Patria (Patria Finance)
Investice  |  08.04.2021 05:59:00

Artus: Fiskální expanze a normalizace monetární politiky

Hlavní ekonom francouzské investiční banky Natixis Patrick Artus si všímá toho, že řada centrálních bankéřů již nějakou dobu volá po uvolnění fiskální politiky. Podle nich je třeba, aby tato politika pomohla se stimulací reálné ekonomické aktivity a ulevila tak centrálním bankám. Ty totiž nesly hlavní tíhu stimulačních snah. Pokud by s nimi pomohla vláda svým rozpočtem, centrálním bankám by to umožnilo posunout se směrem k normalizaci své politiky. Artus ale míní, že vývoj se může vydat i jiným směrem.

Zmíněné argumenty, které zaznívaly jak z amerického Fedu, tak z ECB, byly podle ekonoma vyslyšeny. Americká fiskální politika byla totiž uvolněna v letech 2017–2018 a v eurozóně k tomu došlo v roce minulém. Toto uvolnění sebou ale přineslo i znatelný růst vládních dluhů – viz následující graf:
graf 01
Zdroj: Natixis

Artus míní, že popsaný růst dluhů vede k tomu, že centrální banky budou muset nakupovat vládní obligace a držet sazby pod potenciálním růstem. Následující dva grafy srovnávají výši výnosů desetiletých vládních obligací v USA a v eurozóně s tempem růstu příslušné ekonomiky:
graf 02
Zdroj: Natixis

Podle ekonoma tak situace dospěla do stavu fiskální dominance, kdy monetární politika musí zůstat uvolněná, aby byla zajištěna fiskální solvence. Artus tak míní, že konečný efekt je tedy opakem toho zamýšleného. Fiskální expanze nevede k tomu, že centrální banky mohou rychleji normalizovat monetární politiku. Tato expanze doprovázená růstem dluhů naopak nutí centrální banky k udržování uvolněné politiky tak, aby nenastaly problémy se splácením dluhů.

Nebo je to trochu složitější?

V jiné analýze se ovšem Artus zabývá i globálním trhem investic a úspor a konstatuje, že nízké sazby jsou také odrazem převisu zamýšlených úspor nad investicemi (tedy ne odrazem politiky centrálních bank). K tomu ekonom dodává, že na to, aby sazby prudce vzrostly a vyvolaly fiskální krizi, by muselo dojít k poklesu globálních úspor. Je možné, že by nastala taková situace?

Artus míní, že ke znatelnějšímu poklesu nabídky úspor by v globálním měřítku mohlo dojít kvůli stárnutí populace. To by totiž mělo teoreticky zvyšovat spotřebu a naopak redukovat úspory. Například Japonsko ale ukazuje, že tento efekt se dostavit nemusí. Nerovnováhu mezi úsporami a investicemi by pak mohl teoreticky ještě zvyšovat posun k ekonomice služeb, protože ta má ještě menší investiční nároky. Artus k tomu ale dodává, že v budoucnu se také dá očekávat růst investic spojený s přechodem na nový energetický model. Celkově tak ekonom hodnotí další vývoj jako otevřený.

Zdroj: Natixis


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688