Patria (Patria Finance)
Letecká doprava  |  16.01.2021 09:19:00

Víkendář: Létající taxíky již v letošním roce

Jak blízko jsme tomu, aby se lidé přepravovali v nepilotovaných strojích, tedy v podstatě v gigantických dronech? Jak to bude s jejich používáním ze strany možných zákazníků, ale také vlád a regulátorů? Na tyto otázky na Bloomberg Markets odpovídal Richard Liu z vedení čínské společnosti EHang Holdings, která se právě na výrobu takových strojů zaměřuje. Podle něj panuje názor, že jde o vzdálenější budoucnost, ale jeho společnost se domnívá, že nebude zase tak vzdálená a konkrétní plány má již pro letošní rok.

Liu hovořil o tom, že jeho společnost je z Číny, a pokud má někdo možnost tuto zemi letos navštívit, může si vyzkoušet i služby jeho společnosti. Pandemie nyní omezuje možnosti expanze do zahraničí, ale Liu míní, že důležitým trhem by pro jeho společnost mohla být také Evropa. A doufá, že až pandemie poleví, bude možné i na tomto trhu expandovat. Jmenoval konkrétně Francii, Španělsko a Rakousko. I u našich jižních sousedů bychom tak možná v dohledné době mohli spatřit či dokonce vyzkoušet následující stroje:
drony
Zdroj: EHANG, Youtube

Pro rozvoj létajících taxíků s autopilotem je nutný vstřícný přístup vlád a regulátorů. Liu v této souvislosti uvedl, že v řadě velkých zemí již příslušní regulátoři a vládní úřady pracují na potřebném rámci, který by umožnil rozvoj této služby. EHang Holdings přitom nepracuje jen na osobní dopravě, ale i na logistických řešeních a spolupracuje například se společností DHL. Cílem je vybudovat systém automatické dopravy, který by šel až ke konečnému zákazníkovi.


Osobní přepravou a logistikou ale potenciál firmy nekončí. K dispozici má již dron, který slouží hasičům a pracuje na dalších řešeních pro záchranné složky. Ta získala na důležitosti i kvůli pandemii. A kdy se dá očekávat, že podobné létající stroje budou běžnou součástí našeho života, a to od čínských měst až třeba po Londýn? Liu na to odpověděl, že v Číně již létají asi ve čtyřiceti městech. Pro další rozvoj bude klíčové povolení příslušných úřadů a po jeho získání se dá čekat zvýšené tempo růstu používání těchto dronů a následně i tržeb společnosti EHang Holdings. Liu dodal, že hovoříme zhruba o tříletém výhledu.

Liu hovořil i o tom, že EHang Holdings je nyní zaměřena zejména na růst, protože přichází s úplně novými technologiemi. Cílem je ale dosáhnout ziskovosti, protože jde o klasickou soukromou společnost, jejímž cílem jsou zisky, a bez výhledu na ně by nemělo smysl tuto společnost zakládat. Liu dodal, že doufá v dosažení ziskovosti během jednoho nebo dvou let.

Společnosti se věnuje i kanál Investor Forecast, který zmiňuje analýzu Morgan Stanley zaměřenou na další vývoj v oblasti využívání dronů. Jak ukazuje následující graf, banka predikuje silný růst používání dronů, a to nejen v Číně:
graf
Zdroj: Youtube, IF, MS, CNBC

Drony poháněné elektromotory jsou výhodné zejména ve městech, protože neznečišťují ovzduší a nepotřebují ke svému vzletu a přistání ranvej. Investor Forecast k jejich využití dodává, že ve velkých městech nalezneme i řadu mrakodrapů a právě při jejich hašení může být velmi efektivní používat drony namísto tradičních technik. EHang Holdings má pak výhodu prvního na trhu a také se díky této pozici těší podpoře vlády. IF dodává, že jde o společnost, která jako první přišla s drony, které jsou schopny transportovat lidi a má za sebou již tisíce testovacích letů bez nehody.

Zdroj: Youtube, Bloomberg Markets, Investor Forecast







Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688