Export (export.cz)
Ze světa  |  20.10.2020 12:22:50

Čína plánuje novou zónu volného obchodu

Čínská vláda plánuje otevření nové zóny volného obchodu v provincii Anhui, stávající zóna v provincii Zhejiang pak bude podstatně rozšířena. Nová centra se zaměří například na high-end výrobu, chytrá vozidla a spotřebiče, přeshraniční elektronický obchod, nové materiály, digitální obchod a zabezpečení transferu dat. Budou také sloužit jako mezinárodní přepravní uzel a středisko pro alokaci zdrojů.

Ilustrační foto: Shutterstock

Zóna v Anhui chce podporovat koordinovaný rozvoj oblasti delty řeky Yangtze a podílet se na výstavbě vědeckých a technologických komunit se státy a regiony v rámci iniciativy Belt and Road. Cílem je zjednodušit schvalovací postupy pro zahraniční investiční projekty a podporovat zřízení zcela zahraničně vlastněných vzdělávacích a školících institucí a institucí pro odbornou přípravu. Zahraniční cestovní kanceláře registrované v této zóně, které splňují požadavky, se budou moci zapojit do podnikání v oblasti odchozího cestovního ruchu (s vyloučením Tchaj-wanu).

Zóna si klade za cíl podpořit výstavbu čínsko-německých parků spolupráce v Hefei a Wuhu a prozkoumat vytvoření nových mechanismů pro spolupráci na mezinárodních parcích. Chce podporovat výstavbu komplexních pilotních zón přeshraničního elektronického obchodu v Hefei a Wuhu, a to i při provádění přeshraničních zkoušek dovozu zboží v rámci e-commerce.

Dalším cílem je rozšířit otevření finančního sektoru. Zavést opatření pro uvolnění podílu zahraničních akcií držených finančními institucemi, rozšíření rozsahu podnikání zahraničních finančních institucí či podporovat kvalifikované domácí i zahraniční investory při zakládání různých finančních institucí v souladu se zákonem.

V neposlední řadě chce zóna podporovat domácí a zahraniční instituce pro výzkum a vývoj, vysoké školy a univerzity a podniky při zakládání, či společném budování laboratoří a nových institucí pro výzkum a vývoj v FTZ.

Rozšířená zóna volného obchodu v provincii Zhejiang se bude skládat ze tří oblastí.

Zaměřeno na data

Cílem je vybudovat globální základnu pro přidělování volně ložených komodit, se zaměřením především na ropu a plyn. Dále pak prozkoumat vytvoření systému dohledu nad informacemi z big data a vytvořit digitální integrovanou platformu pro supervizi. V rámci vnitrostátního systému řízení bezpečnosti přenosu informací by se měl realizovat pilotní projekty s cílem evaluovat přeshraniční tok dat a prozkoumat zavedení následujících opatření: certifikace se schopností ochrany dat, prověření zálohování dat, posouzení přeshraničních toků dat a transakčních rizik a další mechanismy pro zabezpečení dat. Podle čínské vlády je třeba posílit ochranu patentů, autorských práv, obchodních tajemství a dalších podnikových informací a práv a aktivně se podílet na hlavních globálních digitálních ekonomických výměnách a spolupráci.

Zóna chce podporovat finanční inovace, které slouží reálné ekonomice. Realizovat pilotní projekt bankovního systému s integrací domácí a zahraničních měn.  V Zhejiangu chce Čína zlepšit regionální podpůrná opatření pro systém pracovních povolení pro cizince do Číny a vízový systém talentů.

Plánuje také rozšiřovat spolupráci v oblasti zemědělského obchodu s dalšími zeměmi a aktivně rozvíjet špičková odvětví zpracování živočišných bílkovin a obchodu, jako je dovážené hovězí maso.

Cílem je také vytvořit nový typ mezinárodního obchodního centra. Podporovat domácí i zahraniční přeshraniční elektronický obchod při budování mezinárodních tranzitních distribučních základen a zavést podporu Yiwu small Commodity City a další tržiště v rozšiřování dovozu a budování nových dovozních tržišť.

První pilotní zóna volného obchodu vznikla v roce 2013 v Šanghaji. Foto: Shutterstock

Přepravní a logistické centrum

V rozšířené zóně by mělo vzniknout mezinárodní přepravní a logistické centrum se zaměřením na používání inteligentních technologií nové generace, které bude aktivně propagovat řadu nejlepších demonstračních podniků v oblasti inteligentní výroby doma i v zahraničí, podporovat regionální podniky v zapojování se do mezinárodní spolupráce, výzkumu a vývoje a usilovat o integraci do globálních dodavatelských, inovačních a hodnotových řetězců špičkové výroby.

Provozovatelé zóny chtějí vybudovat platformu pro vědecký výzkum a inovaci ve zdravotnickém průmyslu, povzbuzovat a podporovat přední farmaceutické společnosti ke zvýšení investic do vědy a techniky, spolupracovat s domácími i zahraničními lékařskými výzkumnými ústavy.

Nová zóny volného obchodu v provincii Anhui a rozšířená zóna v provincii Zhejiang budou firmám ve vybraných oborech nabízet značnou pomoc a podporu. Velký zájem je také o mezinárodní spolupráci, především v high-tech oborech, což může být příležitost i pro české firmy.

Lukáš Svatek, ekonomický diplomat, Generální konzulát ČR v Šanghaji

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688