Jan Berka (Roklen24)
Makroekonomika  |  17.12.2020 08:26:35

Sázky na vyšší sazby. Trh se od ČNB velké podpory nedočká

Prosincová zasedání bankovní rady České národní banky bývají obvykle bez překvapení. To dnešní by nemělo být výjimkou. Rada by mohla pozitivně vyhodnotit dosavadní výkon české ekonomiky, který je ve srovnání s prognózou mírně lepší. Rizika výhledu jsou ale dále značná. Trh bude sledovat zejména komentáře k sazbám, jejichž zvýšení v příštím roce již nějakou dobu zaceňuje.

Nejcitelněji byla prognóza centrální banky překonána v případě růstu HDP za třetí kvartál, nad očekávání lépe pak dopadly i mzdy. Tempo růstu cen dle odhadu ČNB zpomalilo, stále se však nachází poblíž horní hranice tolerančního pásma. Citelně vysoko je především jádrová inflace přesahující tříprocentní hodnotu.

Rizika výhledu jsou přitom stále nakloněna směrem dolů především vinou dopadů pandemie koronaviru. Ta citelně ovlivní výkon české ekonomiky nejen v závěru letošního roku, ale i na začátku toho příští. Ekonomika by dopady druhé vlny měla pociťovat v podstatě během celé první poloviny roku 2021. Klíčovou roli v následné obnově bude hrát několik faktorů. Nejzásadnější bude vakcína proti koronaviru. V tomto případě platí, čím rychlejší a v rámci obyvatelstva hlubší vakcinace, tím pozitivnější výhled ekonomické obnovy. Vedle toho je potřeba počítat i s vlivem fiskální podpory s důrazem na daňové změny (i přes problémy se schválením daňového balíčku).

Aktuální prognóza centrální banky pracuje s celkem trojím zvýšením sazeb během příštího roku. To je vzhledem ke stávajícím rizikům poměrně svižné utažení, proto centrální bankéři výhled postupně „tlumili“ komentáři zmiňujícími úrokovou stabilitu trvající delší dobu. To vedlo k jisté korekci korunových zisků směrem nad hranici 26,00 za euro. I přesto však trh – reprezentovaný sazbami FRA kontraktů – plně zacenil zvýšení sazeb ČNB o 25 bazických bodů na konci příštího roku. Jestliže by se tržní očekávání ještě více zintenzivnila, pokoření „šestadvacítky“ za euro, navíc podpořené globálně slabým dolarem, by na sebe nenechalo dlouho čekat.

ČNB podle nás nebude cítit potřebu tato očekávání krotit, zároveň je ale nebude chtít ještě více podpořit. Klíčovou roli v dalším výhledu bude hrát již zmiňovaná vakcína, která v listopadové prognóze obsažena nebyla. Hned po ní je třeba počítat s fiskální podporou, s níž už ČNB pracovala (scénář silné fiskální expanze). Spojíme-li efekty těchto faktorů, existuje podle nás riziko, že ČNB zvýší sazby, a to patrně ve druhé polovině příštího roku. My však prozatím pracujeme se scénářem úrokové stability. Stavíme přitom na rizicích kolem dopadů pandemie koronaviru (největším nebezpečím by byly další vlny) a na pomalém procesu vakcinace, v jejímž případě bude zřejmě hrát roli i strach a neochota části obyvatel.

Za riziko může být označen i vývoj fiskální politiky s důrazem na udržení stability trhů. Zájem investorů o české dluhopisy je silný, což umocňují i aktuální podmínky na finančních trzích. Na druhou stranu, příští rok se bude muset ministerstvo financí „poprat“ nejen se splatnostmi již emitovaných bondů, ale i potřebou emitovat další. To by mohlo vést k o něco větší nabídce než poptávce, a tedy vyšším výnosům. Nečekáme však, že by zájem investorů o české obligace během příštího roku citelně oslabil.

Tato rizika by měla být na dnešním zasedání zmíněna. Otázkou bude zvolená rétorika. České ekonomika sice vykázala dobrá čísla, teď se však vypořádává s dalším zhoršením koronavirové situace. Ta není z hlediska opatření a chování firem i domácností tak vážná, jako byla v březnu a dubnu, její dopady budou ale i tak cítit (zejména v sektoru služeb). I proto nečekáme ani jakkoliv mírně jestřábí vystoupení guvernéra Rusnoka.

Koruna se sice aktuálně veze na vlně relativně příznivé nálady světových trhů, nesmíme ale zapomínat na sezónní efekt. Ten by mohl přinést korekci aktuálních korunových zisků. Poté, během příštího roku, by domácí měna měla opětovně nasadit ziskové tempo, které by vedlo k prolomení 26,00 za euro, přičemž námi očekávaná hodnota kurzu ve druhé polovině roku se pohybuje kolem 25,50 za euro. Platí, že čím rychlejší ekonomická obnova navázaná na situaci kolem pandemie, tím lépe pro korunu.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 1,2228 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 89,94 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,2148 do 1,2151 EURUSD.**

Koruna se aktuálně vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 26,13 EURCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 26,08 až 26,29 EURCZK, ve dvojici s dolarem zase od 21,28 až 21,47 USDCZK.**

**Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. odpovědnost.

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

11.10.2023Ranní okénko - Trh snižuje sázky na hiky Fedu, zvyšuje na cuty ČNB Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
13.07.2023Zpomalující inflace podpořila sázky na snížení sazeb ČNB (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
05.05.2023Trh práce se staví proti sázkám na pokles sazeb ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
06.03.2023Sázky na snížení sazeb ČNB byly zredukovány – koruna profitovala Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688