Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  29.04.2021 07:58:37

Americká ekonomika hlásí výrazný růst za první čtvrtletí (Ranní zpráva z finančního trhu)

Americká ekonomika podle našich odhadů vykáže za první čtvrtletí výrazný růst. Hlavními tahouny jsou spotřeba domácností a výdaje firem a vlády. Na druhou stranu zahraniční obchod a pokles zásob působí ve směru nižšího růstu. Míra nezaměstnanosti v Německu dále klesá. Americká centrální banka podle očekávání měnovou politiku nezměnila. FOMC však vyzdvihuje probíhající oživení ekonomiky. Diskuze o konci kvantitativního uvolňování podle nás začne ale až v druhé polovině roku. Euro vůči dolaru posiluje na nejsilnější úrovně od konce února. Z toho by dnes měl benefitovat středoevropský region včetně koruny, která zatím marně čeká na významnější impuls k pohybu. Včera jsme zveřejnili nové Ekonomické výhledy, které naleznete na http://bit.ly/KB21Q2CZ.

Německá nezaměstnanost dále klesá

Pro duben očekáváme, že německá míra nezaměstnanosti poklesla o jednu desetinu na 5,9 %. Od svého vrcholu z poloviny minulého roku na úrovni 6,5 % se tak situace v Německu postupně zlepšuje. Předstihové indikátory ukazují pro tento měsíc zlepšení na trhu práce a zároveň i nárůst aktivity v průmyslu. Rychlejšímu poklesu nezaměstnanosti ale podle nás stále brání strach z dalšího možného uzavírání ekonomiky. Celkové zlepšení se však projevuje i na rychlejším růstu mezd.

Po několika změnách v závislosti na volatilním vývoji měsíčních ukazatelů se naše prognóza pro první čtvrtletí v USA ustálila na 7,2 %. Spotřeba domácnosti by měla být hlavním tahounem růstu, jak z pohledu velikosti, tak i tempa. Pozitivním faktorem byly v posledních měsících i výdaje podniků a vlády. V obou případech by výsledek měl být vysoko nad trendem předchozích let. Dohromady by měly tyto důvody přetlačit pokles zásob a zahraničního obchodu. Dovoz ze zahraničí roste výrazně rychleji než vývoz a reflektuje tak rostoucí poptávku domácností. Na druhou stranu vývoz sráží slabší vyhlídky růstu eurozóny a slabší poptávka z asijských trhů. Celkově by však výsledek měl být pozitivní zprávou pro trhy a hlavním makroekonomickým údajem tohoto týdne.

Koruna pokračuje ve stagnaci

Včerejší obchodování na finančních trzích příliš nového nepřineslo. Investoři vyčkávali na večerní jednání amerického Fedu a projev amerického prezidenta k plánovaným daňovým změnám. Akciové trhy tak skončily v Evropě jen se zanedbatelným ziskem.

Americký Fed podle očekávání ponechal současné nastavení měnové politiky beze změny. Prohlášení FOMC zmiňuje sílící ekonomiku, ale i potřebu dalšího nakupování cenných papírů. Jeho konec bude podle rady guvernérů závislý na naplňování inflačního cíle a maximální zaměstnanosti. Podle nás diskuze na toto téma začne v polovině tohoto roku, tj. na červnovém zasedání a defitinitivní oznámení konečného datumu proběhne do konce letošního roku. Zpráva zmiňuje covidovou situaci jako hlavní riziko možného utahování měnové politiky. Postupná vakcinace však podle centrálních bankéřů snižuje riziko dalšího uzavírání ekonomiky.

Hlavní měnový pár USD/EUR na jednání centrální banky reagoval prudkým posílením eura. To se tak dostalo na nejsilnější úrovně od konce února. Regionální měny neměly příležitost tento pohyb reflektovat a jejich reakce tak pravděpodobně bude otázkou dnešního rána. Ještě před zaseádním Fedu maďarský forint mírně posiloval, zatímco polský zlotý ztratil 0,25 %. V jeho neprospěch hraly nové zprávy kolem vývoje blížícího se rozhodnutí ústavního soudu ve věci cizoměnových hypoték. Evropský soud oznámil, že dnes vydá odpovědi na otázky polských bank ohledně případných protižalob, pokud by tamní ústavní soud rozhodl v jejich prospěch.

Koruna z počátku dne testovala hranici 25,95 za euro, nicméně obchodování skončila beze změny na úrovni 25,89 CZK/EUR. V posledních dnech domácímu trhu schází validní impulsy pro další pohyb koruny a její drobné výkyvy jsou tak spíše otázkou technického obchodování. Korunové tržní sazby se pohybují v závěsu za globálním vývojem a ani ten nenabízí nic nového, co by korunu donutilo k pohybu. V takovém stavu by se podle nás měla vrátit do pásma 25,80-25,90. Impulsem pro výraznější pohyb by mělo být zasedání centrální banky v příštím týdnu.

Autor: František Táborský

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688