Evropská komise si začíná půjčovat peníze na fond obnovy

02.06.2021
Euroskop, ČTK

Evropská komise (EK) začíná vydávat společné dluhopisy na pokrytí mimořádného fondu obnovy Evropské unie. Unijní exekutiva v úterý oznámila, že letos hodlá na trzích prostřednictvím dlouhodobých dluhopisů získat zhruba 80 miliard eur (přes dva biliony Kč). Další desítky miliard eur chce letos získat pomocí dluhopisů s kratší splatností.

Komise může fond o celkovém objemu 750 miliard eur (19,1 bilionu Kč) v cenách roku 2018 začít naplňovat díky tomu, že k minulému týdnu všech 27 členských států schválilo zvýšení svých záruk za společný rozpočet. Proto si může Brusel vypůjčit peníze na bezprecedentní společný dluh za nejvýhodnějších podmínek. První země by mohly začít peníze z fondu čerpat o letních prázdninách.

EK uvedla, že díky letošní půjčce bude ve druhé polovině roku schopna pokrýt všechny granty i úvěry požadované členskými státy, stejně jako další závazky spojené s krizovým fondem. Podle schválených pravidel mohou země v rámci předfinancování projektů z fondu získat až 13 procent svých celkových alokací. Zbytek peněz obdrží v dalších letech, kdy bude komise ve vydávání dluhopisů pokračovat.

Eurokomisař pro rozpočet Johannes Hahn prohlásil, že první část dluhopisů pokryje „nejakutnější potřeby členských zemí a nasměruje je na cestu k udržitelnému zotavení“. Komise doplnila, že situaci znovu zhodnotí na podzim.

Kdy země první peníze dostanou, bude záležet i na termínu dodání národních plánů obnovy. Dokumenty, které zohledňují požadavky komise na investice do ekologických či digitálních priorit nebo požadované reformy, zatím Bruselu odevzdalo 22 zemí. Česká republika mezi nimi není. Komise má na posouzení plánů dva měsíce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek