mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  24.02.2021 15:48:00

Novela zákona o dani z příjmů na Slovensku přináší řadu změn

Novela zákona o dani z příjmů na Slovensku přináší řadu změn

24.02.2021 / 15:26 | Aktualizováno: 24.02.2021 / 15:48

Od letošního roku platí na Slovensku novela daně z příjmů. O více než polovinu se snižuje hranice ročních příjmů pro uplatnění nižší sazby daně z příjmů právnických osob ve výši 15 %. Od daně z příjmů se osvobozují příspěvky na podporu udržení pracovních míst během pandemie covidu. Výrazná změna nastává u 13. a 14. platů pro fyzikcé osoby a u odpisování některých typů budov.

Sbírka zákonů Slovenské republiky

Sbírka zákonů Slovenské republiky

S účinností od 1. ledna 2021 se na Slovensku mění podmínky pro uplatnění nižší sazby daně z příjmů právnických osob. Daň ve výši 15 % budou moci platit firmy, jejichž roční příjmy dosáhnou méně než 49.790 eur. Jde o přímé propojení na zákon o dani z přidané hodnoty (DPH), kdy stejný limit ročních příjmů zakládá podnikatelskému subjektu povinnost registrovat se jako plátce DPH. Hranice ročních příjmů do 49.790 eur se poprvé použije ve zdaňovací období, které začíná nejdříve 1. ledna 2021. Při podávání daňového přiznání za rok 2020 platí pro nižší daň z příjmů stále ještě limit ročních příjmů do 100.000 eur. Standardní sazba daně z příjmů právnických osob na Slovensku činí 21 %.

Od daně z příjmů právnických jsou osvobozeny příspěvky od vlády Slovenské republiky na podporu udržení pracovních míst během pandemie covidu a dotace Ministerstva kultury Slovenské republiky. Vzhledem k daňové neutralitě nemohou právnické osoby uplatňovat jako daňový náklad vlastní výdaje na udržení pracovních míst. Společnost například dostala od vlády příspěvek ve výši 800 eur, který použila na úhradu mzdy zaměstnance. Společnost z tohoto příspěvku uhradila 80 % mzdy zaměstnance a zbylých 20 % mzdy zaměstnance společnost uhradila z vlastních zdrojů. Jestliže předmětný příspěvek 800 eur bude od daně z příjmů osvobozený, společnost je povinná vyloučit z daňových výdajů náklad vynaložený na úhradu mzdy.

S účinností od 1. ledna 2021 dochází ke zrušení povinnosti vyrovnat zálohy na daň z příjmů. Pokud zaplacené měsíční zálohy na daň z příjmů za rok 2020 do lhůty podání daňového přiznání (tj. do 31. března 2021) byly nižší než vypočítané podle daňového přiznání za rok 2020, daňový poplatník rozdíl dorovná až ve svém daňovém přiznání za rok 2021. Pokud zaplacené zálohy byly vyšší, použijí se na budoucí zálohy, nebo se na základě žádosti plátci daně vrací.

S účinností od 1. ledna 2021 se ruší některá zvýhodnění při odpisování budov. Jedná se o budovy sloužící k ubytování vlastních zaměstnanců či budovy poskytující lázeňskou péči a služby s ní spojené. Nově tyto budovy patří do odpisové skupiny 6 s dobou odpisování 40 let, a to metodou rovnoměrného odpisování.

S účinností od 1. ledna 2021 dochází k rušení některých benefitů pro zaměstnance. Od daně z příjmů a odvodů na sociální a zdravotní pojištění již nebudou osvobozeny 13. a 14. platy. Dalším zrušeným benefitem je možnost snížení daňového základu zaměstnance o prokázanou úhradu za lázeňskou péči v maximální výši 50 eur ročně včetně manželky a vyživovaného dítěte.

Novela zákona o dani z příjmů nově definuje také nerezidenta Slovenské republiky - fyzickou osobu. Zahraniční občané (fyzické osoby), kteří denně překračují hranici Slovenské republiky za účelem výkonu závislé činnosti ve Slovenské republice (tzv. pendleři), se stávají na Slovensku daňovými poplatníky s neomezenou daňovou povinností.


Autor: Jaroslav Remeš - ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Bratislavě


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

02.04.2019Informace k novele zákona o daních z příjmů FS (Finanční správa)
26.01.2019Novela zákona o dani z?příjmů gtnews.cz (Grant Thornton)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688