Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  18.05.2021 07:15:25

HDP eurozóny za Q1 21 by mohl být lehce vylepšen (Ranní zpráva z finančního trhu)

Eurostat dnes zveřejní druhé čtení HDP eurozóny za Q1 21 včetně struktury. Oproti prvnímu odhadu předpokládáme mírnou vzestupnou revizi. Díky vládním podporám zaměstnanost během prvního čtvrtletí nijak významně nespadla. Z regionu se dočkáme čísel HDP za Q1 21 z Maďarska.

Vládní programy udržely zaměstnanost v eurozóně

Druhé čtení HDP za Q1 21 v eurozóně by oproti předchozímu odhadu mělo přinést vzestupnou revizi o 0,1 pb. A to i za závěrečné čtvrtletí loňského roku, jak ukazují národní data. Revizi nepředpokládáme u největších ekonomik, kde by měly být potvrzeny předběžné odhady (Německo -1,7 % q/q, Francie +0,4 % q/q, Itálie -0,4 % q/q a Španělsko -0,5 % q/q). Jako celek tak eurozóna pravděpodobně spadla během prvních třech měsíců letošního roku mezičtvrtletně o 0,5 %, což by znamenalo meziroční pokles o 1,6 %. Je zřejmé, že se evropské hospodářství potýkalo s eskalující pandemickou situací, která v průběhu března v mnoha evropských zemích vyvrcholila významným lockdownem. Vládní opatření se podle nás projevily v poklesu spotřeby domácností (-1,6 % q/q) i nižší investiční aktivitě (-0,2 % q/q), když firmy z důvodu nejasné pandemické situace své investiční záměry odkládaly navzdory vládní fiskální podpoře. Problémy s přerušenými globálními výrobními řetězci se podle nás podepsaly na zvýšení zásob. Kde se ale vládní programy a fiskální stimuly projevily, to byl trh práce. Navzdory opětovnému uzavření ekonomik podle nás klesla zaměstnanosteurozóně pouze o 0,1 % q/q.

Celá Evropa aktuálně prochází díky příznivé pandemické situaci vlnou rozvolňování, kterou umožňuje i zrychlující proočkovanost. Ve výhledu by tak eurozóna měla během Q2 20 přidat, zrychlení by pak mělo být patrné zejména ve druhé polovině roku. Za celý rok by si měla eurozóna polepšit o 4,0 %. To je dobrá zpráva pro euro a potažmo i korunu.

Koruna dále posouvá své silné úrovně

Koruna včera vůči euru atakovala patnáctiměsíční maximum, když navázala na svůj trend z posledních týdnů. Ranní zveřejnění cen průmyslových výrobců a dalších cen z primárních okruhů jenom přililo do ohně současných proinflačních nálad (podrobněji jsme tyto statistiky komentovali zde https://bit.ly/3bwOdVw) a dále vedlo k vyšším úrokovým sazbám prakticky po celé délce křivky, i když tím hlavním tahounem byl vzestup eurových a dolarových sazeb. V odpoledních hodinách tak naše měna atakovala hodnoty pod 25,45 CZK/EUR. Euro tak pro korunové hráče bylo nejlevnější od začátku loňského března. Protože společná evropská měna své silné úrovně na trhu s americkým dolarem během včerejší evropské seance držela či dokonce mírně navýšila, byla naše měna úspěšná i proti dolaru. Tady se kurz po celý včerejší den držel těsně pod hladinou 21,00 CZK/USD, v odpoledních hodinách se tlačil dokonce pod 20,95 CZK/USD.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688