Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  27.10.2020 07:44:08

Říjnové indikátory ekonomického sentimentu již odráží druhou vlnu pandemie (Ranní zpráva z finančního trhu)


Dnešek přinese makroekonomická data pouze z USA. Sledovány budou zejména říjnové indikátory ekonomického sentimentu. Tamní spotřebitelská i podnikatelská důvěra zřejmě zaznamená mírný pokles. Také ve Spojených státech se totiž koronavirová situace zhoršuje, avšak prozatím ne tak výrazně jako v Evropě. V tuzemsku včera večer vláda ohlásila další omezení, která zahrnují zákaz nočního vycházení, nutnost práce z domova pro velkou část profesí, či další omezení prodejní doby. Na korunovém trhu tak i dnes zřejmě převládne negativní nálada.

Makroekonomická data dnes přijdou pouze z USA

Evropský kalendář je dnes prázdný a sledovat tak budeme pouze data z americké ekonomiky. Nejvíce pozornosti připoutají předstihové indikátory ekonomického sentimentu. Narůstající počet nových případů nemoci covid-19 se nevyhnul ani Spojeným státům, prozatím ovšem v menší míře než na evropském kontinentu. USA tak prozatím nemusely přistoupit k významnému zpřísnění restriktivních opatření, tak jako se tomu děje ve většině evropských států. Tamní spotřebitelská důvěra se tak podle našeho odhadu snížila v říjnu jen nepatrně. Mírný pokles důvěry zřejmě zaznamenal i v podnikatelský sektor, na což by měl dnes ukázat index richmondského Fedu. Zatímco většina říjnových dat již bude s největší pravděpodobností alespoň z části vykazovat vliv druhé vlny pandemie, ta zářijová by ještě měla vyznívat optimisticky. To by měly potvrdit také americké objednávky zboží dlouhodobé spotřeby, které podle nás v září vzrostly meziměsíčně o 1,5 %.

Vývoj koruny bude i dnes především ve znamení pokračujícího zhoršování se tuzemské koronavirové situace. Počty nových případů den co den lámou rekordy, což samozřejmě na důvěře finančních trhů v českou ekonomiku moc nepřidává. Trhy budou dnes zřejmě reagovat zejména na další zpřísnění epidemiologických opatření, které vláda včera večer schválila. To mimo jiné zahrnuje také zákaz nočního vycházení, který bude platit od zítra. Dnes lze tak očekávat další tlak na oslabování koruny a testování hladiny 27,30 CZK/EUR.

Druhá vlna se již odráží ve zhoršené důvěře v ekonomiku

S příchodem druhé vlny koronavirové pandemie začalo být zřejmé, že tuzemské oživení ekonomiky v druhé polovině letošního roku nebude tak silné, jak indikoval dosavadní vývoj měsíčních ukazatelů z reálné ekonomiky. Nárůst ekonomické aktivity ve třetím čtvrtletí totiž ve čtvrtletí čtvrtém zřejmě opět vystřídá její pokles. Dopady znovu zavedených vládních opatření se již nyní odrážejí v horším ekonomické sentimentu. Důvěra v českou ekonomiku se podle říjnových výsledků konjunkturálního šetření ČSÚ výrazně snížila. K poklesu důvěry došlo především u spotřebitelů, kteří české ekonomice věří nejméně za posledního půl roku. Nižší důvěru spotřebitelé vykazovali již jen v dubnu.

Pesimističtější nálada však v říjnu panovala také u podnikatelů, kde k výraznému poklesu důvěry došlo zejména v oblasti služeb, které jsou současnými vládními opatřeními zasažené nejvíce. Mírně se důvěra snížila také v odvětví obchodu a ve stavebnictví, zatímco v průmyslu ještě nepatrně rostla. Výrobního sektoru se prozatím vládní opatření významně nedotkla a průmysl tak může těžit z předchozího nárůstu zakázek. Ten se promítá i ve vyšším využití průmyslových kapacit, které v říjnu dosáhlo 83 % a za předkrizovou úrovní již zaostávalo jen nepatrně. Zatímco v červenci 50 % průmyslových podniků uvádělo jako hlavní překážku dalšího růstu produkce nedostatečnou poptávku, v říjnu tento podíl klesl na zhruba 35 %.

Mírně nižší důvěru zaznamenala v říjnu také ekonomika našeho nejvýznamnější obchodního partnera. Německý IFO index klesl ze zářijových 93,2 b. na 92,7 b. v říjnu. Výsledek však nepřekvapil, když skončil jen nepatrně pod tržním konsensem. Zatímco hodnocení současného vývoje ekonomiky se mírně zlepšilo, výhled pro další měsíce zaznamenal zhoršení.

Podle vyjádření člena bankovní rady ČNB O. Dědka je aktuální uvolnění měnové politiky i nadále dostatečné. Dalšímu jejímu uvolňování podle něj brání současná inflace, která zůstává nad 3 %. Situace v reálné ekonomice však zároveň není nakloněna ani zvyšování úrokových sazeb. Dosavadní oslabení české koruny není podle O. Dědka nic dramatického.

Koruna včera mírně oslabila a v závěru dne se obchodovala v rozmezí 27,25 až 27,30 CZK/EUR. Významný podíl na tom měly spekulace ohledně dalšího zpřísnění epidemiologických opatření v tuzemsku.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 17:54  Je zlato už opravdu drahé? X-Trade Brokers (XTB)
St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688