Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  25.05.2021 06:50:14

Německý Ifo index zpět nad dlouhodobým průměrem (Ranní zpráva z finančního trhu)

Dnešní den bude ve znamení povzbudivých ekonomických indikátorů. Zpřesněná data popisující výkonnost německé ekonomiky v prvním čtvrtletí odhalí, co stálo za ekonomickým poklesem – nepřekvapí, že kvůli covidovým omezením to byly zejména slabá spotřeba domácností a privátní investice. Květnový Ifo index ale jednoznačně potvrdí, že hospodářská situace prvního kvartálu je minulost. Aktuální rozvolnění německému hospodářství pomůže. Inflační tlaky i robustní výkonnost maďarské ekonomiky budou znamenat, že již na červnovém zasedání půjdou tamní sazby nahoru. Dnešní jednání centrálních bankéřů v tom trhy utvrdí.

Maďaři trh připraví na červnové zvýšení sazeb

Německá ekonomika doplatila během prvních třech měsíců roku na nepříznivou epidemickou situaci a restriktivní opatření, která se podepsala na mezičtvrtletním poklesu o 1,7 %, jak již ukázal předběžný odhad. Dnešní zpřesnění na tom nic nezmění, pouze odhalí slabost domácí poptávky – významný propad spotřeby domácností (-5,2 % q/q) a pokles investic (-1,8 % q/q). Pozitivní příspěvek naopak předpokládáme od vládní spotřeby a čistého exportu. Situace za Q2 21 již bude úplně jiná díky rozvolnění protipandemických opatření, což by měl odhalit i dnes zveřejňovaný květnový Ifo index podnikatelské důvěry. Znovuotevření zejména sektoru služeb se podepsalo na návratu indexu nad dlouhodobou úroveň a zároveň nejvyšší hodnotu od jara 2019.

Americká spotřebitelská důvěra za květen mírně zkoriguje dubnovou extrémně vysokou hodnotu. Respondenti již v dubnu velmi pozitivně reagovali na rozvolňování a rychle probíhající vakcinaci. Květnové číslo ale nic nezmění na příběhu, že hlavní roli v růstu americké ekonomiky opětovně přebrala spotřeba domácností. A zlepšující se finanční situace tamních domácností a zvyšující se důvěra se samozřejmě projeví i ve vyšší aktivitě na nemovitostním trhu, jak potvrdí data o prodejích nových domů za duben.

Celkově by dnešní ekonomický kalendář měl podpořit náladu investorů a jejich apetit. Již asijská seance se nesla v optimistickém tónu. Američtí centrální bankéři včera zopakovali, že současný inflační vzestup bude pouze dočasný. Z globálního optimismu by na devizovém trhu mělo dále profitovat euro, které by tak opět mohlo atakovat letošní nejsilnější úrovně proti dolaru. Zároveň to je prostředí, které bude i nadále svědčit středoevropským měnám.

V Maďarsku dnes zasedne k jednacímu stolu tamní centrální banka. Úrokové sazby zůstanou zatím beze změny, v červnu však již předpokládáme zpřísnění měnové politiky, což již avizovali i samotní centrální bankéři, minulý týden například viceguvernér B. Virag. Důvodem jsou jak silné inflační tlaky, tak i překvapivě robustní výkonnost maďarské ekonomiky v prvních měsících roku.

Koruna na úvod týdne krátce pod 25,40 CZK/EUR

Vstup do nového týdne byl ve znamení klidnějšího obchodování na globálních i lokálních finančních trzích, sentiment spíše nahrával rizikovějším aktivům. Po páteční korekci se tak včera opět výše tlačilo euro vůči dolaru, své silné úrovně se snažily posouvat i středoevropské měny. Koruna se dokonce krátce dostala pod 25,40 CZK/EUR. Naše měna tak atakuje nejsilnější úrovně od počátku pandemie. Včera ji povzbudily i silné statistiky vývoje důvěry v ekonomiku. Podnikatelé i spotřebitelé v květnovém konjunkturálním průzkumu ocenili výrazně lepší pandemickou situaci a pokrok ve vakcinaci, což vládě umožňuje poměrně rychle rozvolňovat a ekonomický život se tak pomalu začíná vracet i do těch nejpostiženějších odvětví a sektorů. Podrobněji jsme tuzemskou podnikatelskou a spotřebitelskou důvěru komentovali zde https://bit.ly/2T50PN8.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688