cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)
Kryptoměny  |  11.06.2021 09:50:03

Salvador se stal první zemí, která schválila Bitcoin jako legální platidlo, zákon získal souhlas Kongresu

Salvador se stal první zemí, která schválila Bitcoin jako legální platidlo, zákon získal souhlas Kongresu

10.06.2021 / Crypto Kingdom

Latinskoamerická země Salvador se včera zapsala do historie. Prezident Salvador Nayib Bukele oznámil, že zákon o Bitcoinu byl na salvadorském kongresu oficiálně přijat silnou většinou 62 hlasů.

Díky tomu je Salvador první zemí, která oficiálně přijímá Bitcoin (BTC) jako zákonné platidlo vedle USD uvnitř finančního systému země. Zákon o Bitcoinu vstoupí v platnost v příštích 90 dnech.

Prezident uvedl, že se plánuje setkat s MMF (Mezinárodním měnovým fondem) ve čtvrtek 11. června. Bude to zásadní setkání, protože rozhodne o průběhu změny globálního finančního systému. Během nedávného oznámení prezident Salvadoru uvedl, že zavedení Bitcoinu jako zákonného platidla významně podpoří ekonomiku země, což v žádném případě není krokem k de-dolarizaci.

Jak již bylo řečeno, zavedení Salvadoru bude trvat 90 dní, než implementuje legální platební systém založený na Bitcoinu. Jakmile bude spuštěn, všichni obchodníci působící v zemi budou muset přijímat platby Bitcoinem. Vláda Salvadoru bude ze stejného důvodu provozovat Bitcoinovou peněženku. Zajímavější je, že trvalé bydliště v Salvadoru je nyní k dispozici za 3 BTC.

Podrobnosti o zákonu o Bitcoinu

Vzhledem k tomu, že nyní prošel zákon o Bitcoinu, budou všechny ceny spotřebního zboží k dispozici v BTC spolu s americkým dolarem. Obdobně budou daňové příspěvky placeny v Bitcoineu a směny za BTC nebudou podléhat dani z kapitálových výnosů. Jak zní zákon:

"Účelem tohoto zákona je regulovat Bitcoin jako neomezené zákonné platidlo s osvobozující mocí, neomezené v jakékoli transakci a na jakýkoli titul, který vyžadují veřejné nebo soukromé fyzické nebo právnické osoby."

Podle navrhovaného zákona bude směnný kurz BTC s americkým dolarem volně stanovován na trhu. Zákon také konstatuje, že Salvador „bude podporovat potřebné školení a mechanismy, aby obyvatelstvo mělo přístup k Bitcoinovým transakcím.“

Zákon o Bitcoinu stanoví, že BTC bude hrát roli ve finančním začlenění, protože 70 % obyvatel Salvadoru stále používá hotovost.

Sešlost na Twitteru a obrovský zájem veřejnosti

Prezident Nayib Bukele se také během projednávání zákona o Bitcoinu v kongresu připojil k diskuzi na Twitter Space, kterou hostoval Nic Carter. Během ní Bukele odhalil, že země nejenže spolupracuje se společností Strike na vytvoření vládní Bitcoinové peněženky, ale občané mohou svobodně používat jakoukoli Bitcoinovou peněženku podle svého výběru.

Salvador koupí $150 milionů v Bitcoinu a HODL od jednotlivců a podniků, kteří ho přijmou, ale budou potřebovat pomoc se směnou měny.“

Twitter Space je docela podobný konceptu aplikace Clubhouse, která nabízí komunitní hlasový chat a diskusní funkce. Carterova diskuse se stala největším shromážděním, do kterého se zapojilo více než 22 tisíc lidí, aby si vyslechli prezidenta Salvadoru, a to v době, kdy se uvažovalo o návrhu zákona o Bitcoinu.

Do Twitter Space se připojil CEO Twitteru Jack Dorsey, miliardář Mark Cuban, americká kongresmanka Cynthia Lummis a téměř každý známý podporovatel Bitcoinu.

Účastníci diskuze na Twitter Space, zdroj: Twitter

Měl by se Salvador v budoucnu zaměřit na těžbu Bitcoinu

Během události na Twitter Space byl Bukele dotázán na další plány země týkající se Bitcoinu a na to, zda plánují pracovat na těžbě Bitcoinu z administrativního hlediska.

Prezident reagoval pozitivně, což naznačuje, že i když o Bitcoinové těžbě zatím nic neprojednali, budou se v blízké budoucnosti snažit, aby se ze Salvadoru stalo centrum těžby Bitcoinu. Diskutoval také o využití sopečné energie k napájení Bitcoinových těžebních farem pro podporu udržitelné těžby.

Bukele také poznamenal, že i když jsou jedním z nejmenších krajů v Jižní Americe, krok k přijetí Bitcoinu jako zákonného platidla není žádným trikem. Tento krok Salvadoru již vytvořil lavinový efekt mezi středo a jihoamerickými národy, z nichž mnohé naznačily, že se připojí k Salvadoru v záměru přijetí Bitcoinu.

CryptoKingdom.cz

Jsme mostem mezi starým a novým světem. Provedeme tě světem kryptoměn a ukážeme ti cestu k největší příležitosti 21. století.

Crypto Kingdom je největší kryptoměnová komunita na CZ/SK scéně. Pomohli jsme již několika tisícům začátečníků se v kryptoměnách zorientovat.

Připoj se k nám a my tě provedeme: https://start.cryptokingdom.tech






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688