plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  12.05.2021 00:00:00

Plzeň: Hlavní plán TechToweru? Udržet chytré hlavy v regionu

Hlavní plán TechToweru? Udržet chytré hlavy v regionu

TechTower vizualizace

TechTower vizualizace (zdroj: www.techtower.cz)

Věž vysoká 32 metrů dala jméno ambicióznímu projektu města Plzně. Výstavba areálu TechToweru (tower = anglicky věž) na Světovaru je zhruba ve své polovině. Až se v poslední čtvrtině příštího roku otevře, najdou v ní místo především zajímavé a inovativní technické, technologické a byznysové projekty i startupy a také veřejnost, která do TechToweru bude moci zajít třeba na kávu nebo přednášku.

„Chceme motivovat mladé lidi, aby v Plzni zůstali a zakládali ve městě své firmy, realizovali tady své nápady. Pustili jsme se do rekonstrukce areálu bývalého pivovaru Světovar, abychom z něj udělali vědeckotechnický park pro startupy a inovativní firmy i místo, kde se budou lidé setkávat a inspirovat,“ zdůvodnil primátor města Plzně Martin Baxa, proč město pokládá budování TechToweru za jednu ze svých priorit.

TechTower vizualizace

Pavel Šindelář, náměstek primátora města Plzně pro oblast technickou, připomněl, že město budování nového technologického parku zahájilo loni. „Předmětem rozsáhlé přestavby jsou dva objekty – Ležácké sklepy s dvaatřicetimetrovou vodárenskou věží a bývalá správní vila. V tuto chvíli už jsou v objektu Ležáckých sklepů provedeny vnitřní hrubé práce, tedy konkrétně už jsou dokončeny bourací práce, vnitřní ležatá kanalizace, odvětrání hrubých podlah. V objektu vily je kompletně dokončena střecha. Byla již také položena část venkovních inženýrských sítí jako jsou vodovod, horkovod, kanalizační stoky a elektropřípojky,“ vyjmenoval Pavel Šindelář a dodal, že zbývá dokončit sanační práce na stávajících konstrukcích, nové železobetonové konstrukce, zdění příček a stěn, fasády, střešní konstrukce a montáže technického zařízení budov.

Areál bývalého Světovaru byl postaven na konci první světové války podle návrhu Bohuslav Štrébla jako konkurence Prazdroji. Tehdy šlo o nejmodernější pivovar v Rakousku-Uhersku. Ležácké sklepy byly vybudovány z kvalitního železobetonového skeletu s klenbovými skořepinami a cihlovými vyzdívkami. Všech jeho předností využili architekti Tereza Vojtěšková a Milan Varvařovský, kteří jsou autory architektonického řešení TechToweru.

„Celý objekt Ležáckých sklepů se vlastně skládá ze dvou částí a my jsme využili toho, co nám už nabízel. V jeho nižší části je nádherná původní hala. Stačilo jen navrhnout velkorysý venkovní nástup a vytvořit nádvoří. Naopak ve vyšší části objektu je základní původní dělení dané skeletem, a tak se tam přímo nabízelo rozdělení na kanceláře. Dokonce nám konstrukce domu dovolila vložit i celé patro navíc. Důležité pak bylo obě tyto části co nejpříměji a nejjednodušeji výškově propojit,“ popsala Tereza Vojtěšková architektonické řešení hlavního objektu. Doplnila, že v přízemí druhé menší budovy – správní vily – bude mateřská škola se zahradou, která bude sloužit především dětem, jejichž rodiče budou v TechToweru pracovat. V prvním patře vily pak budou kanceláře Správy informačních technologií města Plzně, podcastové studio a kanceláře pro startupy i na pronájem. Tereza Vojtěšková stála poprvé ve své profesní kariéře před neobvyklým úkolem. Musela do objektu zabudovat bazén: „Takové zadání jsem řešila poprvé. Současně jsme museli vyřešit i prosvětlení celého objektu. Tím, že je objekt chytře postavený jako skelet, nám však umožnil probourání velkých oken i vložení bazénu, který je hluboký deset metrů.“

TechTower vizualizace

Bazén však nebude sloužit k plavání, ale k testování podvodních robotů. Jde o ambiciózní a velmi obsáhlý projekt Správy informačních technologií (SIT) města Plzně. „V současné době dále řešíme možnost využití sousední budovy jako polygonu pro podzemní, pozemní a vzdušné testování robotů. Zmapovali jsme zájem o tento typ testovacích prostor, a je opravdu velký. Povedlo se nám propojit se s americkým standardizačním institutem, jež se testováním robotů zabývá, a získali jsme od nich kompletní dokumentaci pro testovací dráhy i metodiku. Jsou velmi vstřícní v předávání zkušeností. Prostory pak budou sloužit nejen k testování, ale i k výcviku práce s roboty v rámci složek integrovaného záchranného sytému,“ popsal plány ředitel SIT Luděk Šantora. Ten věří, že díky TechToweru vznikne komunita mladých lidí, z nichž se budou generovat špičkoví odborníci pro regionální firmy nebo zakladatelé startupových firem, které budou přinášet unikátní řešení, investiční i pracovní příležitosti. „TechTower jim nabídne kromě jiného možnost propojení s vyspělými firmami pracujícími s technologiemi jako je VR/AR, AI, 5G, a podobně. Právě tato propojení jsou hybnou silou výchovy špičkových odborníků v těchto nových oblastech,“ upozornil Luděk Šantora.

TechTower vizualizace

S výchovou mladých talentů má SIT dlouhodobou zkušenost. Zřizuje mimo jiné Centrum robotiky, jež je zaměřené na technické mimoškolní vzdělávání dětí – organizuje pro ně kroužky či příměstské tábory. I na činnost Centra robotiky chtějí v TechToweru navázat. „Rozvoj talentů a Inspirace k podnikání jsou dvě hlavní hesla, jimiž se řídí proces, kterým se prostřednictvím Centra robotiky snažíme přivést co nejvíce dětí k technickému vzdělání. Že nejde o prázdná slova dokazuje například to Centrem robotiky ročně projde čtyři sta dětí. Navíc se nám před čtyřmi lety povedlo zavést na Masarykově základní škole povinnou výuku robotiky a nyní tento model následuje dalších šest městských škol. Na vzdělávání v Centru robotiky pak navazuje projekt SIT Port, kde se věnujeme, již ne formou kroužků, ale projektů, věkové skupině 16+, kterou se opět snažíme rozvíjet. A tito mladí talenti pak mohou pokračovat třeba právě v TechToweru,“ uvedl Luděk Šantora.

TechTower už má své vlastní webové stránky www.techtower.cz, kde zájemci najdou popis i půdorysy a vizualizaci celého areálu a také typy kanceláří a ceny nájmu. Mohou si vybírat, která by se jim líbila.

Vodárenská věž, která dala celému projektu jméno, zůstane zachována a bude v ní k vidění expozice o historii areálu.

TechTower by měl být dokončen na podzim příštího roku. Celkové náklady jsou v současné chvíli vyčísleny na 573 milionů korun bez DPH.

Text: Hana Josefová


Zveřejněno: 12. 5. 2021, Martin Pecuch

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688