Opatření proti koronaviru tvrdě dopadla na korunu. Ani zlotý a forint na tom nejsou dobře

Koruna do nového týdne vstoupila nejhůře, jak mohla. Uzavření pod důležitou rezistencí jí mohlo po pondělním oslabení o 15 haléřů dávat jistou naději. Oznámení přísných opatření proti koronaviru pro následující týdny však domácí měně sebralo jakékoliv naděje na zastavení ztrát.

Domácí měna včera po třech týdnech přestala odolávat rezistenci v oblasti 27,20-25 EURCZK a prudce oslabila o dalších 20 haléřů. Po měsíčním oslabování se sice koruna na přelomu září a října dostala na silnější úrovně pod hranici 27,00 korun za euro, nic ji ale nenahrávalo ke značnějšímu posílení a otočení trendu. Kurz se tak začal formovat do rostoucího trojúhelníku, který včera opustil ve směru trendu.

Koruna se vyšplhala až na 27,40 EURCZK a pro následující dny bude rozhodující, zda se předchozí rezistence na 27,25 EURCZK, která představuje 23,6% úroveň Fibonacciho retracementu z jarního oslabení koruny, stane supportem. Během včerejška zároveň došlo k dokonalému uspořádání klouzavých průměrů v rámci denního grafu. Klouzavé průměry o 10, 20, 50, 100 a 200 periodách jsou tak momentálně v tomto pořadí, co se týče vzdálenosti od spotového kurzu, což značí přítomnost silného střednědobého trendu.

Porušení tohoto uspořádání budeme sledovat jako varovný signál pro možné vyčerpání síly trendu. Na denním i čtyřhodinovém grafu zároveň oscilátor RSI nadále vykazuje rostoucí tendenci. V případě denního grafu tuto linii neporušil již tři měsíce a momentálně se ani nenachází v překoupené oblasti, tudíž možnost oslabení až směrem k 27,50 EURCZK určitě není mimo hru.

Co se týče polského zlotého, ten od konce srpna oslabil téměř stejným dílem jako koruna, nicméně během října byl schopen přes 60 % svých ztrát odmazat. Včera však v kombinaci s pondělní svící na páru s eurem vytvořil formaci „bullish engulfing“, která indikuje obrat trendu. Menší medvědí svíce následovaná silně býčí svící s větším tělem tak společně nahrává scénáři slabého zlotého v příštích dnech.

Dnes bude důležité, zda dojde k potvrzení této formace další býčí svící, když se kurz momentálně nachází poblíž hranice odporu na hodnotě 4,4960 EURPLN, kde 16. července našel své maximum v rámci daného swingu. Pokud zlotý oslabí nad tuto hodnotu, další rezistence na cestě budou 4,5118 a 4,5317 EURPLN.

Pár eura s maďarským forintem výše zmíněný „bullish engulfing“ přinesl již o den dříve, včerejší oslabení tak znamenalo konfirmaci obratu cenového vývoje. U forintu je většina faktorů dlouhodobě nakloněna k oslabování, tudíž by se maďarská měna po tomto obratu mohla dostat až zpět k 366 EURHUF. Podržet ztráty by mohla rezistence okolo 361,7 EURHUF, v jejíž blízkosti dnes ráno forint otevírá.

V případě zastavení ztrát na této hranici by mohlo dojít k vytvoření formace hlava a ramena, když by tato hranice odporu hrála roli druhého ramene. Neckline této formace by se nacházela okolo 356 EURHUF. V aktuálních tržních podmínkách jsme ale k tomuto obratu relativně skeptičtí a předpokládáme, že by měl forint oslabovat.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 1,1745 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 93,56 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,1715 do 1,1860 EURUSD.**

Koruna se aktuálně vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 27,37 EURCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 27,25 až 27,45 EURCZK, ve dvojici s dolarem zase od 23,09 až 23,32 USDCZK.**

**Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokoupravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na  modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. odpovědnost.


Zařazenost 14.10.2020 08:10:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/opatreni-proti-koronaviru-tvrde-dopadla-na-korunu-ani-zloty-a-forint-na-tom-nejsou-dobre...
KategorieDevizové trhy

Vydaná opatření a zpravodajství

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V