ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Makroekonomika  |  09.03.2021 10:27:45

Akcelerace českých mezd v časech lockdownu (?)

Na první pohled to sice vypadá, že se situace na trhu práce už vrací do předkoronových časů, když nezaměstnanost roste jen symbolicky, zatímco růst mezd zrychluje, ale toto zdání přece jen trochu klame. Průměrná mzda sice v posledním čtvrtletí loňského roku vzrostla o 6,5 % na více než 38 tisíc korun, avšak z poměrně specifického důvodu. Tím bylo především výrazné zvýšení platů (respektive odměn) ve zdravotnictví, které znamenaly více než 30% navýšení výdělků. Ale vlastně nešlo jen o zdravotnictví, ale i o školství, kde se na konci roku přidávalo skoro o 12 %.

Celkově si odvětví s převážným zastoupením veřejného sektoru zvyšovala mzdy a platy v průměru o téměř 14 %. Soukromá sféra se těmto hodnotám zdaleka nepřiblížila. Ať už se díváme na jednotlivá odvětví nebo na jejich hypotetický průměr, pořád se pohybujeme okolo 3,5 %. A jen o desetinu procentního bodu rychleji se zvyšovaly mzdy v tuzemském nejúspěšnějším odvětví – odvětví – které českou ekonomiku drželo ve druhé polovině loňského roku vlastně nad vodou. V oblasti HORECA – jako lockdownem nejvíce zasaženém odvětví, které mimochodem vyplácí obecně nejnižší mzdy v ekonomice, naproti tomu mzdy opět poklesly. Když k tomu připočteme i fakt, že část z těchto mezd je vyplácena z programů Antivirus, tak se o mzdové inflaci v podnikatelském sektoru snad nemá ani smysl zmiňovat. Když se podíváme na vývoj mezd v soukromém sektoru ve srovnání s tím převážně veřejným (jde o hrubý výpočet), tak kontrast mezi nimi nebyl v posledních letech nikdy tak výrazný jako nyní. Zatímco v privátní části ekonomiky mzdy víceméně kopírovaly ekonomický cyklus, ve veřejné sféře vývoj platů akceleroval. Nůžky mezi oběma částmi ekonomiky jsou tak nyní otevřené snad nejvíce v historii.

Za celý rok 2020 vzrostla průměrná mzda v české ekonomice o 4,4 % na necelých 36 tisíc korun. Vedle toho mediánová mzda, která je zhruba o pět tisíc níže, roste pomaleji, což neznamená nic jiného, než že rychleji se zvyšují vyšší mzdy. Průměrná mzda je tedy spíše imaginární číslo, které je sice zajímavé, ale o vývoji mezd toho až tak moc neříká.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688