Volby v USA jsou velkou zkouškou i pro sociální sítě

Velkou zkouškou v těchto dnech ve Spojených státech prochází nejen volební infrastruktura, ale také sociální sítě, které se potýkají s vlnou dezinformací spojených s vrcholícími volbami. Nový příklad přinesl závěr víkendu, když spojenci prezidenta Donalda Trumpa na základě fotografie z loňského roku obviňovali jeho rivala Joea Bidena z nedodržování protiepidemických zásad. Facebook manipulativní příspěvek opatřil varovným vzkazem.

Média a analytici v posledních měsících pozorují záplavu volebních dezinformací, která může na sociálních sítích pro mnohé voliče vytvářet jakousi alternativní realitu kampaně. Ve velkém se šíří nepodložená tvrzení o korespondenčním hlasování či o volebních podvodech, dále například konspirační teorie o tom, že představitelé Demokratické strany zneužívají děti. Platformy jako Facebook a Twitter v této souvislosti ohlásily řadu opatření, zejména pokud jde o potlačování nepravd kolem organizace voleb a jejich výsledků.

"Utratily miliardy dolarů na zlepšení bezpečnosti, pravidel a procesů na svých stránkách. V posledních měsících, za rostoucích obav, že po volbách mohou vypuknout násilnosti, podnikly firmy vícero kroků ve snaze zablokovat nepravdy a zvýraznit ověřené informace," píše v nové analýze deník The New York Times. Například Facebook prý uvádí, že dezinformacemi a dalším škodlivým obsahem na platformách společnosti se už zabývá přes 35.000 pracovníků.

Zásadním impulsem v tomto směru byly minulé prezidentské volby v USA, před kterými ruští aktéři na sociálních sítích šířili manipulativní obsah s cílem rozdmýchávat vášně mezi voliči. Od té doby se však situace výrazně změnila a experti konstatují, že dezinformace související s letošním hlasováním jsou převážně domácího původu. Dokládá to i fakt, že zavádějící či přímo nepravdivé informace se opakovaně objevují na oficiálních účtech prezidenta Trumpa.

Fotku Bidena bez roušky a obvinění, že kandidát Demokratické strany v zákulisí nedodržuje hygienická pravidla, zase na twitteru šířil bývalý šéf amerických tajných služeb a současný Trumpův vyslanec pro kosovsko-srbský dialog Richard Grenell. V jeho příspěvku byly vedle sebe dva snímky, přičemž na jednom Biden s odhalenou tváří mluví v letadle s poradkyní a na druhém hovoří venku s nasazenou rouškou. První fotografie je ovšem z listopadu 2019.

Grenellův příspěvek byl sdílen více než 16.000krát. Twitter prostřednictvím mluvčího sdělil, že neporušuje zásady platformy a že k němu nebude připojen žádný varovný popisek. Sdílel jej mimo jiných Trumpovi nakloněný komentátor Mark Levin, který má na twitteru přes 2,5 milionu sledujících, přičemž obsah propagoval i na facebooku. Tato platforma ovšem Levinův příspěvek označila za "nepravdivou informaci" a stejně postupovala i proti jeho kopiím.

Televize CNN si dnes všímá i další internetové manipulace namířené proti Bidenovi. Twitter údajně označil za zmanipulované video, které vytvářelo dojem že bývalý viceprezident na jednom z vystoupení v rámci kampaně zapomněl, v jakém je státě. Podvodný klip nasbíral o víkendu přes milion zhlédnutí, uvádí CNN.


Zařazenoút 03.11.2020 08:11:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/4532528/volby-v-usa-jsou-velkou-zkouskou-i-pro-socialni-site.html
KategorieAkcie
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.