mzcr.cz (MZ ČR)
Zdravotnictví  |  23.02.2021 11:32:51

Když se nechám očkovat – ochráním tím ostatní lidi? To znamená, když se nechám očkovat, zajistím tím, abych nebyl přenašeč nemoci a abych tedy nikoho jiného nenakazil? Když se nechám očkovat, ochrání to tedy mě od nákazy od ostatních lidí,..

 

Přílohy


123-A.pdf (395,65 KB)


Váš dopis ze dne 3. února 2021 Praha 15. února 2021

Odpověď Ministerstva zdravotnictví na žádost o informaci dle zákona č.106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů

 

K Vámi podané žádosti o poskytnutí informace dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, doručené Ministerstvu zdravotnictví dne 3. února 2021, evidované pod č. j.: ve věci dotazů:

Když se nechám očkovat – ochráním tím ostatní lidi? To znamená, když se nechám očkovat, zajistím tím, abych nebyl přenašeč nemoci a abych tedy nikoho jiného nenakazil? Když se nechám očkovat, ochrání to tedy mě od nákazy od ostatních lidí, konkrétně od nakažených lidí?,

Vám sdělujeme následující:

Očkování je jedním z nejúčinnějších prostředků k omezení vzniku a šíření nákazy v populaci. V minulosti se díky očkování podařilo některé infekce zlikvidovat (pravé neštovice) či významně potlačit (spalničky). Vakcíny účinkují tak, že připraví imunitní systém (přirozenou ochranu organismu) dané osoby tak, aby dokázal rozpoznat konkrétního původce infekčního onemocnění a bránit se proti němu. Výzkum vakcín proti COVID-19 se zaměřuje na vyvolání odpovědi na celý protein (bílkovinu) (tzv. spike protein neboli protein S) na povrchu koronaviru, který je jedinečný pro virus způsobující nemoc COVID-19, nebo pro jeho část. Po očkování vakcínou se u dané osoby vyvolá imunitní odpověď. Jestliže se tato osoba později virem nakazí, imunitní systém virus rozpozná, a protože již bude připraven proti němu bojovat, danou osobu před onemocněním COVID-19 ochrání.

Očkováním se chráníte před nákazou a před jejím závažným průběhem s možnými následky, vysoká ochrana již měsíc po očkování (týden po druhé dávce), očkováním chráníte i osoby kolem sebe, které prozatím očkovány být nemohou, čím méně je v populaci osob, které se mohou nakazit, tím méně se nákaza šíří. Očkování je cestou jak současnou epidemii onemocnění COVID-19 zastavit a vrátit se k běžnému životu před pandemií bez plošných opatření.

S pozdravem 






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688