eagri.cz (Mze)
Dotace  |  18.08.2021 15:54:00

Vlastníci lesů dostanou 3,6 miliardy na zmírnění dopadů kůrovcové kalamity za rok 2020

Vlastníci lesů dostanou 3,6 miliardy na zmírnění dopadů kůrovcové kalamity za rok 2020

18.8.2021

Tisková zpráva – Na příspěvcích na zmírnění dopadů kůrovcové kalamity v lesích za rok 2020 poskytne Ministerstvo zemědělství (MZe) vlastníkům lesů celkem 3,6 miliardy korun. Na dnešním jednání se ministr zemědělství Miroslav Toman dohodl s ministryní financí Alenou Schillerovou na navýšení rozpočtu MZe o 2 miliardy korun. Dalších 1,6 miliardy přidá MZe z vnitřních úspor. Uvolnění finančních prostředků ještě musí schválit vláda.

„S ohledem na reálné možnosti státního rozpočtu jsme se dohodli na uvolnění dvou miliard z vládní rozpočtové rezervy a dalších 1,6 miliardy korun půjde z rozpočtových rezerv rezortu zemědělství. Dosud naše ministerstvo nestátním i státním vlastníkům lesů poskytlo na zmírnění kůrovcové kalamity více než devět miliard korun,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Peníze lesníci využijí především na obnovu lesa po kalamitě. Loni vysázeli lesníci rekordních 128,5 milionu listnáčů, zatímco jehličnanů bylo 77 milionů sazenic. Obnoveno bylo téměř 40 tisíc hektarů lesa, z toho sadbou téměř 34 tisíc hektarů a zbytek přirozenou obnovou.

Ministerstvo zemědělství již realizovalo dvě fáze dotačního programu. Při první za roky 2017 a 2018 poskytlo nestátním vlastníkům lesů podporu 2,78 miliardy korun, při druhé za rok 2019 vyplatilo vlastníkům nestátních lesů příspěvky v objemu 4 miliard a subjektům hospodařících ve státních lesích 2,52 miliardy korun. Celkově dosud na zmírnění kůrovcové kalamity MZe poskytlo 9,3 miliardy korun. Vzhledem k letošnímu růstu tržních cen jehličnatého dříví nebude příští rok program pokračovat a nahradí ho nové podpory zaměřené na adaptaci lesů na změnu klimatu.

Letos se při poskytování příspěvku za rok 2020 nově připojí i Ministerstvo životního prostředí, které bude příspěvek poskytovat v případě nestátních lesů na území národních parků a jejich ochranných pásem.

Další peníze získají vlastníci lesů díky novým pravidlům poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích od počátku příštího roku, kdy začne platit připravovaná novela nařízení vlády (č. 30/2014 Sb.). Vzhledem ke zvýšení sazeb stávajících příspěvků a zařazení dalších podporovaných činností vzroste objem vyplacených příspěvků až o 1,6 miliardy korun (na celkových 3,8 miliardy korun) ještě v roce 2022 a až o 2,9 miliardy (na celkových 5,1 miliardy) počínaje rokem 2023. Převážná část vyplácených peněz, kterou představuje příspěvek na obnovu, zajištění a výchovu lesních porostů, půjde z Národního plánu obnovy, v červenci schválila Evropská komise. V tomto plánu je na budování lesů odolných klimatické změně určeno pro následující tři roky celkem 8,54 miliardy korun a dalších 300 milionů pro podporu zadržování vody v lesích.

Vojtěch Bílý
tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688