Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  21.06.2021 07:46:44

ČNB poprvé od začátku pandemie zvýší úrokové sazby (Týdenní zpráva z finančního trhu)

Americká centrální banka odstartovala diskuze o začátku utahování měnové politiky. To se promítlo do všech koutů finančních trhů a ze stejného titulu očekáváme volatilitu i přes celé léto. V Evropě ukážou tento týden předstihové ukazatele další růst. Evropská rada bude řešit osud Bankovní unie a šéfka ECB představí svou čtvrtletní zprávu Evropskému parlamentu. Ve středu zasedne ČNB, která podle nás poprvé od začátku pandemie zvýší úrokové sazby. Zásadní ale bude indikace dalšího zpřísňování měnové politiky ve zbytku roku. Koruna zůstává v zajetí silného dolaru. Tuzemská centrální banka by ji však měla poskytnou nový stimul k pohybu k silnějším úrovním.

Předstihové ukazatel v eurozóně dále rostou

Americká centrální banka v minulém týdnu odstartovala diskuze o začátku utahování měnové politiky. Tento týden tak bude stát za pozornost vývoj zaměstnanosti, výdajů domácností a inflace. Data by měla potvrdit udržitelnou míru oživení tamní ekonomiky, což by mělo podpořit diskuzi centrálních bankéřů v průběhu léta. Federální vláda bude tento týden pokračovat v legislativním procesu investičního balíčku zaměřeného na infrastrukturu.

V Evropě bychom tento týden měli vidět další růst předstihových ukazatelů díky vlně rozvolňování pandemických opatření v průběhu června. V případě PMI by si měl polepšit sektor služeb, a tudíž i celkový ukazatel. Průmysl by se však měl dočkat mírného poklesu z historicky rekordních hodnot díky přetrvávajícím problémům s dodavatelskými kapacitami a lhůtami. Růst by měl ukázat i německý IFO či spotřebitelská důvěra v eurozóně. Z politického hlediska budou trhy sledovat čtvrteční a páteční setkání Evropské rady, která bude řešit Bankovní unii a její další vývoj. Již dnes vystoupí šéfka ECB v Evropském parlamentu se svou čtvrtletní zprávou o měnové politice.

V regionu bude klíčovou událostí středeční zasedání České národní banky. Očekáváme, že bankovní rada rozhodne o prvním zvýšení úrokových sazeb od vypuknutí pandemie. To indikují prohlášení jednotlivých členů z posledních týdnů. Celkově by se tak pro tento krok mělo najít pět hlasů ze sedmi. Hlavním důvodem je podle centrálních bankéřů dlouhodobě vyšší inflace a snaha zamezit růstu inflačních očekávání. Pozornost ale bude mít hlavně následná tisková konference a indikace dalšího zvyšování úrokových sazeb ve zbytku roku. Více v našem ČNB Focus na https://bit.ly/3gA2AuY. O den později pak vyjde spotřebitelská důvěra za červen.

Koruna v zajetí silného dolaru

I páteční obchodování se neslo v duchu dozvuků středečního zasedání americké centrální banky. Olej do ohně přilil James Bullard, jeden ze členů měnového výboru, který v rozhovoru zopakoval, že se v centrální bance začínají bavit o snižování nákupů finančních aktiv. Podle jeho slov to je přirozené vzhledem k rizikům vyšší inflace pro následující období. Akciové trhy na komentář reagovaly mírným poklesem s tím, jak se investoři obávají vyšší volatility v průběhu letních prázdnin. Naopak americký dolar dále posiloval až k 1,187 za euro. Obecně ale trhy vykazovaly nízkou aktivitu i díky sobotnímu svátku v USA.

V regionu byla situace poklidnější. I přes menší pohyby všechny středoevropské měny skončily přibližně na stejných úrovních. Koruna i nadále balancuje mezi vlivem silného amerického dolaru vůči euru na straně jedné a z druhé strany návratem korunových tržních sazeb k současným maximům. Prozatím se zdá, že koruna díky vývoji v zahraničí bude mít tendence dále oslabovat. Tuto středu však podle nás situaci změní ČNB, která by zvýšením úrokových sazeb a komentáři o dalším zpřísňování měnové politiky měla dodat koruně potřebný stimul pro návrat k silnějším hodnotám.

Autor: František Táborský

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:

22.01.2024ECB sníží sazby poprvé v září (Týdenní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688