Velké evropské banky se chtějí spojit a konkurovat PayPal, Mastercard a Visa

Více než 30 největších evropských bank a zpracovatelů karetních plateb se plánuje spojit a vytvořit jednoho velkého zpracovatele plateb. Hodlají konkurovat americkým společnostem PayPal, Mastercard, Visa a Apple. V Bruselu na plánu pracuje 40 odborníků na platby, kteří mají do září načrtnout projekt panevropské platební služby pro platby na internetu i v kamenných obchodech a pro vybírání hotovosti v bankomatech. Informuje o tom britský list Financial Times (FT).

Za projektem stojí mimo jiné finanční ústavy Deutsche Bank, BNP Paribas, ING, UniCredit a Santander, které do něj vložily 30 milionů eur (775 milionů Kč). Evropská platební iniciativa (EPI) má podporu Evropské komise i regulačních úřadů v eurozóně a plán vítá rovněž Evropská centrální banka (ECB).

"Nikdo (v Evropě) nemůže sám soupeřit s americkými giganty v platbách kreditními kartami. Možné to bude, jen když se spojíme," cituje FT šéfa EPI Joachima Schmalzla. Ten slibuje, že systém zpracování elektronických plateb v reálném čase by mohl být spuštěn začátkem příštího roku a širší platební nástroj by mohl přijít ve druhé polovině příštího roku nebo o rok později. Zapotřebí ale bude investice v řádu několika miliard eur, dodává.

Platby kartou v Evropě zprostředkovávají převážně firmy se sídlem ve Spojených státech. Podle lobbistické skupiny evropského maloobchodu EuroCommerce provedou čtyři z pěti plateb v Evropě společnosti Mastercard a Visa.

Dřívější celoevropské pokusy vymanit se z americké platební dominance ztroskotaly. V roce 2011 neuspěl Projekt Monnet, který podpořilo 24 subjektů, protože mu chyběla politická podpora a nenabídl životaschopný obchodní model.

Vstupní bariéry jsou vysoké. Aby bylo nové platební schéma pro obchody atraktivní, musí je používat co nejvíce zákazníků a naopak. "Překonat problém vejce a slepice je klíčová překážka," cituje FT konzultanta pro platby a bývalého výkonného ředitele německé platební firmy Concardis Marcuse Mosena.


Zařazenoút 04.05.2021 14:05:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/4666234/velke-evropske-banky-se-chteji-spojit-a-konkurovat-paypal-mastercard...
KategorieAkcie


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V