Úvodní stránka

Průlom ve kauze Airbus/Boeing: Pozastavení cel

Publikováno:
10.3.2021
Autor:
Odbor zahraničně ekonomických politik II

EU a USA vzájemně pozastavují všechna dovozní cla uvalená v důsledku sporů o subvencování výrobců letadel Airbus a Boeing v rozporu s pravidly WTO.


Dne 5. 3. 2021 se předsedkyně Evropské komise Ursula van der Leyen a prezident USA Joe Biden dohodli, že na čtyřměsíční období vzájemně pozastaví všechna dovozní cla uvalená v důsledku sporů Airbus/Boeing. Aby mohlo k reciproční úlevě od US cel dojít co nejdříve, uplatnila Evropská komise speciální administrativní postup pro naléhavé případy (tzv. urgency procedure), díky čemuž se dané sazby pozastavují již od 11. 3. 2021. Evropská komise považuje dočasné pozastavení těchto cel za první krok k dosažení sjednaného a trvalého urovnání daných sporů v nadcházejících měsících.

Dva paralelní spory, v nichž se USA a EU u Světové obchodní organizace (WTO) navzájem vinily z nelegální podpory výrobců letadel Airbus a Boeing a jejich zvýhodnění na trhu, běží od roku 2004. Po více než 15 letech dospěli rozhodci WTO v říjnu 2019 k závěru, že jak na straně EU (subvence pro Airbus), tak i na straně USA (subvence pro Boeing) byla porušena pravidla WTO. USA na základě rozhodnutí WTO uvalily dodatečná cla na velká civilní letadla a další výrobky z EU v celkové hodnotě 7,5 mld. USD. Zhruba rok poté zveřejnil arbitr WTO nález, že EU smí naopak uvalit dodatečná cla na americké zboží v hodnotě cca 4 mld. USD za neoprávněné dotování Boeingu.  

Evropská komise nemínila spor s USA eskalovat (tarify kalibrovala proporčně dle „amerického vzoru“ zaměřením především na velká dopravní letadla) a vyjádřila ochotu odvolat či pozastavit všechna svá protiopatření, pokud USA učiní totéž. Reciproční cla nicméně považovala za stěžejní vyjednávací páku s tím, že jedině jejich uvalením dokáže EU dostat USA k jednacímu stolu k nalezení smírného řešení a oboustrannému odstranění tarifů. Za tímto účelem podpořila Evropskou komisi v použití recipročních tarifů i Česká republika.

Od 12. 1. 2021 zavedly USA další dodatečná cla na vybrané součástky pro výrobu letadel z Francie a Německa. Evropská komise v reakci vydala prohlášení, že USA uvalením cel jednostranně narušila probíhající jednání o smírném řešení sporu a že EU v nejbližší možné době naváže kontakt s novou americkou administrativou J. Bidena, aby pokračovala v jednáních a našla trvalé řešení sporu.