plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  23.04.2021 00:00:00

Vydejte se Plzní po stezkách, vyzývá nový zážitkový projekt města

Vydejte se Plzní po stezkách, vyzývá nový zážitkový projekt města

Ilustrační foto: M. Pecuch

Ilustrační foto: M. Pecuch

Západočeská metropole spouští velký rodinný zážitkový projekt nazvaný Plzní po stezkách. Novinka Plzeňanům i turistům nabídne komplexní informace k 12 naučným stezkám města a vybízí je, aby detailněji poznali okolí včetně unikátních přírodních zajímavostí. Pro zájemce město připravilo sadu letáků s mapou, v nichž má každá stezka svůj popis včetně délky, náročnosti, nejvhodnějšího období pro návštěvu, nástupního místa, zajímavostí na trase, QR kódu atd. Ke stezkám město natočilo i podcasty neboli rozhovory s botaniky, historiky a dalšími odborníky. Ke každé stezce aktuálně městští dronaři také pořizují záběry z toho nejatraktivnějšího na trase. Informace i brožury, rozhovory i videa jsou ke stažení a zhlédnutí na adrese www.visitplzen.eu/naucne-stezky.

Ilustrační foto: M. Pecuch

„Nápad na projekt jsme dostali v době lockdownu, kdy lidé utíkali z nepříjemné reality do parků či lesoparků ve svém bezprostředním okolí. Řekli jsme si, proč Plzeňany nenasměrovat i jinam na území města, než kam jsou zvyklí vyrážet na procházky. Věříme, že díky projektu objeví nové cesty přírodou, nová cenná místa. Na některé stezky nebo jejich části se mohou vydat rodiny i s malými dětmi, a to jak pěšky, tak v kočárku nebo na kole. Trasy vedou většinou rekreačními oblastmi, součástí jsou i takzvané říční stezky podél plzeňských řek, jež prochází Plzní a z hlediska výškového profilu jsou nenáročné,“ přiblížil primátor Martin Baxa, jehož kancelář měla kompletně projekt na starost.

Ilustrační foto: M. Pecuch

Lidé mohou poznat Naučnou stezku Zábělá, Naučnou stezku Lesopark Homolka, Naučnou stezku Arboretum Sofronka, Naučnou stezku o včelách a včelaření v Arboretu Sofronka, Naučnou stezku Po stopách Františka Malocha, Sigmondovu naučnou stezku, Naučnou stezku Údolím Úhlavy, Naučnou stezku Údolím Úslavy, Naučnou stezku Údolím Radbuzy, Naučnou stezku Údolím Mže a Berounky a Naučnou stezku Kokotské rybníky, jež jako jediná leží mimo město, avšak z většiny  je na jeho pozemcích.

„Před spuštěním projektu jsme si stezky prošli, abychom přesně věděli, zda jsou vhodné pro rodiny s malými dětmi, vozíčkáře či jen například pro fyzicky zdatnější turisty. Také jsme opravili infotabule a doplňujeme na ně QR kódy, díky nimž si lidé pomocí mobilu dostanou přímo na internetové stránky s informacemi o jednotlivých stezkách,“ řekl náměstek primátora Michal Vozobule, do jehož gesce spadá Správa veřejného statku města Plzně, která se o naučné stezky stará.

Malá ochutnávka z Naučné stezky Kokotské rybníky

Unikátních zajímavostí je na plzeňských stezkách celá řada. Patří mezi ně třeba technická památka Kolomazná pec na Sigmondově naučné stezce i rezervace Petrovka, prosklený úl v Arboretu Sofronka, kde také na ploše 22 hektarů roste přes 60 druhů borovic z celého světa, hradní zřícenina Věžka na stezce Františka Malocha, na níž se nachází také Malochova skalka s ojedinělým biotopem a další. Vůbec první plzeňskou proznačenou naučnou stezkou je od roku 1979 Zábělá. Jako první byla otevřena 14. dubna 1978 Sigmondova naučná stezka ke 110. výročí narození prof. Dr. Ing Josefa Sigmonda, městského lesního rady a profesora pražské lesnické fakulty. K jejímu vyznačení v terénu došlo až v roce 1998.

Sada letáčků ke stezkám

Sada letáčků ke stezkám

Informační sadu letáčků ke stezkám si mohou lidé vyzvednout zdarma od 3. května v objektech Magistrátu města Plzně, tedy na náměstí Republiky 1 a náměstí Republiky 16. K dostání bude i v městském infocentru, jakmile vláda povolí jeho otevření. Povídání o stezkách s odborníky si mohou lidé postupně poslechnout na adrese: https://mestoplzen.buzzsprout.com, umístěny budou také na oblíbené platformy Spotify, Apple Podcasts a Google Podcasts. První tři natočená videa se záběry z dronů ke stezkám jsou umístěny na YouTube města Plzně www.youtube.com/visitplzen, také přímo na webu www.visitplzen.eu/naucne-stezky u jednotlivých stezek a město je bude také postupně zveřejňovat na svém Facebooku Plzeň.eu.

Text: Eva Barborková


Zveřejněno: 23. 4. 2021, Martin Pecuch

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688