plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  04.04.2021 00:00:00

Město Plzeň schválilo první změnu územního plánu

Město Plzeň schválilo první změnu územního plánu

Zastupitelé schválili první změnu Územního plánu Plzeň. Důvodem změn v tomto důležitém koncepčním dokumentu, jenž nabyl účinnosti 1. října 2016, byly především zkušenosti pořizovatele, stavebních úřadů a také zpracovatele s užíváním územního plánu, dále pak drobná zpřesnění vyplývající ze zpracovaných územních studií a projektových dokumentací. Změna č.1 nabude účinnosti ke konci dubna, kdy bude zpracováno úplné znění Územního plánu Plzeň. Územní plán Plzeň, jenž je zjednodušeně jakýsi zákon o využití území města, se skládá z textové a z grafické části a obě jsou pro další rozhodování závazné.

Ilustrační obrázek

Ilustrační obrázek

„Cílem nebyla zásadní změna koncepce platného územního plánu, ale jen jeho precizace. Finálnímu schválení předcházel sběr námětů, které obsahovaly například možnost zvětšení velikosti zastavěné plochy objektů v rekreačních oblastech či možnost změny způsobu využití z pozemků nezastavitelných na zastavitelné. Všechny podané náměty byly posouzeny a na základě podrobného prověření z nich byly zpracovány změny,“ uvedl technický náměstek primátora Pavel Šindelář. Doplnil, že součástí návrhu jsou i úpravy v textu výrokové části územního plánu. Jde o zpřesnění například struktury zástavby, měřítka, podmínek pro výstavbu na rozhraní jednotlivých lokalit a podobně. „Drobné úpravy se týkaly i regulativů způsobu využití,“ dodal náměstek.

„Charakteristické jsou především rozsahem drobné změny, které zpřesňují území podle jeho skutečného užívání. Zde jde například o oblast okolo Velkého Boleveckého rybníka s úpravou rozsahu ploch rekreace, v jeho blízkosti je to také rozšíření lokality sportovního areálu Na Prokopávce. Pozornost byla věnována i vymezení veřejných prostranství, kdy byla doplněna nebo zpřesněna tato prostranství v územním plánu již vymezená,“ uvedla Irena Vostracká, ředitelka Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně. Podle ní tyto úpravy vycházely z prověření zamýšlených konkrétních stavebních záměrů nebo ze zpracovaných územních studií. To je příklad vymezení veřejného prostranství s převahou parkových ploch Na Remízku v městské části Lhota.

„Jako změnu, která zlepší do budoucna rekreační potenciál města Plzně, je možné jmenovat změnu plochy železnice v úseku mezi Plzní a Chrástem, která po výstavbě tunelu pod Chlumem pozbyla významu. Zde byla navržena plocha přírodní, ve které může být realizována například cyklostezka propojující Plzeň s jejím krajinným zázemím. Poměrně významnou změnou je úprava dopravního řešení v oblasti Karlovarská, kdy na základě zpracované podrobnější dokumentace na řešení v prostoru křižovatky ‚rondel‘ se toto přenáší formou změny do územního plánu,“ dodala ředitelka.

Dne 31. března 2020 předal zpracovatel, tedy Útvar koncepce a rozvoje města Plzně, městu Plzeň zpracovaný návrh změny. Poté byl zahájen proces projednávání v souladu se stavebním zákonem. Zpracovaný návrh byl předložen k veřejnému projednání 11. června 2020. Na základě uplatněných stanovisek dotčených orgánů a námitek a připomínek občanů, byl návrh upraven a finální verze obsahuje 120 jednotlivých změn. Na svém zasedání dne 29. března 2021 Zastupitelstvo města Plzně schválilo zpracovanou změnu a vydalo ji formou takzvaného opatření obecné povahy. Změna nabude účinnosti ke konci dubna, kdy bude zpracováno úplné znění Územního plánu Plzeň.

Text: Marie Fialová


Zveřejněno: 4. 4. 2021, Martin Pecuch

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688