Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  30.04.2021 16:51:54

Týden na akciových trzích: Praha je tomto týdnu vítězem (Komentář)

Výsledková sezóna pokračuje. A je to docela pěkný pohled, a to ze dvou důvodů. Za prvé společnosti reportují lepší výsledky ve srovnání s odhady trhu, ale hlavně jsou čísla lepší v meziročním srovnání. Tzn. že se hospodaření obchodovaných společností zlepšilo.

Hvězdné výsledky oznámila trojice technologických gigantů: Facebook, Amazon, Apple.

 

Makrodata, respektive jejich vyznění je jednoznačně pozitivní, zejména v USA. Tamní HDP předvádí silný růst, ale zejména spotřebitelská důvěra pozitivně překvapila. Takže nás, zdá se, čekají jen světlé zítřky.

 

Americký trh

Dnes (pátek 30. 4.) otevřel hlavní index S&P500 obchodování půl procenta v mínusu. Ve čtvrtek dokonce S&P500 překonal historický rekord. Dnes z nej tak pravděpodobně trochu ustoupí. Netřeba však panikařit, akciový trh i tak zůstanou na rekordních hodnotách.  

Za celý týden by i přes páteční pokles měl S&P růst o asi 0,4 %.

 

Evropské akciové trhy

Evropa (index Stoxx Europe 600) dnes od začátku seance oslabovala, nicméně zhruba v polovině dne se karta začala obracet a došlo ke korekci ranního poklesu. Krátce před koncem obchodování je už evropský trh v kladném teritoriu a mírně posiluje (+0,09 %). Za celý týden to na velkou změnu nevypadá a index tak uzavře prakticky beze změny.  

 

Pražská burza tento týden klesla a korigovala růst z předchozího týdne.

V Praze se tento týden docela dařilo. Pouze páteční obchodování skončilo malou ztrátou. Za celý týden posílila pražská burza o 1,16 % (1 100,25 b.).

Hvězdou týdne se bez diskusí stala Erste Group se ziskem +4,06 % (763,80 CZK). Erste posilovala zejména na začátku týdne. Velmi slušný výkon udělala Komerční banka (+1,64 %, 652,50 CZK) a potěšil také ČEZ (+1,27 %, 599,5 CZK). Investoři konečně reagují na v oznámení vysoké dividendy, které čekám v následujících dnech, a také si konečně uvědomili, že případná stavba nového jádra ČEZ nijak neovlivní. Pozitivní sentiment určitě podpořil také polskýČEZ“, tj. společnost PGE, která za týden vyskočila o téměř +20 %. Důvodem je chystané oddělení uhelného byznysu. Nejvíce za týden ztratil Stock (-2,18 %, 80,80 CZK), a to beze zpráv.

 

V samotný pátek převládala spíše negativní nálada a většina titulů oslabila. Nejvíce trpěly po oznámení kvartálních výsledků akcie operátora O2 (-1,67 %, 264,50 CZK). Což je z mého pohledu přehnaná reakce investorů, protože výsledky považuji za silné (viz níže). Nedařilo se ani Komerční bance (-0,68 %, 652,50 CZK) a Philip Morris ČR (-0,68 %, 14 540 CZK). Vítězem dnešního obchodování se staly akcie České zbrojovky (+0,82 %, 368 CZK) a ČEZu (+0,17 %, 599,5 CZK), který až v samém závěru ubral a cena se dostala zpět těsně pod hranici 600 CZK.

 

 

Kurzotvorné zprávy

Moneta, O2 a Erste Group reportovaly kvartální výsledky.

Moneta ve čtvrtek oznámila výsledky, které klesly v meziročním srovnání. Důvodem byl prodej portfolia dluhopisů v 1Q20, který se v 1Q21 neopakoval. To se ale čekalo a samotná čísla byla ve shodě s očekáváními. Čistý zisk dokonce odhady trhu překonal (nižší opravné položky k nespláceným úvěrům). Náš komentář si můžete přečíst zde https://bit.ly/Moneta_1Q21_results_CZ.

Moneta pořádala také valnou hromadu, ale k žádným překvapením nedošlo. Byly schváleny všechny body programu. K případnému spojení s Air Bank ze skupiny PPF bude muset být svolána mimořádná VH. Due Diligence (hloubková kontrola) skončila, nyní se vyjednává o podmínkách (ceně) případné transakce.

 

Operátor O2 ČR představil silné výsledky za 1Q21, které překonaly konsensus. Pouze u č. zisku se negativně projevila jednorázová položka vztahující se ke značce O2. Roste počet zákazníků, mobilní data a ICT jsou tahounem hospodaření. Více je v našem dnešním reportu https://bit.ly/O2_1Q21_results.

 

Reportovala také Erste Group. Výsledky (č. zisk) pokořily očekávání zejména kvůli nižším opravným položkám. Čistý úrokový výnos byl v souladu s odhady, pozitivně překvapily poplatky a provize.

 

Co se dá čekat příští týden?

Bude pokračovat výsledková sezóna. V Praze kvartální výsledky reportuje Komerční banka.

 

Výsledková sezóna je v plném proudu také na ostatních trzích. Těšit se můžeme na výsledky společností ze sektoru Oil&Gas, průmyslové podniky, chemičky, nebo třeba na biofarmy.

 

Nadále budou trhy ovlivňovat informace o progresi ve vakcinaci a já očekávám z tohoto pohledu pozitivní zprávy (tak jako v např. USA) a následné rozvolňování restrikcí.

 

 

 

 

 

Týden 26. 4. 202130. 4. 2021 

 

 

Po

Út

St

Čt

t / t

PX Index (ČR)

0,70%

0,11%

0,66%

0,02%

-0,06%

1,16%

S&P 500 (USA)

0,18%

-0,02%

-0,08%

0,68%

-0,50%**

0,37%

Stoxx Europe 600

0,26%

-0,08%

0,02%

-0,26%

0,09%*

0,03%

Zdroj dat: Boloomberg; * krátce před koncem pátečního obchodování; ** krátce po začátku páteční seance

Autor: Bohumil Trampota

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688