Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  13.04.2021 05:48:00, aktualizováno 18.04.2021 09:03:43

Výsledková sezóna za dveřmi: Padne rekord z roku 2018?


Sezóna zveřejňování hospodářských výsledků firem za letošní první čtvrtletí klepe na dveře. Jako obvykle ji zahajují velké americké banky v čele s JPMorgan, která přijde na řadu ve středu kolem 13 hodin SELČ. Na ně pak navážou další velká jména jako Pepsico a Delta Airlines. Z odhadů vyplývá, že bychom mohli mít před sebou sezónu, během které zisky firem ze S&P 500 překonají tři roky staré rekordy, píše ve své analýze Bloomberg. Firmy by poprvé po roce mohly také jasněji naznačit, jak vidí svoje fungování v postpandemickém světě. Pro prognózu budou přitom klíčové marže, zatímco inflační riziko nechává analytiky do velké míry chladnými.

Loňské první čtvrtletí bylo obdobím, na jehož konci se koronavirus již rychle šířil do celého světa a loni v březnu prohlásila WHO šíření koronaviru za globální pandemii. Očekává se, že zisk na akcii firem z indexu S&P 500 zaznamená růst meziročně o 23,8 procenta. To by byl skoro pětinásobek průměrného růstového tempa za posledních deset let. Pokud se bude dařit překonávat tržní očekávání, mohl by překonat rekord v meziročním růstu pro EPS ve výši 25,4 procenta, který padl ve třetím čtvrtletí 2018. Tahounem by přitom tentokrát nemusely být jenom technologie. Rozdíl mezi tím, jak poroste EPS pro celý index a jak poroste po očištění o technologie, by mohl být nejmenší za půldruhého roku.

Pro srovnání, analytici oslovení společností Refinitiv očekávají, že zisky v prvním čtvrtletí budou vyšší o 24,2 procenta. Zisky ve finančním sektoru by se mohly zvednout odhadem o 76 procent, odhaduje Refinitiv. V odvětví nezbytné spotřeby, na které před rokem dolehly uzávěry kvůli koronaviru, by se zisky mohly zvednout o 98 procent.

Klíčové budou ovšem opět firemní prognózy. Americká ekonomika je podle šéfa tamní centrální banky Joea Powella na cestě k rychlejšímu růstu a lepšící se vyhlídky naznačují firmy napříč tržními kapitalizacemi. Podíl těch, které svoji prognózu pro první kvartál i celý rok 2021 zlepšily, je podle Bloombergu více než firem, které učinily opak - výjimku tvoří kvartální prognózy středně velkých firem.

výsledková sezóna akcie firmy USA

Nejvýrazněji svoje odhady upravovaly nahoru telekomunikační služby, uvedly také analytičky Bloombergu. Defenzivní sektory, které jsou citlivé na úrokové sazby, jako je realitní sektory a utility, zaznamenaly největší procento sestupných úprav.

Do korporátního fundamentu ovšem promlouvají také makrotémata, především nákladová inflace, která má potenciál ovlivnit ziskové marže, napsali v Týdenním výhledu analytici Patria Finance. Druhým velkým tématem konferenčních hovorů by podle nich měla být daňová politika nové americké administrativy. „Nejvýraznější změny by mělo doznat zdanění zahraničních příjmů, jež by mělo vzrůst na dvojnásobek,“ tj. 21 procent, uvedli. IT sektor, „který je přirozeným terčem i z hlediska nízko daněných zahraničních příjmů“, je podle nich tím, kde se daňová rizika potkávají.

První opatrné krůčky do nové výsledkové sezóny učiní tento týden také některé evropské firmy, jako jsou gigant na trhu s luxusním zbožím LVMH a britský maloobchodní řetězec Tesco. Očkování obyvatel na starém kontinentu ovšem ve srovnání s USA postupuje pomaleji, což může ovlivnit tempo opětovného otvírání zdejších ekonomik.

Zdroje: Bloomberg, CNBC, Patria.cz

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688