„Technologický“ Joe. Přistřižená křídla obrů, ale i úleva z křížové palby

„Technologický“ Joe. Přistřižená křídla obrů, ale i úleva z křížové palby

Roklen24
10:51 26. listopadu 2020

Joe Biden zvítězil v prezidentských volbách v USA. Výsledek senátorských voleb však bude znám až v lednu. Navzdory některým soudním sporům a nárokům zpochybňujícím integritu voleb je možné již teď posoudit, co bude Bidenovo prezidentství obnášet. Analytici Fidelity International diskutují o důsledcích vítězství demokratů pro sektory technologií, médií a telekomunikací a shodují se, že konečné složení Kongresu by mohlo ještě některé dopady ovlivnit.

Internet: Vyšší šance na regulaci

Demokraté jsou ve srovnání s republikány vnímáni jako tvrdší ve svém postoji k technologiím. To by mohlo způsobit reakci, která by poslala velká technologická jména dolů, přestože jakýkoli takový krok bude upraven trhy, které zohlednily vítězství Bidena již na základě průzkumů veřejného mínění. Biden byl tradičně spíše centristou než na levicovém křídle strany, takže analytici Fidelity neočekávají žádné dramatické změny v regulaci technologií.

Stávající obchodní linie a holdingy pravděpodobně zůstanou beze změny, ale budoucí fúze a akvizice budou důkladně prozkoumány zodpovědnými orgány. U Bidena existuje větší šance na lepší regulaci technologií než u Trumpa. To však pro Bidena není problém, který by měl prioritu, ve srovnání se změnou klimatu, bojem proti pandemii Covid-19 a snahou o vytváření bohatství a pracovních míst pro Američany s nižšími příjmy. Technologická obchodní válka s Čínou se může v blízké budoucnosti zmírnit.

Software: Riziko daní

Před volbami panovaly obavy, že Bidenovo vítězství a „modrá vlna“ budou pro akcie softwarových firem špatné, zejména kvůli vyšším daním, které jsou očekávány. Ačkoli softwarové společnosti obecně netěžily ze snížení daní v Trumpově éře, neměly by vyšší daně být to nejhorší. Existuje spíše riziko větší kontroly zaplacených daní, a dokonce uvalení speciálních daní v tomto průmyslu. To je však vyváženo skutečností, že v případě oceňování softwarových společností je téměř celá jejich hodnota odvozena od jejich konečné hodnoty, kde je účinek daňového zatížení mírný. Větší společnosti, které mají tendenci využívat v rámci své podnikové struktury duševní vlastnictví z jiného domicilu, mohou být ovlivněny zvýšením zahraniční daně z příjmu. Bez demokratické většiny v Senátu však tyto obavy ustupují, protože tento dopad bude méně pravděpodobný. Bez demokratického Senátu je nižší i pravděpodobnost stimulů vedoucích k vyšším inflačním očekáváním, to následně snižuje možnost změn ratingů, jaké jsme viděli na konci roku 2018.

Kromě toho existuje riziko (nyní bez většinového Senátu spíš menší), že současná protimonopolní regulace se rozšíří i nad rámec velkých technologických společností, aby pokrývala ochranu soukromí, dodržování kybernetické bezpečnosti nebo aby se dokonce provedly změny v legislativě § 230, která zbavuje poskytovatele služeb odpovědnosti za obsah zveřejněný jejich uživateli. Větší regulace by pro ty, co si vybírají jednotlivé akcie, nebyla úplně špatná, protože by mohla vytvořit konkurenceschopnější prostor softwarového průmyslu i pro malé a střední podniky, tedy pro hráče, kteří by se mohli postavit i technologickým obrům. Dalším potenciálním pozitivem Bidenova režimu může být přátelštější postoj vůči imigrantům ve firmách nebo podpora společností při najímání a udržování talentů, což je nyní pro firmy stále obtížnější.

Polovodiče a tech hardware

Fidelity očekává určitou úlevu pro společnosti podnikající v oboru polovodičů a zařízení s polovodiči, tedy firmy, které byly uvězněné v křížové palbě obchodní války mezi USA a Čínou. Bidenova vláda bude pravděpodobně zastávat méně konfrontační pozici, alespoň v nejbližší době. Společnosti dodávající polovodiče firmě Huawei a dalším čínským výrobcům čipů mohou doufat, že se omezení uvolní, z dlouhodobého hlediska je však pravděpodobné, že vláda omezí přístup Číny k americkým technologiím jinými prostředky. Jedním ze způsobů by mohla být koordinovanější průmyslová politika, která zahrnuje státem sponzorované investice do domácích firem a poskytuje pobídky k přemístění části výrob z Asie společností, jako jsou Intel a Texas Instruments.

Zvýšená kontrola technologických gigantů ze strany demokratů by se mohla dotknout zejména společnosti Apple, která čelí hlasité kritice svého obchodního modelu a je vyzývána k oddělení svého lukrativního AppStoru od hardwarového businessu iPhonu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.


Zařazenočt 26.11.2020 10:11:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/technologicky-joe-pristrizena-kridla-obru-ale-i-uleva-z-krizove-palby/
KategorieNezařazené

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.