Úvodní stránka

Jmenování nové generální ředitelky Světové obchodní organizace

Publikováno:
16.2.2021
Autor:
51200

Generální rada Světové obchodní organizace (WTO) v Ženevě 15. února 2021 jmenovala Dr. Ngozi Okonjo-Iweala  z Nigérie svou generální ředitelkou. Dr. Okonjo-Iweala se funkce ujme 1. března a její mandát potrvá do 31. srpna 2025, tedy čtyři roky od data, kdy tuto funkci opustil předchozí generální ředitel Roberto Azevêdo.  Její jmenování přináší hned dva historické momenty: půjde o první ženu a prvního zástupce afrického kontinentu v čele WTO.


Jmenování nigerijské kandidátky mělo původně proběhnout již v listopadu 2020, ale zabránil mu postoj USA, které ji odmítly a preferovaly korejskou protikandidátku. Teprve po nástupu nové US administrativy prezidenta Bidena, která nigerijskou kandidátku podpořila, byl tento blok odstraněn.

Dr. Ngozi Okonjo-Iweala vystudovala ekonomii na Harvardu a MIT. Byla opakovaně nigerijskou ministryní financí a krátce i ministryní zahraničí. Má za sebou dlouholetou praxi ve Světové bance, kde působila i jako výkonná ředitelka, tedy fakticky ve druhé nejvyšší funkci. V poslední době se angažovala v čele aliance pro očkování GAVI a v otázkách pomoci africkým zemím v reakci na covidovou pandemii jako zvláštní vyslankyně Africké unie.   

Ve svém projevu na Generální radě Dr. Ngozi Okonjo-Iweala  také zdůraznila nutnou roli WTO v řešení současné zdravotní krize. Dále zmínila potřebu nalezení řešení u subvencí do rybolovu, překonání současné paralýzy systému řešení sporů a přípravu 12. Konference ministrů – členů WTO (plánované na prosinec 2021), která by měla přijmout program potřebné reformy WTO. Podtrhla i význam plurilaterálních iniciativ, zejména v oblasti digitalizace, a obecně zohlednění cílů udržitelného rozvoje, zejména v klimatické oblasti.

Za celou EU uvítal její jmenování velvyslance J. A. Machado. Vyslovil ji plnou podporu EU a vyjádřil naději, že toto jmenování dá procesům ve WTO novou dynamiku a energii.  


Testovací zpráva Poliačik

20.3.2021

Testovací anotace. Testovací anotace. Testovací anotace. Testovací anotace. Testovací anotace. Testovací anotace. Testovací anotace. Testovací anotace. Testovací anotace. Testovací anotace. Testovací anotace. Testovací anotace. Testovací anotace. 

Více