Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  30.04.2021 07:44:59

Evropské ekonomiky dnes ohlásí pokles za Q1 (Ranní zpráva z finančního trhu)

Evropské statistiky dnes v průměru vykážou hospodářský pokles za první čtvrtletí letošního roku a výjimkou nebude ani ekonomika ČR. Naopak včera růstovou zveřejněnou statistiku HDP ze první čtvrtletí v USA dnes doplní údaje o rychlém růstu příjmů domácností za březen, který se do určité míry přenese i do rychlejšího růstu výdajů. V dalších čtvrtletích je již i v Evropě očekávána zrychlující hospodářská expanze.

Příjmy domácností v březnu prudce vzrostly

Dnešek bude nabitý makroekonomickými daty z Evropy hledícími do blízké minulosti. HDP za první čtvrtletí v ČR, v Německu i za celou eurozónu vykáže velmi pravděpodobně mezikvartální pokles v důsledku zhoršení epidemie a návazných restrikcí proti jejímu šíření. Ačkoliv půjde o analyticky cenná data, optimismus na finančním trhu by tyto zpět-hledící ukazatele zkazit neměly. Současně je třeba připomenout stále vysokou nejistotu současných odhadů vývoje ekonomiky, přičemž vývoj předstihových indikátorů mnohdy vysílá už pro první čtvrtletí signály ekonomické expanze. Pro následující čtvrtletí je v každém případě všeobecně očekávána zrychlující expanze Evropských ekonomik a odhad tohoto tempa by mohly ovlivnit i statistiky, které budou zveřejněny dnes. V případě USA poskytnou spektakulární, téměř 20% podívanou údaje o vývoji příjmů amerických domácností za březen. Ty se z části odrazí ve zrychleném růstu výdajů amerických domácností, který bude následován opětovným poklesem příjmů v následujícím měsíci.

V případě české ekonomiky počítáme v Q1 s mezikvartálním poklesem HDP o 0,8 %, což by znamenalo zpomalení meziročního propadu na 2,6 % z předchozích -4,8 %, neboť meziroční údaj se srovnává s klesajícím HDP loňského prvního čtvrtletím. Jeho mezičtvrtletní pokles by měl působit především zhoršení v zahraniční obchodu a další ale zmírňující pokles spotřeby domácností a investic do fixního kapitálu. Právě investice a spotřeba domácností by se v dalších čtvrtletích měly postupně stát tahounem ekonomiky.

USA se včera pochlubily expanzí HDP

Americký akciový trh včera opět rostl a vystoupal na nová maxima. Tomu pomohly zveřejňované firemní výsledky a ani makroekonomické údaje nezklamaly. Růst HDP v USA za první čtvrtletí podle prvních odhadů zrychlil na 6,4 % (mezikvartální anualizované tempo) z předchozích 4,3 %, přičemž se čekalo jen nepatrně vyšší tempo 6,7 %. Naopak spotřeba domácností byla s růstem 10,7 % mírně nad odhady trhu (10,5 %). Cenový deflátor skončil s meziročním růstem nad odhady trhu, ale jeho jádrová složka naopak pod odhady. V Evropě potěšilo výrazné zlepšení důvěry v ekonomiku za duben. Inflace za duben v Německu rostla mírně nad odhady trhu na 2,1 % y/y.

Kromě rostoucích akcií jsme včera viděli i další zvýšení dluhopisových výnosů v USA i Německu a nepatrné posílení dolaru proti euru. Česká koruna v globálně přívětivém prostředí včera posílila na 25,82 CZK/EUR, ale později tyto zisky umazala. Ostatní regionální měny své včerejší zisky vůči euru udržely.

Autor: Michal Brožka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688