Úvodní stránka

Poslechněte si podcast k novým možnostem podpory nejen pro podnikatele. OP TAK představí náměstek MPO pro EU fondy Marian Piecha

Publikováno:
11.3.2021
Autor:
61020

Náměstek ministra průmyslu a obchodu pro EU fondy Marian Piecha byl hostem druhého podcastu Ministerstva pro místní rozvoj ČR, tzv. Národního orgánu pro koordinaci (NOK) zastřešujícího čerpání dotací v České republice.


Náměstek ministra průmyslu a obchodu pro EU fondy Marian Piecha v rozhovoru představil podobu připravovaného Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost pro roky 2021–2027 (OP TAK). Nové možnosti podpory pro podnikatele z evropských prostředků porovnal s předchozím obdobím a také upřesnil aktuální výši finančních alokací pro jednotlivé priority.

V rámci programového období 2021-2027 se OP TAK primárně zaměří na zvyšování přidané hodnoty a produktivity českých podniků, aby se urychlil přesun ČR směrem k vyspělé znalostní ekonomice. K tomu náměstek ministra průmyslu a obchodu pro EU fondy Marian Piecha upřesňuje: „Program se skládá z pěti priorit, tou první zůstává stále Posilování výkonosti podniků v oblasti výzkumu, vývoje, inovací a jejich digitální transformace. V rámci všech priorit je na ní alokována největší částka 31 mld. Kč. Druhou prioritou je Rozvoj podnikání a konkurenceschopnosti malých a středních podniků s alokací 10 mld. Kč.“ Další priority se zaměří na rozvoj digitální infrastruktury s alokací 5 mld. Kč, posun k nízkouhlíkovému hospodářství s 29 mld. Kč a efektivnější nakládání se zdroji s prostředky ve výši 4 mld. Kč.

Hlavně žádná revoluce, pouze evoluce, tzn. vylepšení ve smyslu snížení administrativní zátěže. Nové programové období nám dovoluje více kombinovat finanční nástroje s dotacemi přes ČMRZB, dělat rovnou zjednodušené žádosti bez formálního procesu hodnocení. Spíše budou programy, kde poskytneme úvěr, odpustíme jistinu. Cílem nového programového období je hlavně zjednodušit proces pro žadatele, nikoliv a to garantuji, vytváření nových programů, i když také takové máme a již je testujeme,” dodává náměstek ministra průmyslu a obchodu pro EU fondy Marian Piecha.

 

Podcast naleznete na platformách Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a ve videoverzi.  

 

Přehled témat podpory jednotlivých operačních programů si můžete prohlédnout v tomto letáku