Mary Hard Fork – obrovský upgrade sítě Cardana

Mary Hard Fork – obrovský upgrade sítě Cardana

23.02.2021 / Crypto Kingdom

Cardano již 1. března projde na svém mainnetu hard forkem zvaným Mary. Ten konečně přinese jeden z dalších způsobů využití blockchainu Cardana, kdy nejdůležitější novinkou je jistě přidání podpory pro nativní tokeny na Cardanu.

youtube preview

Cardano a fáze Goguen

Cardano v současnosti vstupuje na mainnetu do fáze Goguen, která je zaměřena na dlouho očekávané spuštění smart kontraktů na Cardanu. Samotný Mary hard fork sice smart kontrakty ještě nepřinese, ale stále je jednou ze zásadních součástí této fáze. Tým Cardana navíc ve svých blogových příspěvcích přislíbil, že smart kontraktů se dočkáme již brzy. K tomu se vyjádřil i CEO projektu, Charles Hoskinson, který řekl, že se v nejbližších 2-3 měsících máme v této oblasti opravdu na co těšit a Cardano přijde s mnoha dalšími vylepšeními.

Mary hard fork

Zde se jedná o další z plánovaných hard forků, který pro koncového uživatele sítě se vlastně nic extra nezmění. Tedy samozřejmě až na to, že síť nabyde nové funkcionality. To znamená, že nemusíš se svými ADA tokeny nic dělat, ale jistě je vhodné aktualizovat peněženku Daedalus, která již prošla updatem (a je tak plně připravena na Mary hard fork), který společnost IOHK označila za největší update za celou dobu jejího fungování. Situace je navíc v tomhle případě příznivá i pro provozovatele nodů, kdy Cardano využívá takzvaného kombinátoru, který propojí protokol původní s tím novým, a umožní tak plynulý přechod na novou verzi bez víceméně jakéhokoliv přerušení. Nody tak není nutné aktualizovat okamžitě, ale stačí update provést průběžně a stejně bude vše fungovat.

Dá se na kryptoměnách ještě vydělat? Rozhodně ano! O tom, jaké způsoby například existují, se dočteš zde.

A co tedy Mary přinese? Tento hard fork je pro Cardano obrovsky důležitý zejména z toho důvodu, že přinese podporu pro nativní tokeny na blockchainu Cardana, kdy je tak nově Cardano označováno za tzv. multi-asset blockchain. V praxi to znamená to, že na Cardanu bude existovat větší množství tokenů (a ne jen ADA, jako tomu je v současnosti), které si můžeme v principu připodobnit např. k ERC-20 tokenům na síti Etherea. Navíc zde bude velice jednoduché takový token vytvořit doslova pro každého, a to i bez jakýchkoliv technických znalostí. Rozhraní pro základní tvorbu tokenů si můžeš prohlédnout zde:

Nové tokeny bez smart kontraktů?

Možná se někteří z vás diví, jak je možné, že na Cardanu bude možné spustit vlastní token, ale stále zde ještě nebudou smart kontrakty. To je samozřejmě logická úvaha, kdy to ale opravdu možné bude. Cardano totiž k tvorbě i fungování nových tokenů volí jiný přístup, kdy nebudou spuštěny skrz smart kontrakt. Informace o jejich vlastnictví a přesunech totiž budou sledovány přímo na ledgeru Cardana. Smart kontraktů bychom se však podle ohlášení spojených s hard forkem Mary měli dočkat “brzy“.

Proč tohle řešení? Smart kontrakty jsou v současnosti ještě poměrně neprobádanou oblastí, a tak se s nimi často pojí některé komplikace. Řešení Cardana tak eliminuje problematiku smart kontraktů u jednotlivých tokenů, které tak učiní bezpečnějšími oproti těm tradičním. Jednoduše tak nebude moci ten, kdo token spouští, udělat ve smart kontraktu žádnou chybu a tyto smart kontrakty nebudou moci být napadeny hackery, jednoduše proto, že zde nebudou. Mimo to tým Cardana slibuje výhodnost v nákladech na poplatky, kdy samozřejmě nebude nutné platit žádné poplatky spojené právě se smart kontrakty.

Jak nakoupit kryptoměny?


Zařazenoút 23.02.2021 18:02:00
ZdrojCryptokingdom.tech
Origináltv.cryptokingdom.tech/cs/video/mary-hard-fork-obrovsky-upgrade-site-cardana
KategorieNovinky

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.