Výzva Rady ERÚ k dění ve Strakonicích

Výzva Rady ERÚ k dění ve Strakonicích

21. 4. 2021

Výzva Rady Energetického regulačního úřadu

Rada Energetického regulačního úřadu vyzývá společnosti Teplárna Strakonice, a.s., a Energo Strakonice, s.r.o., aby respektovaly dosud účinné předběžné opatření Energetického regulačního úřadu vydané v rámci aktuálně vedeného správního řízení. Rada považuje za zcela nepřiměřené a neomluvitelné, pokud spor dvou soukromých subjektů dopadá na spotřebitele, obyvatele sídliště Šumavská ve Strakonicích, kteří jsou zcela vědomě používáni jako rukojmí, aniž by se jakkoliv podíleli na vzniku potíží nebo mohli přispět k jejich řešení.

Rada má za průkazně doložené, že obě strany se neřídily dohodou, která byla dosažena na jednání ve Strakonicích dne 16. ledna 2021, což vyvolává pochybnosti, zda se jí vůbec řídit hodlaly. Minimálně v tom rozsahu, že Energetickému regulačnímu úřadu není známo, že by společnost Energo Strakonice, s.r.o., uhradila částku za vodné, stočné a elektřinu, a že ačkoliv bylo ujednáno, že částky za dodanou tepelnou energii nebudou v mezidobí hrazeny, ale budou předmětem uznání či jednání o narovnání, domáhala se společnost Teplárna Strakonice, a.s., opakovaně postupů úřadu proti společnosti Energo Strakonice, s.r.o., z důvodu nehrazení dodávek, když celá sporná situace místo konstruktivního jednání vyústila v další spor.

Obě společnosti deklarovaly dne 16. ledna 2021 připravenost jednat o vzájemných závazcích, avšak do dnešního dne žádný seriózní pokus o takové jednání neproběhl. Z tohoto důvodu není zřejmé, proč se strany upínají k datu 16. dubna 2021 jakožto k okamžiku, kdy mohou začít ignorovat právní i morální závazky vůči odběratelům, ačkoliv jim nic nebrání jednat o dosažení kompromisu i v současnosti, když nevyužily tří měsíců před 16. dubnem 2021.

Energetický regulační úřad kategoricky odmítá výtky poukazující na jeho nečinnost či dokonce účelové nařčení ze šikany vůči teplárně. Podobné napadání úřadu staví buď na neznalosti zákonů, nebo na vědomé dezinterpretaci skutečnosti.

Opakujeme, že předběžné opatření zabezpečující pokračování dodávek tepelné energie vydané Energetickým regulačním úřadem je stále účinné a bude tomu tak až do doby vykonatelnosti pravomocného rozhodnutí, ke kterému spor směřuje. Jestliže má kterákoliv ze stran důvod se domnívat, že protistrana předběžné opatření neplní, má možnost podat návrh na exekuci předběžného opatření na nepeněžité, resp. na peněžité plnění. Přes řadu neformálních stížností a vyjádření tak žádná ze stran neučinila, namísto toho je již podruhé během čtyř měsíců vyhrožováno spotřebitelům omezením dodávek tepla, které je prezentováno jako nevyhnutelná nutnost.

Ačkoliv má Energetický regulační úřad možnosti, jak případné protiprávní jednání jím licencovaného subjektu postihnout, eventuální postih přichází až ex post a nevyřeší proto současné problémy obyvatel sídliště Šumavská. Na Energetický regulační úřad se obrátila Policie České republiky ve věci přerušení dodávek tepelné energie, ke kterému došlo v polovině ledna 2021, Energetický regulační úřad jí zároveň informoval o důvodných skutečnostech přípravy takového jednání i v současnosti.

Pokud je po Energetickém regulačním úřadu požadováno nějaké hypotetické urychlené řešení, které nenalezly strany sporu po několik dlouhých let a které dosud bezvýsledně řeší soudy v mnoha řízeních a která jsou zcela mimo kompetence úřadu, pak jde pouze o falešný alibismus a o snahu o odvrácení pozornosti od skutečné podstaty problémů a možností jejich řešení. To je totiž pouze v rukách obou společností a jejich vlastníků.

Závěrem Rada Energetického regulačního úřadu znovu žádá všechny účastníky sporu, a to přímé i nepřímé, tedy včetně většinového akcionáře teplárny města Strakonice, aby změnili svůj přístup a v zájmu spotřebitelů zahájili skutečně racionální dialog, který jediný může vést k nalezení trvalého řešení. Rada apeluje na účastníky sporu, aby odpovědně zvážili míru svého podílu na současné situaci a to, jak předejít její eskalaci, a avizuje, že v případě omezení dodávek tepla sám Energetický regulační úřad kromě důsledného uplatnění svých pravomocí podá trestní oznámení obdobné tomu, jaké Policie České republiky prošetřuje ve vztahu k lednu 2021.

Připojené soubory

  • Vyzva_rady_ERU_Strakonice.pdf (577 KB)

Vyhledávání

Spodní menu

Kontrola | Licence | REMIT | Legislativa | Výkladová stanoviska | Pravomocná rozhodnutí | Správní řízení | ERV | CR | Statistiky | Nabídky a zakázky | FAQ

Energetický regulační úřad
Adresa: Masarykovo náměstí 5, 586 01 Jihlava
Telefon: 564 578 666 ústředna
Fax: 564 578 640 centrální fax (podatelna)
E-mail: podatelna@eru.cz (elektronická podatelna)

Pokud Vaše podání obsahuje přílohy, využijte prosím přímý kontakt na elektronickou podatelnu s celkovou maximální velikostí příloh 10 MB.

Kontakty
Chcete nám něco krátce sdělit nebo se na cokoliv zeptat? Využijte tento elektronický Kontaktní formulář.

Sociální média
Nejaktuálnější informace o činnosti ERÚ můžete naleznout i na sociálních sítích Facebook, LinkedIn, Twitter a YouTube.

© 20142021 Energetický regulační úřad, všechna práva vyhrazena

Úplně spodní menu

RSS | Přístupnost | Mapa webu

Připomínky a náměty zasílejte na sefredaktor@eru.cz


Zařazenost 21.04.2021 12:04:00
ZdrojERÚ
Origináleru.cz/cs/-/vyzva-rady-eru-k-deni-ve-strakonicich

Související témata

NERV | Petr Rada | Vladimír Rada | Energetika | Správní rada
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.