mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  04.12.2020 15:21:00

Nizozemsko – lodní spojení s Velkou Británií od ledna 2021

Nizozemsko – lodní spojení s Velkou Británií od ledna 2021

04.12.2020 / 15:02 | Aktualizováno: 04.12.2020 / 15:21

Profesní asociace společností, využívající k přepravě rotterdamský přístav, zřídila ve spolupráci s dalšími partnery webové stránky Get Ready for Brexit, které poskytují mezinárodním přepravcům informace o podmínkách přepravy do Velké Británie po uplynutí přechodného období Brexitu.

Čeští vývozci a dovozci, kteří pro dopravu svého zboží do Velké Británie využívají nizozemské přístavy, mohou nalézt aktuální informace pro na stránkách Getreadyforbrexit. Stránky formou instruktážního videa, informačních příruček i návodů prezentují změny v lodní dopravě po skončení přechodného období od 1.1.2021. Jsou zde mj. popsány základní kroky, které by obchodník využívající nizozemské přístavy, měl učinit, zejména:

  • Registrace na celnici – každý evropský vývozce nebo dovozce musí mít přiděleno od celní správy číslo EORI; to platí i v případě, že využívá pro vývozní deklaraci služeb speditéra nebo celního zástupce.
  • Zajištění dovozního či vývozního prohlášení – je třeba stanovit, zda firma předloží celní prohlášení přímo, nebo prostřednictvím speditéra či celního zástupce.
  • Přihlášení se k odběru služeb Portbase – služby slouží k předběžné notifikaci celních dokladů a sledování zásilky v reálném čase. Předběžná notifikace bude povinná v případě všech trajektových terminálů a u většiny pobřežních terminálů. Bez této notifikace nebude do terminálu umožněn přístup. Notifikaci může provést firma přímo, nebo jím určený speditér či celní zástupce. Vývozní zásilka může být sledována prostřednictvím služby Track & Trace Export, dovozní prostřednictvím služby Import Status.

Podrobný manuál Get ready for Brexit v anglickém jazyce naleznete zde. Jednotlivé kapitoly pojednávají o dopadu brexitu na provoz v nizozemských přístavech, celním úřadu a Úřadu pro bezpečnost potravin a spotřebního zboží, národním systému přístavní komunity a organizaci Portbase, postupech trajektových terminálů a pobřežních terminálů a obecném tranzitním procesu.

Další užitečnými odkazy o brexitu z nizozemského pohledu:
: web nizozemské vlády
: web rotterdamského přístavu
: web nizozemské obchodní komory
: web nizozemské centrální banky
: web nizozemské pobočky Ernst & Young
: web nizozemské pobočky PricewaterhouseCoopers

V případě obchodní dohody nedojde ke vzájemnému uvalení dovozních cel, ovšem pouhá skutečnost, že Velká Británie nebude součástí Evropské unie znamená, že firmy budou muset celnímu úřadu deklarovat své vývozy a dovozy. Nizozemská daňová a celní správa proto z titulu brexitu přijala více než devět set nových zaměstnanců. Spolu s podnikatelskou komunitou byl zřízen počítačový systém pro výměnu informací mezi dopravci, terminály a celními orgány.

Návody pro jednotlivá ekonomická odvětví, jak se připravit na nové obchodní vztahy s Velkou Británií od 1.1.2021 jsou také uvedeny na stránkách Evropské komise, podrobnější návody i v českém jazyce jsou pak na stránce Generálního ředitelství Komise pro daně a cla. Informace pro firmy v českém jazyce jsou umístěny také na stránce businessinfo.cz. Průvodce pro podnikatele k dopadům brexitu pak na stránce Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.


Petr Kvaček, ekonomický diplomat Zastupitelského úřadu ČR v Haagu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688