ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Makroekonomika  |  26.07.2021 09:51:18

Ranní glosa: Týden ve znamení výsledků HDP za II. kvartál a zasedání Fedu

Startuje poslední červencový týden, ve kterém bude pozornost finančních trhů směřovat na čerstvé odhady HDP za druhé čtvrtletí v hlavních ekonomikách a také zasedání amerického Fedu. Navzdory přísným karanténním opatření na počátku minulého čtvrtletí očekáváme, že páteční čísla HDP potvrdí návrat hospodářského růstu v české ekonomice i eurozóně.

Významnějším motorem růstu by se měly stát služby, které profitují ze svižného rozvolňování restrikcí, zatímco evropský průmysl brzdí globální nedostatek čipů a dalších dílů. Z pohledu růstové dynamiky pak platí, že se Evropa teprve rozehřívá – ekonomická aktivita by měla dále akcelerovat ve druhé polovině roku, kdy bude domácí poptávka podpořena nejen pokračující realizací odložené spotřeby, ale také startujícími investicemi z evropského Fondu obnovy.

Ve Spojených státech by naproti tomu měla čtvrteční čísla HDP potvrdit další svižné tempo hospodářského růstu, které by mělo ekonomiku vrátit zpět na před-pandemickou úroveň. Kombinace masivních fiskálních stimulů, úspěšného vakcinačního programu a relativně omezených lockdownů by měla dokonce přinést nejrychlejší růstovou dynamiku v rámci celého post-pandemického oživení. Samotná hospodářská expanze by měla v USA zůstat nadstandardní i ve druhé půli roku, a tudíž i nadále generovat nezanedbatelné inflační tlaky, ale také nahrávat pokračujícímu oživení na americkém trhu práce.

Právě dočasnost vysoké inflace, stejně jako nedostatečný progres na trhu práce, kde oproti před-pandemickému stavu stále chybí přibližně 6 milionu zaměstnanců, budou zřejmě hlavními argumenty Fedu, proč ani tentokrát neměnit nastavení měnové politiky. Středeční jednání FOMC tak zřejmě neodstartuje ani debatu o omezení nákupu aktiv (tzv. tapering), které pravděpodobně přijde (neformálně) na stůl až na konci srpna během konference v Jackson Hole, respektive v září při příležitosti pravidelného jednání FOMC. Celkově pak lze ze strany šéfa Fedu Powella očekávat opatrnou komunikaci, neboť i pro něj samotného je načasování „taperingu“ delikátní záležitosti vzhledem ke konci jeho mandátu v únoru 2022.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688