Patria (Patria Finance)
Investice  |  17.05.2021 17:34:00

Jak se to stalo?

V lednu letošního roku byla zveřejněna studie „Why did the United States Evolve from the Largest International Creditor in 1980 to the Largest International Debtor in 1990?“. Jak název napovídá, ekonom Robert Aliber se v ní táže, proč se Spojené státy mezi osmdesátými a devadesátými lety staly z významného světového věřitele významným dlužníkem. Podívejme se na výsledky studie, mimo jiné jako volné pokračování páteční úvahy „Do třetí generace“.

1 . Velké překlopení. V roce 1980 Američané půjčovali světu více, než svět jim. Přesněji řečeno, Američané ve světě vlastnili více investičních aktiv, než svět u nich. V roce 1990 již byla situace opačná – cizinci vlastnili v USA již více aktiv, než Američané v zahraničí. K tomuto velkému obratu přitom podle autora zmíněné studie došlo bez toho, aby si americká vláda začala mohutně půjčovat v zahraničí, či aby tak učinil korporátní sektor. Co tedy vedlo k otočení amerických dluhových polarit?

Robert Aliber poukazuje na to, že v době onoho překlápění došlo ke znatelnému růstu cen amerických akcií a dalších investičních aktiv. Což zvýšilo bohatství amerických domácností, které díky němu začaly více utrácet (méně spořit). Ve stejnou dobu došlo v zemích jako Japonsko, či Německo k opačnému vývoji – vzrostla tendence k úsporám a poklesla tendence ke spotřebě. A tyto úspory zamířily do Spojených států, kde vyplnily mezeru vzniklou oním růstem bohatství a následně tamním poměru spotřeba/úspory.

Ve stejnou dobu došlo k oslabování dolaru. Přesněji řečeno bychom měli říci, že tok investic a zboží z a do USA tlačil v té době kurz dolů. Což zlevňovalo zahraniční zboží a prohlubovaly se deficity běžného účtu USA. Ze stavu čistého věřitele se tak USA kvůli růstu domácího bohatství, příklonu ke spotřebě a zahraničnímu příklonu k úsporám ze Spojených států stal čistý dlužník. Což je stav, který přetrvává dodnes.

Pár souvisejících poznámek:

2 . Různé druhy růstu bohatství: Za povšimnutí může stát, že bohatství a zejména to akciové může v extrémech růst dvěma způsoby. V prvním se zvýší hodnota firem díky tomu, co jsou schopny generovat již nyní. Vzrostou tedy současné zisky a dividendy. V takovém případě lze zvýšit spotřebu přímo „z“ tohoto bohatství.

Je tu ale druhá možnost, kdy hodnota akcií roste díky lepšímu dlouhodobému výhledu, dlouhodobým příběhům (růstové akcie, nové technologie...) a/nebo díky poklesu požadované návratnosti (bezrizikových výnosů a/nebo rizikových prémií). V těchto případech došlo k růstu hodnoty, který ale nedoprovází vyšší generované příjmy (na agregátní úrovni). Jeden den máme akcii obchodující se za 100 , za pár týdnů za 200 , ale zisky se nezměnily, dividendy také ne. Pokud nás toto vyšší bohatství přiměje k vyšší spotřebě, musíme si půjčit (nebo snížit současné úspory)...Podle logiky výše uvedeného došlo v USA zejména k tomuto.

3 . Dolar. Před pár týdny jsem tu poukazoval na tezi Michaela Pettise, podle které je dominantní pozice dolaru ve světě dána zejména tím, že Spojené státy v posledních cca 100 letech fungovaly ve světové ekonomice jako vyrovnávač globálních úspor. V době, kdy zbytek světa potřeboval úspory, mu je poskytovaly. V době, kdy zbytek světa chtěl někde své úspory udat, mu to umožnily tím, že je absorbovaly. Výše uvedené rozebírá, jak k tomu v praxi skutečně došlo. Ukazuje, že nemalou roli v tom hrál akciový trh.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 11:08  Graf dne - US100 (23.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:07  SAP: Výsledky celkově v souladu s projekcemi Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688