Zapojte se do výzkumu a odhalte svůj genetický původ – Všeobecná fakultní nemocnice v Praze

Zajímá vás, odkud pochází váš dávný prapředek? Pak se zapojte do unikátního projektu Analýza českých genomů pro teranostiku.

Zajímá vás, odkud pochází váš dávný prapředek? Zda přišel z východní nebo západní Evropy, Skandinávie, Balkánu nebo třeba z Blízkého východu? Pak se zapojte do unikátního projektu Analýza českých genomů pro teranostiku, ve zkratce A-C-G-T, což jsou zároveň i písmena genetické abecedy. Stačí splnit základní podmínky a podstoupit jednorázový odběr žilní krve ve Fakultním transfuzním oddělení Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN).

Cílem projektu A-C-G-T je sestavení kontrolní databáze genetické informace typické pro českou populaci. Databáze se bude používat při diagnostice nejrůznějších genetických onemocnění, a může tak přispět ke stanovení včasné a přesné diagnózy genetických onemocnění a při jejich dalším výzkumu. Kritéria pro zapojení do projektu jsou prakticky stejná jako u dárcovství krve. Zájemci musí být zdraví, navíc ve věku od třiceti do pětapadesáti let. Otec i matka účastníka musí pocházet ze stejného kraje nebo z míst vzdálených od sebe do padesáti kilometrů vzdušnou čarou. Odměnou za účast v projektu je poskytnutí výsledku tzv. genografické analýzy. Na jejím základě lze odhadnout dávný genetický původ, tedy zjistit odkud pocházel váš předek žijící před desetitisíci let.

Více informací naleznete v tiskové zprávě a na http://www.acgt.cz/.




VŠEOBECNÁ FAKULTNÍ NEMOCNICE V PRAZE

U Nemocnice 499/2, 128 08 Praha 2 | www.vfn.cz

 

Tisková zpráva | Praha, 12.11. 2020 | Strana 1 z 2

TISKOVÁ ZPRÁVA

Zapojte se do prestižního výzkumu a odhalte svůj dávný genetický původ

 

Zajímá vás, odkud pochází váš dávný prapředek? Zda přišel z východní nebo západní Evropy, Skandinávie, Balkánu nebo třeba z Blízkého východu?  Pak se zapojte do unikátního projektu Analýza českých genomů pro teranostiku, ve zkratce A-C-G-T, což jsou zároveň i písmena genetické abecedy.  Stačí splnit základní podmínky a podstoupit jednorázový odběr žilní krve ve Fakultním transfuzním oddělení Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN), případně na jiných místech napříč Českou republikou.

 

Cílem projektu A-C-G-T je sestavení kontrolní databáze genetické informace typické pro českou populaci. Databáze se bude používat při diagnostice nejrůznějších genetických onemocnění, a může tak přispět ke stanovení včasné a přesné diagnózy genetických onemocnění a při jejich dalším výzkumu. „Kritéria pro zapojení do projektu jsou prakticky stejná jako u dárcovství krve. Zájemci musí být zdraví, navíc ve věku od třiceti do pětapadesáti let. Otec i matka účastníka musí pocházet ze stejného kraje nebo z míst vzdálených od sebe do padesáti kilometrů vzdušnou čarou. Účastníci vyplní dotazník o věku, jejich původu, nejbližších příbuzných, zdraví a životním stylu. Na transfuzním oddělení jim pak bude proveden jednorázový odběr žilní krve, maximálně šestnáct mililitrů, tedy docela malý objem“ přiblížila doc. Mgr. Kateřina Jirsová, Ph.D. z Banky biologického materiálu 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a VFN v Praze s tím, že vzorek krve pak odborníci zpracují, vyizolují DNA a provedou sekvenaci genetické informace, která je specifická pro každého jedince.   

Odměnou za účast v projektu je poskytnutí výsledku tzv. genografické analýzy. Na jejím základě lze odhadnout dávný genetický původ, tedy zjistit odkud pocházel váš předek žijící před desetitisíci let. Jste-li muž, bude vám provedena analýza mužského pohlavního chromozómu Y, který se dědí v téměř nezměněné podobě výhradně po linii otce, jeho otce až pradávného praotce skrze desítky generací. Jste-li žena, bude vám provedena analýza mitochondriální DNA, která se naopak dědí výhradně po linii matky, až k pramáti celé linie. Celý projekt probíhá v anonymizované podobě, výsledky genografické analýzy účastníci studie zjistí na základě přiděleného kódu, a to nejpozději do půl roku po odebrání vzorku. Více informací naleznete na http://www.acgt.cz/.

 

 

 

 

 

 

 

 

VŠEOBECNÁ FAKULTNÍ NEMOCNICE V PRAZE

U Nemocnice 499/2, 128 08 Praha 2 | www.vfn.cz

 

Tisková zpráva | Praha, 12.11. 2020 | Strana 2 z 2

TISKOVÁ ZPRÁVA

 

O Všeobecné fakultní nemocnici v Praze  www.vfn.cz  

 

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze (VFN) představuje významné zdravotnické zařízení, patřící mezi největší nemocnice v ČR. Všeobecná fakultní nemocnice v Praze poskytuje základní, specializovanou, a zvláště specializovanou léčebnou, ošetřovatelskou, ambulantní a diagnostickou péči dětem i dospělým ve všech základních oborech. Zajišťuje také komplexní lékárenskou péči, včetně technologicky náročných příprav cytostatik nebo sterilních léčivých přípravků.

Kromě poskytování zdravotní péče je VFN hlavní výukovou základnou 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze a současně jedním z nejvýznamnějších vědeckých pracovišť v oblasti léčebných a diagnostických metod v České republice. Nemocnice má nejdelší tradici akademické medicíny v ČR a od svého založení do současnosti je největším výzkumným medicínským pracovištěm v ČR.

 

O 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy  www.lf1.cuni.cz  

  

1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy je největší z českých lékařských fakult – navštěvuje ji přes 4500 studentů. Základními studijními programy jsou všeobecné a zubní lékařství, kromě nich nabízí fakulta studium dalších zdravotnických oborů, specializační a celoživotní vzdělávání a řadu doktorských programů. Každoročně absolvuje 1. LF UK více než 300 nových lékařů. 

Fakulta je zároveň nejproduktivnější institucí v biomedicínském a klinickém výzkumu. Vědecká práce, pregraduální a postgraduální výuka se koná na 75 teoretických ústavech a klinických pracovištích společných se Všeobecnou fakultní nemocnicí, Fakultní nemocnicí v Motole, Ústřední vojenskou nemocnicí, Thomayerovou nemocnicí, Nemocnicí Na Bulovce i v dalších mezioborových centrech.

1. LF UK se rovněž podílí na projektu BIOCEV – evropském vědeckém centru excelence v oborech biotechnologie a biomedicíny – a projektu Kampus Albertov, zaměřeném na rozvoj excelentních vědeckých a výukových aktivit Univerzity Karlovy v oblasti přírodních a lékařských věd.

Pro další informace

Marie Heřmánková, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, e-mail: marie.hermankova@vfn.cz, tel.: 607 292 604

 


Zařazenopá 20.11.2020 18:11:30
Vydáno
ZdrojVFN
Originálvfn.cz/aktuality/zapojte-se-do-vyzkumu-a-odhalte-svuj-geneticky-puvod/

Související témata



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V