Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  12.10.2020 17:36:10

Summers: Rally na akciích neznamená, že je vše v pořádku

Fiskální stimulaci americká ekonomika skutečně potřebuje a pokud nebude schválena, může to být chyba, za kterou se bude platit. Pro Bloomberg Finance to uvedl známý ekonom a bývalý ministr financí Lawrence H. Summers. Podle něj existuje řada známek, že rychlé oživení ztratí na síle v případě, že nebude další fiskální balíček schválen. Ukazují na to přidávají frikce ve finančním systému, firmy propouštějí, pandemie neustupuje.

Akciový trh podle ekonoma naznačuje, že volby vyhraje Biden. Příkladem je to, jak dobře si vedou firmy související se zelenými technologiemi na straně jedné, na straně druhé horší výsledky firem zabývajících se fosilními palivy. Ty první by totiž těžily z Bidenovy politiky zaměřené na obnovitelné energie. Akcie podle ekonoma mohou také doufat, že pokud se ekonomická situace zhorší, Fed přikročí k další stimulaci, která z velké části prospívá právě akciovému trhu. Podle Summerse by ovšem bylo chybou, kdybychom z vývoje na akciovém trhu usuzovali, že je vše v pořádku.

Na otázku týkající se vývoje pandemie Summers uvedl, že třeba takový Pákistán, který není právě známý jako země, kde vše funguje jako hodinky, si v této oblasti vede mnohem lépe než Spojené státy. Částečně je to dáno kulturou, protože v USA se lidé starají o vlastní zdraví a nedávají tolik váhy zdraví v celé společnosti. Z nemalé části se ale podle Summerse projevuje vládní neschopnost včetně podporování rizikového chování, jako je třeba shromažďování velkého počtu lidí bez roušek.

Summers se také domnívá, že by nebylo dobře, kdyby letecké společnosti dostaly „příliš mnoho pomoci“. Na jednu stranu je sice třeba udržet tento typ dopravy při životě, ale pomoc by neměla být taková, aby rostly ceny akcií těchto firem a aby na pomoci profitovali dluhopisoví investoři. Příliš malá je naopak pomoc poskytovaná ženám. Summers totiž poukázal na to, že ekonomické problémy související s pandemií doléhají především na ně. Americké ekonomice přitom v posledních desetiletích výrazně pomohla rostoucí zaměstnanost žen a pokud by se tento trend otočil, šlo by o negativní jev.

Americká, britská či brazilská demokracie podle ekonoma zatím nejsou moc dobré v tom, jak zajistit lidem zdravotní bezpečí. Vše se zhoršuje s tím, pokud se ve společnosti staví jedna skupina lidí proti druhé, jako tomu je třeba ve Spojených státech. Ty byly přitom dříve příkladem, který „více než zbraně přispěl třeba k pádu berlínské zdi“. Nyní jsou na tom ale Spojené státy podle ekonoma v této oblasti nejhůře za celou dobu, co pamatuje.

Zdroj: Bloomberg Finance


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688