skupiny, ale na druhé  straně obsahuje i strop pro platbu rodičů malých dětí za tuto službu. Aby novela  mohla nabýt 1. 10. 2021 účinnosti, je potřebný už jen podpis prezidenta republiky. 

„Počítáme s tím, že rodiče budou v dětských skupinách za péči o malé děti do tří let  platit v průměru kolem 1700 korun, nikdy ale ne víc než čtyři tisíce. Novela je tedy  průlomová v zajištění péče o nejmenší děti. Cílem je, aby byla finančně i místně  dostupná pro všechny rodiny, které ji chtějí nebo potřebují využít. Zákon pomůže  rodinám a zároveň rozšíří možnosti, jak lépe propojit pracovní a rodinný život,“  vyzdvihla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Dětské skupiny by  podle ní měly splňovat požadované vyšší standardy kvality péče o děti. „Zákon přináší  stabilní financování a upravuje pravidla pro fungování zařízení, která pečují o děti  od šesti měsíců do zahájení povinné školní docházky,“ dodává. 

Státní příspěvek poskytovaný dětským skupinám od státu se bude se lišit podle věku  dítěte a bude se odvíjet od normativu platného pro soukromé mateřské školy. Kromě toho  novela obsahuje také konkrétní požadavky na zajištění personálu. Například bude  povinnost, aby v rámci dětských skupin pracovala alespoň jedna pečující osoba se  zdravotnickým vzděláním nebo nově vytvořenou profesní kvalifikací Chůva pro děti  v dětských skupinách, která se zaměřuje na zdravotní oblast a vývojovou psychologii.  Při péči o děti starší tří let je potřeba, aby byla alespoň po dobu 20 hodin týdně zajištěna  pečující osoba s pedagogickým vzděláním. Novela zákona o dětských skupinách zavádí  nově povinnost dalšího vzdělávání pečujících osob a standardy kvality poskytované péče.  

Podpora ze státního rozpočtu bude vázaná na smlouvy s rodiči, nebude se tedy odvíjet  od skutečné docházky, jako je tomu doposud, čímž odpadnou „sankce za nemocnost“  a zajistí se finanční stabilita zařízení.  

Podle Jany Maláčové bylo přijetí zákona potřeba zejména proto, že během první poloviny  roku 2022 skončí podpora dětských skupin z Evropského sociálního fondu. „Bylo  potřeba upravit způsob financování ze státního rozpočtu tak, aby mohly bez  problémů pokračovat v činnosti i po tomto datu,“ vysvětluje ministryně. Jana  Maláčová zároveň zdůraznila, že z Národního plánu obnovy bude vyčleněno 7 miliard  korun na výstavbu nových dětských skupin a rekonstrukci stávajících, což mnohonásobně  zvýší kapacity těchto zařízení. „V současné době se můžeme pochlubit více než  15 tisíci místy u 1145 poskytovatelů,“ přibližuje současný stav s tím, že první dotační  výzvy z evropských fondů na výstavbu dětských skupin MPSV vyhlásí už letos na podzim.  „Tímto vyzývám obce, aby se zapojily. Díky evropským penězům jim teď už opravdu nic  nebrání, aby začaly s budováním dětských skupin,“ apeluje Jana Maláčová

„Byl to těžký boj, ale po dlouhých debatách se nám konečně podařilo prosadit stávající  podobu,“ dodává ministryně. Na přizpůsobení se novým podmínkám bude pro stávající  dětské skupiny ponecháno dostatek času - pro zpřesněné hygienické požadavky a  požadavky v oblasti požární prevence jsou to 2 roky, pro zavedení pojmenování „dětská  skupina“ do názvu služby a nové podmínky v oblasti odborné způsobilosti 3 roky,  pedagogické vzdělání si pečující osoby mohou doplnit až do 1. 10. 2026. Pro  poskytovatele, jejichž oprávnění vznikne až po účinnosti novely, jsou požadavky na  odborné způsobilosti pečujících osob závazné od 1. července 2022. Toto období je  podle nás dostatečně dlouhé. Dětské skupiny se osvědčily, a proto si zaslouží další  podporu,“ uzavírá Jana Maláčová

Ke stažení

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688