Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  30.10.2020 11:45:38

Moneta Money Bank: Výsledky za Q3 20 překonaly tržní očekávání (Komentář k výsledkům hospodaření)

Moneta Money Bank zveřejnila dnes ráno výsledky hospodaření za třetí čtvrtletí tohoto roku. Reportovaná čísla překonala tržní konsensus, když v meziročním srovnání vzrostly všechny hlavní výnosové položky. Pozitivním překvapením jsou nižší opravné položky, které souvisí se současnou krizovou situací. Vzrostly také provozní náklady, nicméně vyšší výnosy a zejména zmíněné nižší opravné položky to více jak kompenzovaly. Moneta tak reportovala čistý zisk, který překonal veškeré tržní odhady.    

Fakta a události: Výsledky jsou ovlivněny akvizicí Wüstenrotu, která měla na hospodaření pozitivní vliv. Meziroční srovnání tak nemá z tohoto důvodu velkou vypovídací schopnost. (1) Ve třetím čtvrtletí Moneta opět předvedla vysoký meziroční růst poskytnutých úvěrů jak v retailovém, tak korporátním sektoru. A jako v minulých obdobích překonala růst celého trhu. V retailovém segmentu vzrostly poskytnuté úvěry o +66,6 % a u komerčních úvěrů o +15,6 %. Celkové úvěry vzrostly o +44,6 %, zatímco v případě trhu se jednalo o +3,7 %. (2) Podobné to bylo u depozit, kdy Moneta opět předvedla vyšší tempo než trh. Vzrostly o +48,4 % y/y, ve srovnání s růstem celého trhu o +14 %. (3) Čistý úrokový výnos dosáhl 2 mld. CZK (+1,7 % y/y). Výsledek lehce zaostal jak za konsensem, tak za našimi očekáváními. Čistá úroková marže klesla na 2,6 % z 3,7 % ve Q3 19. (4) Čistý výnos z poplatků 500 mil. CZK je prakticky stejný jako v loňském roce a nad odhadem trhu. (5) Provozní náklady vzrostly v meziročním srovnání o +19 % (1,4 mld. CZK). Za jejich růstem je akvizice Wüstenrotu, po očištění růst činil pouze 2,2 % y/y. (6) Opravné položky k nespláceným úvěrům podstatně vyrostly na 554 mil. CZK (168 mil. CZK v Q3 20). Trh nicméně počítal s vyšší tvorbou u této položky (609 mil. CZK). (7) Čistý zisk je za třetí čtvrtletí 716 mil. CZK (-32,3 % y/y). Důvodem propadu je zejména podstatný nárůst opravných položek.

Výhled managementu: Management Monety aktualizoval svůj výhled na konferenčním hovoru již minulý týden. V tomto roce očekává provozní výnosy ve výši minimálně 12 mld. CZK, což znamená meziroční nárůst o asi 14 %. Čistý zisk by měl letos dosáhnout alespoň 2,4 mld. CZK s postupným růstem až na 4,9 mld. CZKroce 2025. Náklady by měly růst pomaleji na 5,5 mld. CZK s mírným nárůstem v pětiletém horizontu až na 5,8 mld. CZK. Náklady na riziko by měly letos být od 175 do 190 bb. Tato projekce zahrnuje akvizici aktiv Wüstenrot a také dopad pandemie covid-19.

Dividenda byla na doporučení regulátora odložena. Podle CEO by ale Moneta mohla vyplatit dividendu v dubnu 2021, jakmile to regulátor dovolí.

Potenciální dopad na cílovou cenu a doporučení: Zveřejněná čísla byla, co se týká výnosů, zhruba o 5,7 % lepší než naše očekávání. U provozního zisku jsme čekali stejnou hodnotu, jakou Moneta reportovala. Naše prognózy a doporučení ponecháváme beze změny.

Rizika: Z pohledu hospodaření je hlavním rizikem podstatný propad ekonomiky s následným snižováním úrokových sazeb, což by mělo negativní dopad na úvěrovou aktivitu a úrokové výnosy banky.

Očekávané události: Výsledky za celý rok 2020 by měly být oznámeny 5. února 2021.
Autor: Bohumil Trampota

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688