Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  21.12.2020 07:11:44

PF 2021 (Týdenní zpráva z finančního trhu)

Děkujeme Vám za celoroční přízeň v tomto obtížném roce a přejeme Vám krásné prožití vánočních svátků v klidu a rodinné pohodě. A ať je rok 2021 pro nás všechny lepší, než byl ten stávající! S našimi ranními zprávami se po krátké vánoční přestávce vrátíme 4. ledna 2021.

Pandemie a geopolitika budou trhy ovlivňovat i ve zbytku roku

Finanční trhy budou ve zbytku roku spíše než ekonomický kalendář sledovat pandemickou situaci a vývoj na geopolitické scéně. Aktuální vlna covid-19 ekonomiky opět negativně ovlivní, i nadále ale platí, že průmyslové země na tom budou relativně lépe. Spíše než diskuse nad krátkodobějšími ekonomickými dopady současné vlny bude důležitější debata nad dlouhodobějším vývojem, kde, doufejme, proočkování povede ke zklidnění situace a návratu k normálu. Ten ale bude jiný, než před koronavirem. Aktuálně trhy straší zmutovaná forma viru ve Velké Británii. I ve zbytku roku bude trhy trápit geopolitika – v centru dění zůstává nekončící příběh brexitu (ani včerejší deadline nakonec deadlinem nebyl) či americký fiskální balíček.

Minulý týden padaly eurové rekordy

Úspěšné tažení společné evropské měny pokračovalo i v průběhu minulého týdne, když v jeho druhé polovině kurz eura vůči dolaru dosáhl hladiny 1,227 USD/EUR, tedy nejvyšší hodnoty od dubna 2018. Podporou byla i v tomto týdnu povzbudivá makroekonomická data. Navzdory zhoršující se pandemické situaci a zpřísňování měnových podmínek zejména průmyslová data překonávají očekávání. Velkým překvapením byl zejména prosincový PMINěmecka, na který v pátek navázal Ifo index. Naopak zámořská data minulý týden trhy spíše zklamávala. Zasedání FOMC vyznělo spíše holubičím tónem, když američtí centrální bankéři jsou připraveni ekonomiku dlouhodobě podporovat. S blížícím se koncem týdne se na trzích ale stále více prosazovala předvánoční nálada. Během páteční seance tak euro své zisky lehce korigovalo pod 1,2240 USD/EUR. Dnes ráno již ale zahajuje pod 1,220 USD/EUR. Důvodem je obava ze zmutovaného britského viru a riziko zavlečení do kontinentální Evropy.

Z pohledu české koruny byl minulý týden úspěšný, když se ve druhé polovině týdne její kurz vůči euru ustálil v pásmu mezi 26,10-20 CZK/EUR. Koruna tak byla nejsilnější od prázdnin. I pro český průmysl platí, že se mu daří nesrovnatelně lépe ve srovnání s jarní covidovou vlnou. Významnější stopu tentokráte na trhu nenechalo čtvrteční zasedání bankovní rady ČNB. V souladu s očekáváním žádná změna v nastavení tuzemských měnových podmínek nenastala. Podrobnější komentář k jednání bankovní rady ČNB je k dispozici zde https://bit.ly/3alnETB.

Regionální trhy v pátek odpoledne rozvířila polská centrální banka, která na trhu intervenovala proti domácí měně s cílem ji oslabit a dodat ekonomice měnový impuls. V odpoledních hodinách tak zlotý vůči ranním hodnotám ztrácel necelá dvě procenta. K intervencím se NBP odhodlala poprvé od roku 2013, kdy ovšem intervenovala ve prospěch své měny. Člen tamní bankovní rady J. Zyzynski uvedl, že intervenci je třeba interpretovat jako povzbuzení zlotého na cestě k úrovním kolem 4,50 PLN/EUR. Podle nás je to především signál, že se polské centrální bance nebude líbit případné posilování tamní měny a bude se ho snažit limitovat.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

21.12.2023PF 2024 (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
03.07.2023Data z trhu práce napoví, co čekat od Fedu (Týdenní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
17.04.2023Obavy z recese v Evropě na ústupu (Týdenní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688