Projekt v Kongresovém centru Praha od ČEZ ESCO získal ocenění v soutěži Český energetický a ekologický projekt roku

30. 4. 2021

Udržitelný rozvoj Životní prostředí a obnovitelné zdroje Produkty a služby ČEZ ESCO

Projekt v Kongresovém centru Praha od ČEZ ESCO získal ocenění v soutěži Český energetický a ekologický projekt roku

Energeticky úsporný projekt v Kongresovém centru Praha (KCP) zaujal porotu svojí komplexností a smluvně garantovanou výší úspory energie. KCP ušetří za 10 let energie za 213 mil. Kč, což představuje snížení spotřeby elektrické energie, plynu a vody o 30 %. Poskytovatelem projektu je společnost ENESA z ČEZ ESCO.

Ještě v roce 2014 náklady na elektrickou energii, plyn a vodu spolkly v KCP každoročně téměř 74 mil. korun. O dva roky později se díky promyšlené modernizaci energetického hospodářství s využitím energetických služeb se zaručeným výsledkem (EPC) podařilo tyto náklady každoročně snížit o 30 %. Investice do úsporných opatření ve vytápění, chlazení, vzduchotechnice, kogeneraci a osvětlení činily 126 mil. korun a od roku 2016 se postupně splácí z budoucích garantovaných úspor energie. K dalšímu zvyšování úspor slouží energetický management, jehož přínosy si společnost ENESA ověřila na několika obdobných objektech jako jsou Národní divadlo, Rudolfinum, Stavovské divadlo a další.

„Pustit se do EPC projektu vyžaduje značnou dávku odvahy a trpělivosti, jen vyjednávání o rozsahu trvalo téměř rok. Ale nelitujeme. Výsledkem jsou modernizované technologie budovy, které nám garantují snížení spotřeby energií o 24 mil. Kč ročně. Reálná úspora v minulých dvou letech byla až 30 mil. Kč ročně. Pokud bychom šetřili méně, ENESA rozdíl doplatí.“ vysvětluje Lenka Žlebková, generální ředitelka Kongresového centra Praha.

Klíčovým principem modernizace v KCP byla komplexnost řešení. „Je jasné, že v takto rozsáhlém objektu vzniká velké množství odpadního tepla, které by bylo škoda nevyužít. Zde například teplý vzduch z gastroprovozů ohřívá čerstvý vzduch, nasávaný zvenku. Po zahřátí na příslušnou teplotu je pak vháněn do vnitřních prostor,“ vysvětluje jednu z technických vychytávek projektu Milan Dorko, generální ředitel společnosti ENESA.

Cílem soutěže Český energetický a ekologický projekt roku je prezentovat projekty, stavby, technologie a inovace zaměřené na zvýšení energetické účinnosti a dosažení úspor energie ČR, podporu iniciativy PRŮMYSL 4.0 a programu Smart City, zvýšení konkurenceschopnosti a rozvoje průmyslu ČR, zlepšení životního prostředí ve městech, obcích a aglomeracích ČR a podporu zájmu o studium technických oborů na univerzitách v ČR.

Celkem projekty energetických úspor od ČEZ ESCO ušetřily loni zákazníkům čtvrt miliardy korun. Meziročně úspora stoupla o 9 procent, což se rovná 25 mil. korun. Z hlediska ekologie představuje úspora snížení emisí CO2 o 39 300 tun, to je stejné množství, jaké vyprodukuje za dva týdny běžného provozu elektrárenský uhelný blok o výkonu 100 MW.

O ČEZ ESCO:

ČEZ ESCO (Energy Service Company), dceřiná společnost ČEZ, která komplexně pokrývá energetické potřeby firem, obcí a institucí všech velikostí. Zajišťuje dodávky elektřiny, plynu a tepla, výkup elektřiny, obchodování s emisními povolenkami, energetické audity a energetické poradenství, výstavbu elektrických zařízení, kogeneračních jednotek a střešních fotovoltaických elektráren. Pro řadu zákazníků také jejich energetická zařízení provozuje a poskytuje služby týkající se údržby a servisu. ČEZ ESCO je i dodavatelem služeb souvisejících s veřejnou a firemní elektromobilitou. ČEZ ESCO má téměř 2000 zaměstnanců a patří do něj firmy AirPlus, AZ KLIMA, Bytkomfort, ESCO Distribúčné sústavy, ČEZ Energetické služby, ČEZ ENERGO, ČEZ LDS, ESCO Servis, Domat Control System, E-Dome, ENESA, ESCO SLOVENSKO, HORMEN, KART, KLF-Distribúcia a Spravbytkomfort. Více na www.cezesco.cz.

Roman Gazdík , mluvčí ČEZ


Zařazenopá 30.04.2021 10:04:00
ZdrojČEZ - Tiskové zprávy
Originálcez.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/projekt-v-kongresovem-centru-praha-od-cez-esco-ziskal-oceneni-v-s...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.