Rok 2020 byl divoký, ale přinesl mnoho příležitostí a pozitiv

Rok 2020 byl divoký, ale přinesl mnoho příležitostí a pozitiv

Roklen24
10:23 25. listopadu 2020

Jaký byl z pohledu investování rok 2020? A co můžeme očekávat od roku následujícího? V rozhovoru odpovídají Milan Charvát, CEO projektu Warengo, šéfredaktor Tomáš Durčák a redaktor Patrik Kudláček.

Warengo je platforma o financích a investování, zároveň vy jako tvůrci jste sami investory. Jak optikou těchto pozic hodnotíte dosavadní události letošního roku? Dovedu si představit, že najdete pozitiva i negativa.

TD: Dívám se na to z pohledu dvou různých optik. Myslím si, že dlouhodobé investory zatím letošní rok nijak extra nerozhodil. Jakmile se na jaře ukázalo, že centrální banky nenechají ekonomiku kleknout, využili nanejvýš „slevy“ k dalším případným nákupům, ale jinak k žádným zásadním neplánovaným zásahům do portfolia důvod podle mě nebyl. A pak je tady pohled intradenního spekulačního obchodování – zejména na komoditních trzích. Tam jsem na jaře zaznamenal citelnou změnu v chování trhů a pro určité období usoudil, že nejlepší bude jenom pozorovat nejistý vývoj od postranní čáry. V řádu měsíců se ale vše vrátilo více méně k normálu – snad s výjimkou občas volatilnější ropy.

MCH: Osobně vidím jedno velké pozitivum, a to je příliv nových investorů na trhy. Ukazuje se, že pandemie, tak trochu omylem, otevřela mnoha lidem oči a ukázala jim, že investování by mohlo být součástí jejich života. Vnímáme to i my na Warengo, když jsme jen za posledních šest měsíců zdvojnásobili počet uživatelů. Ten zájem o investiční a finanční know-how je enormní. A nás to samozřejmě těší.

Prozradíte nám, alespoň obecně, jak je koncipováno vaše portfolio? Případně jak jste ho během roku obměnili v závislosti na tom, co všechno se událo v ekonomice a na trzích?

TD: V letošním roce jsem relativně větší část kapitálu nechal ve formě hotovosti. Částečně plánovaně, částečně jsem se trochu přizpůsobil růstu nejistoty poté, co se pandemie naplno rozjela. Mimo americké akcie je letošní rok pro mne ve znamení většího důrazu na alternativní investice. Již řadu let se věnuji faleristice, do které jsem se letos rozhodl investovat poměrově víc než v předchozích letech a zároveň si zhruba poslední dva roky mírně pohrávám s investováním do LEGA, které jsem letos rovněž umocnil. Dále jsem měl určité plány na rozšíření aktivit v rámci intradenního obchodování, ale nakonec k nim – částečně kvůli pandemii, částečně kvůli rychlému růstu Warenga a s tím spojené práce – nedošlo v takové míře, v jaké jsem zamýšlel. Tak snad příští rok. ??

MCH: Mé portfolio je velmi jednoduché, na jedné straně je to podíl ve Warengo, který u mě bez ohledu na dění kolem hraje prim, na druhé straně však, i vzhledem k současnému vývoji, mám bokem připraveno trochu střelného prachu, pokud by v ulicích začala téct krev. V tu chvíli očekávám neodolatelné nabídky.

PK: Až do března letošního roku jsem s měsíční pravidelností přikupoval americký index S&P 500. Na jaře se tak hodnota této investice přirozeně propadla, ale snažil jsem se to nijak přehnaně nevnímat. Naopak jsem využil jarní situaci k přikoupení několika pozic na jednotlivých amerických akciích. Nejedná se ale o nijak velké pozice. V říjnu jsem pak nakoupil 3 (na mé poměry) poměrně významné pozice u dividendových titulů obchodovaných na pražské burze. Dále se však ale držím pravidelných nákupů amerického indexu a část peněz opět nechávám v hotovosti pro případ nějakého budoucího propadu. Ty bych opět využil k nákupu amerických akcií.

Milan Charvát jako přednášející. Není tajemstvím, že budete přednášet na investiční konferenci, kterou 28. listopadu pořádá společnost XTB. Hlavním tématem akce je investiční výhled a trendy pro rok 2021. Co od konference čekáte, co si podle vás účastníci odnesou? A na co konkrétního se vy osobně těšíte?

MCH: Věřím a doufám, že si účastníci z konference odnesou cenné rady a tipy, které budou moci využít ve svém investičním i běžném životě. Na konferenci vysoupí opravdoví profíci, na které se já osobně velmi těším, ať už se jedná o Daniela Gladiše či Mikuláše Splítka, nebo třeba na Jidřicha Pokoru, který vyznává cestu Warrena Buffetta, což je mi osobně velmi blízké, či Norberta Nepelu a jeho dividendové tipy. To složení je opravdu skvělé a já se těším na program od začátku do konce. Účast na konferenci je navíc zdarma pro každého – stačí vyplnit jednoduchý formulář ZDE.

A na závěr investiční otázka. Blíží se konec roku. Již teď zhruba víme, co můžeme a co nemůže od roku 2021 čekat. Jaký je výhled Warengo, máte nějaké konkrétní události, na které se chcete zaměřit, vypíchnout je? A jak případně upravíte svá portfolia, zdali vůbec?

TD: Co můžeme čekat od roku 2021 je aktuálně poměrně těžké odhadovat. Osobně mi dává smysl myšlenka, že ve chvíli, kdy započne skutečně masová distribuce vakcín proti COVID-19 a nějaký návrat k „normálnímu“ životu, uvidíme zotavení hodnotových a cyklických sektorů, jež se v mnoha případech doposud ještě z jarního výprodeje nevzpamatovaly. Velmi zajímavé bude, jak na tento očekávaný přesun kapitálu zareagují akcie technologických gigantů, které letos zažívají žně. Tam je přirozeně korekce na místě, ale neviděl bych to na nějaký celoroční sešup, ani na nějaký další rekordní růst, takové odhady většinou beru za příliš troufalé. Nicméně dokud pojedou tiskárny na vládní stimuly na plné obrátky a úrokové sazby zůstanou rekordně nízko, budou se pravděpodobně investoři držet dál od nízkých výnosů dluhopisů a místo toho investovat mimo jiné i do akcií.

PK: Těžko odhadovat, co přinese rok 2021. Nejsem zastáncem nějakých bombastických prognóz. Určitě můžeme být svědky nějaké výraznější korekce amerického akciového trhu. Jen ze statistiky vyplývá, že propad o 10 % přichází každých cca 16 měsíců. Obecně ale určitě budeme sledovat vývoj americké burzy, oznamování hospodářských výsledků, případně reakci trhů ve spojitosti s vývojem účinné vakcíny na covid-19.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Rozhovory

Zařazenost 25.11.2020 10:11:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/rok-2020-byl-divoky-ale-prinesl-mnoho-prilezitosti-a-pozitiv/
KategorieRozhovory a videa

Související témata

Rozpočet příští rok
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.