Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  04.12.2020 05:59:15

Německé podnikové objednávky na vzestupu (Ranní zpráva z finančního trhu)

Závěr týdne bude bohatý na čerstvá ekonomická data, která by měla podtrhnout optimismus na finančních trzích, který v posledních týdnech pozorujeme. Dobrou kondici německého průmyslu potvrdí tamní podnikové objednávky, kde se pozitivně projeví solidní vnější poptávka. Pokračovat bude zlepšování na americkém trhu práce. To sice zpomaluje, oproti konsensu ale předpokládáme výrazně lepší výsledek. A povzbudivé číslo čekáme i z tuzemského trhu práce. Po dramatickém meziročním propadu reálných mezd během Q2 20 došlo v průběhu třetího čtvrtletí k jeho zmírnění.

Americký trh práce se dále zlepšuje

Statistiky německých podnikových objednávek by měly dnes ráno potěšit, kdy námi předpokládaný meziměsíční vzestup o 3,8 % m/m by znamenal jejich meziroční nárůst o 2,0 %. Po nečekaném zářijovém poklesu zahraničních objednávek předpokládáme za říjen jejich silný vzestup, mírné zpomalení zřejmě uvidíme u domácí složky. Současný lockdown představuje určité riziko pro nejbližší měsíce, vyhlídky tohoto sektoru ale zatím zůstávají příznivé.

Situace na americkém trhu práce se nadále zlepšuje, nicméně tempo tohoto zlepšování zpomaluje. Oproti situaci v únoru ve Spojených státech stále chybí více než 10 mil. pracovních míst. V některých sektorech byl návrat zaměstnanosti rychlý, nicméně v turismu, zábavě či stravování bude obnova pomalá a bude trvat několik let. Pouze úspěch ve vývoji a distribuci vakcíny může trend návratu zaměstnanosti v těchto sektorech urychlit. Nicméně pro samotný listopad jsme ve srovnání s tržním konsensem optimisty, když vidíme šanci na mnohem vyšší tvorbu pracovních míst a s tím spojený výraznější pokles míry nezaměstnanosti.

Statistika vývoje tuzemských mezd a platů za Q3 20 ukáže na otřepání se z šoku, který přišel v průběhu Q2 20. Náš odhad ukazuje, že meziroční růst nominálních mezd pravděpodobně zrychlil z 0,5 % ve druhém čtvrtletí na 2,1 %. Vliv na to mělo výrazné oživení ekonomické aktivity zaznamenané během léta po rozvolnění restriktivních opatření a návrat ekonomiky k normálu. Pozitivní roli sehrává i stále relativně nízká míra nezaměstnanosti, jejímuž výraznějšímu nárůstu brání expanzivní fiskální politika a vládní programy na udržení zaměstnanosti (Antivirus). Tuzemská inflace se však nacházela poblíž 3 % a v reálném vyjádření se tak průměrná mzda meziročně opět snížila. Tento pokles by se však měl podle naší prognózy zmírnit z -2,5 % na -1,2 %. Opětovný pokles ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí nicméně zřejmě přinese zhoršení i na trh práce.

Euro dále roste a atakuje 2,5 leté maximum

Společná evropská měna i včera pokračovala ve svém posilujícím trendu. Poprvé od dubna 2018 se kurz přehoupl přes 1,2150 USD/EUR. Euro se nadále veze na vlně optimismu, že druhá pandemická vlna nebude mít tak zásadní dopad jako ta první, navíc ve světle povzbudivých zpráv ohledně vakcín. Včerejší data pak potvrdila robustnost spotřebitelské poptávky v eurozóně, když se maloobchodní tržby v říjnu nacházely výrazně nad úrovní před rokem. A nezklamala ani finální čísla PMI ze služeb, když za eurozónu jako celek byla revidována mírně výše.

Na rozdíl od středy včera silnější euro pomohlo i regionálním měnám. Nejvýrazněji maďarskému forintu, který si připsal více než tři čtvrtiny procenta. Zisk polského zlotého již činil pouhé čtvrt procento a česká koruna v podstatě stagnovala těsně nad hladinou 26,40 CZK/EUR. Mnohem úspěšnější ale bylo její tažení proti dolaru. Tam kurz spadl na 21,70 CZK/USD, zelené bankovky tak včera byly pro našince nejlevnější od září 2018.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

24.01.2023Sentiment dle PMI v eurozóně je na vzestupu (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
06.05.2022Zaměstnanost v USA stále na vzestupu (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688