Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  10.11.2020 06:11:00

Čína jako vedoucí indikátor a technologické akcie se skvělou budoucností

Pandemie může vše otočit, ale americká ekonomika je doposud velmi silná. I díky fiskální stimulaci a probíhající monetární stimulaci by rok 2021 mohl vypadat velice dobře. V rozhovoru pro Bloomberg Finance to uvedl Ed Hyman, který stojí v čele společnosti Evercore ISI.

Evercore ISI provádí vlastní průzkum, který jde podle Hymana napříč třiceti sektory. Podle jeho slov se přitom na základě průzkumu nyní situace zlepšuje v každém z nich, ale rozdílnou měrou. Mezi nejhůře postižené sektory patří stále letecká doprava, kde je zlepšení minimální. Opakem je například nákladní silniční doprava, kde došlo k velkému zlepšení. Celkově ekonom zhodnotil situaci tak, že „ekonomika je stále v hluboké díře, ale zlepšuje se“.

Hyman připomněl, že rozvaha Fedu se letos zvýšila asi o 80 %. Monetární politika přitom podle ekonoma funguje s ročním až dvouletým zpožděním. To znamená, že nyní by se měl začít projevovat její pozitivní vliv na ekonomiku. Ještě více by to přitom mělo platit v příštím roce a v roce 2022. Velmi dobře si pak podle Hymana vede čínská ekonomika a ukazují to i průzkumy, které firma provádí mezi americkými firmami podnikajícími v Číně.

Čínské hospodářství je nyní „nejsilnější na světě“ a ekonom očekává, že příští rok poroste o více než 8 %. To bude pomáhat i světové ekonomice, ale proti tomu stojí pokračující tenze mezi Čínou a Spojenými státy. To se nemusí změnit ani v případě, že prezidentem USA bude zvolen Joe Biden. Každopádně Čína byla první zemí postiženou virem a také první zemí, která se z krize dostala a Hyman ji podle svých slov pozorně sleduje jako vedoucí indikátor toho, co by se mohlo dít v celé světové ekonomice.

Hyman se podle svých slov domnívá, že tolik nezáleží na výsledku amerických prezidentských voleb. Pokud totiž vyhraje Joe Biden, hrozí, že dojde k růstu daňové zátěže. Proti tomu by ale mohla působit větší fiskální stimulace. V podobném duchu se na CNBC vyjádřil známý investor a ekonom Ed Yardeni. Podle něj trhy začínají hodnotit situaci tak, že Biden by přinesl vyšší daně, ale také vyšší vládní výdaje. Otázkou ale podle ekonoma je, jak by Trump či Biden reagovali na problémy spojené s pandemií. Na druhou stranu ale „v čele Fedu bude stát Powell bez ohledu na vítěze voleb“. Jinak řečeno, sazby budou stále nízko a to znamená, že akcie by si měly i nadále vést dobře.

Podle Yardeniho není pokles cen akcií některých technologických firem důvodem k panice, ale spíše příležitostí k nákupu. Důvodem jsou jednak zmíněné nízké sazby, které zvyšují atraktivitu akcií, a podle ekonoma tomu tak bude ještě dlouho. A bublina na technologiích není, protože „tyto firmy před sebou mají skvělou budoucnost, která bude trvat do konce tohoto desetiletí“.

Zdroj: Bloomberg Finance, CNBC


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688