Lynx (Lynx)
Akcie ve světě  |  14.04.2021 09:56:00

Pomůže plánovaná akvizice s Xilinx růstu ceny akcie AMD?

V rámci dnešní technické a fundamentální analýzy se budeme věnovat akciové společnosti Advanced Micro Devices (AMD), takže se od minulého příspěvku na akcie Nike vracíme zpátky mezi technologické akcie.

Tento akciový titul je momentálně pod drobnohledem díky plánované akvizici se společností Xilinx, za což má AMD zaplatit asi 35 miliard USD.

Nejedná se tedy o malou transakci, takže z fundamentálního hlediska má akvizice nemalou váhu. Vzhledem k tomu, že je společnost Xilinx jedním z největších amerických výrobců logických obvodů, tak si AMD touto akvizicí posílí své místo na trhu.

V každém případě akcie AMD poslední dva až tři roky naprosto překonává svého největšího konkurenta Intel. Společnost AMD se díky nové řadě procesorů Ryzen dostala zpátky na vrchol, kde byla se svými dřívějšími legendárními čipy řady Athlon.

V článku se dozvíte:

  1. Akvizice AMD a Xilinx
  2. Čím se zabývá společnost AMD?
  3. Fundamentální analýza akcie AMD
  4. Technická analýza akcie AMD
  5. Závěrem
  6. Obchodujte s akciemi AMD u LYNX

Akvizice AMD a Xilinx

Jak bylo již řečeno, Advanced Micro Devices a Xilinx čeká akvizice za 35 miliard USD, takže je transakce jednoznačně pod drobnohledem. Akvizice je však pod drobnohledem nejenom ze strany investorů, ale i amerických regulačních orgánů.

Vzhledem k tomu, že si AMD mnohem více upevní svoji pozici na trhu, je nejprve nutné, aby vše zhodnotil a potvrdil americký antimonopolní úřad. Dokud tedy nedojde ke schválení ze strany tohoto orgánu, k transakci nedojde.

Leč dle dostupných zdrojů se očekává, že nejpozději ke konci roku 2021 dostane akvizice zelenou. Společnost oznámila koupi Xilinx již na podzim roku 2020 a jejím cílem je využít technologií Xilinx k dosažení větší akcelerace, co se týče byznysu v oblasti datových center. AMD předpokládá, že brzy po uzavření obchodu dojde k navýšení cash flow a EPS (zisk na akcii).

Čím se zabývá společnost AMD?

Společnost AMD byla založena na konci 60. let v Kalifornii. Soustřeďuje se na výrobu procesorů, APU, GPU a čipových sad. Společnost má za sebou poslední největší boom z první poloviny minulého desetiletí, kdy na trhu dominovaly jejich procesory řady Athlon 64. Tehdy se jednalo o naprostou špičku za výborné peníze.

Pak ovšem došlo k útlumu a zase začaly dominovat čipy Intelu. Ty byly ovšem mnohem dražší než od AMD. Jako zajímavost můžu uvést informaci, kterou málokdo ví. Společnost AMD ještě v 80. letech vyráběla čipy pod značnou Intelu.

Ne vždy si tyto firmy tak konkurovaly jako nyní. V každém případě po ukončení výroby řady Athlon došlo k útlumu, který trval téměř jedno desetiletí. Obrovský obrat přišel až na přelomu let 2016/2017.

Tehdy firma začala na trh uvádět novou řadu procesorů Ryzen, díky čemuž se AMD zase dostalo do popředí zájmu. Pro kontrast uvedu, že v roce 2010 činila hodnota firmy asi 6,5 miliardy USD. Nyní přesahuje 100 miliard USD. Co se týče zaměstnanců, tak firma zaměstnává více jak 12 000 lidí.

Fundamentální analýza akcie AMD (účetní období 2020)

Pokud jste dividendoví investoři, určitě vás bude zajímat, zda AMD vyplácí dividendy. Bohužel vás zklamu, protože společnost dividendy mezi držitele akcií nevyplácí. Nicméně faktem je, že někdy je lepší, aby si firma zisk nechávala a investovala do výzkumu a vývoje. Což je právě u technologických firem to největší gró.

