Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  02.12.2020 16:00:43, aktualizováno 05.12.2020 09:06:01

Siegel: Zisky budou v roce 2021 vyšší, reálná návratnost akcií atraktivní


Trh nyní těží ze tří hlavních faktorů. Pro CNBC to uvedl Jeremy Siegel, který působí na Wharton School a je znám svým dlouhodobě optimistickým výhledem pro akciový trh. Jaký je jeho současný pohled a co představuje ony tři pilíře současného dění na amerických akciích?


Siegel v první řadě hovořil o likviditě, která proudí celým finančním systémem. „Nemyslím tím jen rezervy Fedu, ale agregát M2, který od počátku března vzrostl o 44 %. Něco takového jsme neviděli od druhé světové války,“ uvedl profesor. K tomu se přidávají povzbudivé informace ohledně vakcíny, která se může k lidem dostat dříve, než se čekalo. Ve výsledku by se tak příští rok mohla zmíněná likvidita promítnout do skutečně vyšších výdajů domácností.

Třetím faktorem je pak podle Siegela výsledek amerických prezidentských voleb. Ten je „bezesporu lepší, než se hodně lidí domnívalo“. Na jednu stranu se totiž zdá, že nedojde k eliminaci předchozích kroků vedoucích ke snížení daňové zátěže korporátního sektoru. Na stranu druhou už pravděpodobně nebude prosazována třeba politika, kterou sledoval Donald Trump v oblasti mezinárodního obchodu. „Na všech třech frontách tak vidíme pozitiva, která trhu pomáhají,“ míní profesor.

Siegel následně poukázal na to, že PE indexu S&P 500 se nyní pohybuje kolem hodnoty 22, a to zejména kvůli vysokým valuacím technologického sektoru. Profesor ale dodal, že podle jeho názoru se nacházíme v ojedinělé situaci, protože obvykle dochází k postupné korekci ziskových očekávání, ale nyní bude podle něj docházet k opaku. Tedy k tomu, že zisková očekávání pro příští rok nebudou klesat, ale růst, a to znamená, že současné PE je ve skutečnosti nižší, protože odhadované zisky pro příští rok leží příliš nízko.

Siegel odhaduje, že „skutečné“ PE se nachází kolem dvaceti, a k tomu dodal, že se pohybujeme v prostředí velmi nízkých sazeb, což má na valuace svůj dopad. Na otázku, jaký je dlouhodobý výhled pro akciový trh, odpověděl, že dlouhodobým výnosům věnuje velkou část svého výzkumu. Historicky se návratnost pohybovala kolem 6,5 – 7 %, ale podle profesora to v budoucnu bude o něco méně – kolem 5 %. On sám pak má za to, že inflace se dostane nad hodnotu 2 %, a to znamená, že reálná návratnost akcií by se měla pohybovat kolem 3 %. Což je podle profesora stále hodně vysoko ve srovnání s tím, co by měly nabízet třeba obligace.

Zdroj: CNBC


 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688