Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  10.05.2021 07:05:14

Rozvolňování pandemických opatření ve světě se začíná pozitivně projevovat (Týdenní zpráva z finančního trhu)

InflaceUSA vystřelí za duben ke 3,5 %, a to zejména kvůli nízké statistické základně. Obdobný příběh bude patrný i v tuzemsku, kde předpokládáme zrychlení meziročního růstu spotřebitelských cen na 2,8 %. Pokračující rozvolňování by se mělo podepsat na dalším růstu maloobchodních tržeb, a to primárně v motoristickém segmentu. Další vzestup pak ukáže i průmyslová výroba. A to nejen za oceánem, ale i na starém kontinentě. Rozvolňování v evropských zemích by se mělo odrazit v dalším zlepšení indikátorů důvěry – květnovém Sentix v eurozóně či německém ZEW indexu.

Inflace na vzestupu

Evropské ukazatele publikované v tomto týdnu budou podpořeny rozvolňujícími se opatřeními a nízkou statistickou základnou loňského roku, kdy svět čelil první pandemické vlně. Patrné to bude jak na březnových datech z průmyslu, tak na květnových sentiment indikátorech –Sentix investorské důvěryeurozóně, který bude zveřejněn dnes, a ZEW indexu očekávání německých analytiků, ten bude oznámen zítra. Středa přinese jarní prognózu Evropské komise. Uvidíme, jak komise vnímá současné otevírání ekonomik a Plán obnovy. Obecně se pro rok 2022 předpokládá na straně jedné silný růst, na straně druhé hluboké schodky veřejných financí.

Americké indikátory na tom budou podobně, i ty budou profitovat z nízké statistické základny pro meziroční srovnání a rozvolňování. Na maloobchodních tržbách byl tento vliv patrný především v březnu, za duben by se mohl projevit zejména v prodejích automobilů. Ruku v ruce s tím vykáže další zlepšení i tamní průmyslová produkce. Klíčovým ukazatelem z USA ale bude dubnová inflace. Díky efektu nízké srovnávací základny pro meziroční srovnání budeme svědky vystřelení tamní inflace k 3,5 %. Od června se bazický efekt začne pomalu vyčerpávat a inflace se pravděpodobně vrátí zpět.

Světová data, která ekonomický kalendář tento týden přinese, mají potenciál povzbudit apetit investorů k riziku, což by mělo svědčit společné evropské měně. Ve výhledu do konce roku předpokládáme, že se euro vůči dolaru bude posunovat výše. Pro polovinu roku očekáváme kurz 1,23 USD/EUR, pro jeho závěr pak 1,27 USD/EUR.

Z domova se dnes trh dočká statistiky ze sektoru služeb za první čtvrtletí. Obvykle méně zajímavá data nabírají na významu z toho důvodu, že právě sektor služeb je tím, který v důsledku restriktivních opatření kvůli pandemii nejvíce trpí. Dnešní čísla odhalí, jak nakonec tento sektor dopadl za celý první kvartál. Data tak mohou být indikací toho, jak spolehlivý byl rychlý odhad HDP za Q1 21 ze strany Českého statistického úřadu. Aby se naplnila pesimistická růstová prognóza centrální banky publikovaná minulý týden, muselo by dnešní číslo být opravdu velmi špatné. Spíše se ale domníváme, že v další prognóze ČNB uvidíme vylepšení výhledu na letošní HDP.

Z pohledu tuzemských finančních trhů bude důležitější zítra zveřejňovaná dubnová inflace. V souladu s konsensem trhu přepokládáme zvýšení spotřebitelských cen o 0,2 m/m, což bude podle nás znamenat zrychlení meziroční dynamiky z předchozích 2,3 % na 2,8 % (detaily k našemu odhadu zde https://bit.ly/2QNDIpT). ČNB ve své prognóze předvídá 2,9 % y/y. Naplnění našeho resp. tržního odhadu by mohlo dočasně zmírnit tlaky na růst sazeb resp. posilování koruny. Tu ale již v polovině roku vidíme na 25,50 CZK/EUR (viz aktuální Ekonomické výhledy zde https://bit.ly/KB21Q2CZ).