Nyní už přejděme ke konkrétním číslům. Začněme s celkovými výnosy (obrat), které za rok 2020 činí téměř 9,8 miliard USD, kdy meziroční nárůst dělá až 45 %. Hrubé výnosy jsou na 4,35 miliardách USD, takže oproti roku 2019 je růst o 52 %. Čistý výnos je 2,5 miliard USD, což znamená 630% meziroční nárůst. EBITDA dosahuje 1,74 miliard USD. Firmě se i podařilo markantně snížit celkový dluh z 563 milionů USD na 338 milionů USD.

Ukazatel P/E je na 40 bodech, což značně převyšuje limit pro konzervativnější strategii (max 15 bodů). EPS dosahuje 2,06 bodů, což je 100 % vzrůst oproti roku 2019. Rentabilita vlastního kapitálu (ROE) dosahuje necelých 60 %, což je dost závratné číslo. Obecně vzato cokoliv nad 15-20 % je pokládáno za dobré, takže 60 % můžeme považovat za excelentní číslo.

 

Technická analýza akcie AMD

Nyní přejdeme k technické analýze akciového titulu AMD. Struktura trhu jako taková je za posledních cca 20 měsíců velmi býčí. Osobně považuji za velký zlom, když došlo k proražení S/R pásma okolo 59 USD.

Když zapnete svoji představivost, všimente si, že se zde několik měsíců tvořila býčí struktura v podobě tzv. rostoucího trianglu. Jakmile tedy došlo k průrazu pásma, expanze ceny začala markantně akcelerovat a vytvořilo se i pár býčích gapů, u kterých přirozené hrozí jejich vyplnění.

Po tak silném rally by se dalo očekávat, že se trh brzy vyčerpá dojde právě k vyplnění gapu. Nicméně trh využil S/R pásmo na 75 USD jako silný support a následně se povedlo zkonsolidovat do podoby dalšího býčího útvaru – klesající kanál.

Cena z uvedeného patternu prorazila a podruhé atakovala S/R pásmo okolo 95 USD. Jak je z cenového vývoje zřejmé, byla snaha řečené pásmo téměř tři měsíce prorazit. Nicméně se průraz nepovedl a cena nakonec prudce poklesla.

AMD

Denní graf akciového titulu AMD

Pokles trval až po S/R pásmo 75 USD, kde v podstatě okamžitě začaly býci propad vykupovat. Kurz zarotoval zase nahoru, ale u S/R pásma 86 USD proběhla opětovně rotace směrem dolů. Trh podruhé za krátkou dobu otestoval S/R pásmo 75 USD a relativně nedávno jsme mohli být svědky i druhého otestování rezistenčního pásma.

Můžeme tedy konstatovat, že se z technického hlediska prozatím našemu akciovému titulu příliš nedaří. Pro růst ceny akcie AMD je nyní naprosto klíčové, aby nakupující ubránili blízký support na 75 USD. Protože, jestli se jim to nepovede, další obranu můžeme očekávat až na 59 USD.

V cenové relaci 59 – 75 USD lidově řečeno není vůbec nic, o co by se trh mohl opřít. Dokud ale support drží, stále jsme v silném dlouhodobém býčím trendu. Ačkoliv ze střednědobého hlediska je býčí trend očividně oslabený.

Co se týká sledovaného indikátoru RSI, dno je přesně na hraničních 30 bodech, což má dvě strany mince. Na jednu stranu je dobře, že jsme neklesli pod 30 bodů, ale na stranu druhou trh tuto úroveň otestoval po hrozně dlouhé době. Před více jak rokem byly hodnoty nejníže na 34 bodech. Navíc je mezi lokálními cenovými vrcholy a vrcholy křivky indikátoru medvědí divergence.

Uvedené informace automaticky nezaručují konec uptrendu, ale jisté je, že je titul slabší. Navíc akciové indexy zase strmě posilují, takže můžeme v dohledné době kalkulovat s tím, že se to dotkne i akcie AMD.

Závěrem

Jak jsme si ukázali, z fundamentálního hlediska se společnosti AMD náramně daří a avizovaná akvizice s Xilinx pomůže společnosti s upevněním své pozice na trhu. Proto je docela zvláštní, že z technického hlediska je trh za posledních několik měsíců docela slabý.

Technologický index Nasdaq byl sice několik týdnů v korekci, ale v těchto chvílích se zase blížíme do těsné blízkosti dosavadního all time high. Tudíž akcie AMD možná začne zase expandovat, ale se zpožděním. Nyní je hlavně nutné sledovat, jak zareaguje cena akcie AMD na jednotlivé S/R zóny.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688