Ministerstvo zemědělství podpoří více vodní hospodářství a pozemkové úpravy. Vláda dnes schválila navýšení jeho rozpočtu o 3 miliardy korun

Ministerstvo zemědělství podpoří více vodní hospodářství a pozemkové úpravy. Vláda dnes schválila navýšení jeho rozpočtu o 3 miliardy korun

30.11.2020

Tisková zpráva – O 3 miliardy korun navíc bude mít letos Ministerstvo zemědělství (MZe) na programy vodního hospodářství proti suchu a pozemkové úpravy. Navýšení rozpočtu dnes na jeho žádost schválila vláda. Na programy vodního hospodářství získalo MZe 1,7 miliardy korun, na pozemkové úpravy 1,3 miliardy korun. Peníze půjdou například na obnovu a výstavbu rybníků a malých vodních nádrží, závlahy, propojování vodárenských soustav a výstavbu a obnovu infrastruktury vodovodů a kanalizací pro obce.

Vodní hospodářství v České republice je dlouhodobě podfinancované a kvůli tomu musely být v minulosti některé projekty pozastaveny. To se negativně projevilo v posledních letech, kdy ČR sužují pravidelná období sucha. Programy vodního hospodářství mají přitom za cíl tyto extrémní výkyvy počasí zmírnit. Právě proto požádalo MZe vládu o navýšení svého rozpočtu.

„Tyto peníze jsou velice potřebné. Chceme je využít na zadržování vody v krajině pomocí výstavby rybníků a nádrží, zemědělské závlahy, opatření na drobných vodních tocích, výstavbu a propojování vodárenských soustav a nádrží, aby se voda mohla dostat do lokalit, kde je jí aktuálně nedostatek. Ve vyšším rozsahu bude také podpořena výstavba a obnova vodovodů a kanalizací v obcích. Celkem tak do vodního hospodářství přidáme 1,7 miliardy korun,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Například na druhou etapu programu Podpora opatření na drobných vodních tocích a malých vodních nádrží získalo MZe navíc půl miliardy korun. O tento program, při kterém se rekonstruují a staví rybníky, mají obce dlouhodobě velký zájem. V?rámci aktuální výzvy, která byla spuštěna 19. října 2020 s?celkovou podporou 0,5 miliardy korun, bylo již po 14 dnech od zahájení přijato 135 žádostí za 0,44 miliardy korun. Na závlahy například nebylo možné podpořit všechny žádosti v poslední výzvě. Teď bude možné přidat na ně dalších 100 milionů korun.

Také pozemkové úpravy výrazně přispívají k zadržování vody v krajině, protože se při nich obnovují například malé vodní plochy, mokřady a polní cesty. Státní pozemkový úřad (SPÚ), který má úpravy na starosti, na ně získá navíc 1,3 miliardy korun, které doplní dosavadní rozpočet, v němž bylo na úpravy vyčleněno 0,7 miliard korun. SPÚ tak bude schopen rozpracovat dalších 150 komplexních pozemkových úprav. Aktuálně jsou pozemkové úpravy ukončeny nebo rozpracovány na 42 % zemědělského půdního fondu ČR.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství


Zařazenopo 30.11.2020 15:11:00
ZdrojeAgri
Origináleagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2020_ministerstvo-zemedelstvi-podpori-vice.ht...

Zprávy o koruně

Po 08:16 Koruna sleduje dál eurodolar (ČSOB-Dealing) Měny-forex


Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.