Sazby rostou, koruna posiluje na tříměsíční maximum

Minulý týden vyšel koruně na jedničku a páteční obchodování vše završilo posílením těsně pod hladinu 25,65 CZK/EUR. Takto silná byla naše měna vůči euru naposledy v polovině února. Z celotýdenního pohledu si tak polepšila o téměř 0,9 %. Dokonce dvojnásobného zisku pak dosáhla vůči dolaru, kde se navíc projevil pád zelených bankovek na globálním trhu, zejména po číslech z amerického trhu práce, jak komentujeme níže.

Koruna profitovala hlavně ze čtvrtečního jednání bankovní rady ČNB, respektive z vyšších tržních korunových sazeb a tedy i atraktivnějšího úrokového diferenciálu. Zveřejněná prognóza ČNB nadále předpokládá letošní trojí zvýšení úrokových sazeb a oproti předchozí prognóze vyšší inflaci. Představení výsledku jednání doprovodil guvernér Rusnok relativně jestřábí rétorikou (zasedání jsme podrobněji komentovali zde https://bit.ly/33mKDJe). Páteční setkání představitelů ČNB s analytiky na tržním sentimentu nic zásadního nezměnilo. Viceguvernér Mora byl v komentářích o něco umírněnější než guvernér Rusnok ve čtvrtek na tiskové konferenci po jednání bankovní rady. Optimismus na trhu ale udržela tuzemská dataprůmyslu, stavebnictví a zahraničního obchodu za březen. ČNB ve své nové prognóze odhalila, že se svým letošním výhledem růstu HDP ve výši pouhých 1,2 % patří k největším pesimistům na trhu. V pátek zveřejněná data ale zvyšují pravděpodobnost, že v další prognóze bude muset ČNB růstový výhled významně zvednout.

Příjemným překvapením byly zejména statistiky průmyslové produkce. Samotná výroba výrazně překonala tržní očekávání, když vykázala meziroční vzestup o 14,9 %. Přes nepříznivou pandemickou situaci, tuzemský a zahraniční lockdown i problémy se subdodávkami (například čipů v automobilovém sektoru) se průmyslovým podnikům podařilo proti únoru vyprodukovat o 3,2 % více. Povzbudivé jsou navíc vpředhledící indikátory typu PMI indexu či konjunkturálního průzkumu ČSÚ, velkým příslibem pak jsou statistiky průmyslových objednávek, a to z domova i ze zahraničí. Úspěšný průmysl pak stál i za povzbudivým výsledkem březnového zahraničního obchodu a zřejmě i za lepšími čísly celého HDP za první čtvrtletí letošního roku. A ve finále nezklamala ani stavební výroba, zejména v segmentu inženýrského stavitelství. Detailní komentář k těmto datům je k dispozici zde https://bit.ly/3vKic43. Jedinou statistikou minulého týdne, která lehce zaostala za tržním konsensem, byly maloobchodní tržby (https://bit.ly/2RyeMSU). U nich je ale pouze otázkou času, kdy se rozvolnění restriktivních opatření a otevření kamenných obchodů na prodejích silně podepíše.

Úspěšný závěr týdne zažila společná evropská měna. Během týdne její kurz v podstatě stagnoval, když ekonomický kalendář mnoho impulsů nenabídl. Kurz se rozpohyboval až v pátek, kdy euro vystřelilo až k 1,216 USD/EUR. Euro potěšila již čísla německé průmyslové výroby za březen i vyšší dynamika německých vývozů a hlavně dovozů. To vše naznačuje, že evropský motor v podobě německé ekonomiky začíná opět nabírat na obrátkách. Za odpoledním skokem v kurzu eura ale stálo primárně zklamání z amerických čísel a spíše než o silnějším euru tak můžeme hovořit o oslabení dolaru. Počet nově vytvořených pracovních míst v americké ekonomice za duben výrazně zaostal za tržním očekáváním, k horšímu byla navíc revidována i data za předchozí měsíc. Výsledkem pak byl mírný nárůst míry nezaměstnanosti. Oživení amerického trhu práce nebude tak hladké, jak se trh domníval.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688