Úvodní stránka

Komentář Ministerstva průmyslu a obchodu ČR k výsledkům zahraničního obchodu za srpen 2020

Publikováno:
8.10.2020
Autor:
Sekce EU a zahraničního obchodu 51000


Zahraniční obchod se zbožím v srpnu skončil podle očekávání meziročně horším výsledkem. Hodnota vyvezeného i dovezeného zboží byla nižší o 5,4 % respektive o 4,9 %, stejně tak klesl i přebytek obchodní bilance. Na zhoršení bilance zahraničního obchodu ve srovnání s loňským srpnem měl značný vliv pokles přebytku ve zpracovatelském průmyslu, a to především u automobilového průmyslu, kde klesal dovoz i vývoz, či u počítačů, u kterých vývoz velmi nepatrně poklesl, ale zvýšil se jejich dovoz. Celkové výsledky zahraničního obchodu tak nadále ovlivňuje koronavirová epidemie, což v srpnu pozorujeme i na meziročním poklesu nových zakázek ze zahraničí o 11,1 %“, uvedla náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro zahraniční obchod Martina Tauberová.

Podle předběžných údajů ČSÚ v srpnu hodnota vývozu meziročně klesla o 5,4 % na 261,7 mld. Kč a hodnota dovozu o 4,9 % na 254,1 mld. Kč. Bilance zahraničního obchodu skončila přebytkem 7,6 mld. Kč, který však byl meziročně o 1,6 mld. Kč nižší. Celkové saldo zahraničního obchodu se zbožím nepříznivě ovlivnil meziroční pokles přebytku bilance výrobků zpracovatelského průmyslu o 6,0 mld. Kč, na němž se největší měrou podílel pokles kladné bilance motorových vozidel o 5,0 mld. Kč a meziročně vyšší schodek bilance s počítači, elektronickými a optickými přístroji o 4,6 mld. Kč. Naopak příznivý vliv na celkovou bilanci měl meziročně nižší deficit bilance zahraničního obchodu s ropou a zemním plynem o 3,8 mld. Kč (vlivem poklesu cen na světových trzích) a zároveň nižší schodek bilance základních kovů o 2,6 mld. Kč. Kladně na bilanci působil též nárůst kladného salda bilance strojů a zařízení o 1,4 mld. Kč. Z teritoriálního pohledu u vybraných zemí se zvýšil meziročně nejvíce vývoz do Turecka (o 52,2 %) a Nizozemska (o 12,0 %). Nejvyšší pokles vývozu byl do Ruské federace (o 17,4 %) a Spojených států amerických (o 13,6 %). Vývoz do Německa byl nižší o 7,8 %, na Slovensko vzrostl o 0,8 %. Z komoditního hlediska nejvýznamnější položka stroje a dopravní prostředky vykázala pokles vývozu o 6,8 % a dovozu o 1,6 %.

Meziměsíčně (po sezónním očištění) se snížil vývoz o 2,7 % a dovoz o 0,2 %.

Za leden až srpen dosáhl přebytek obchodní bilance 71,1 mld. Kč, což je o 41,6 mld. Kč méně než ve stejném období loňského roku. Vývoz byl meziročně nižší o 11,0 % a dovoz o 9,7.

Podle předběžných údajů v pojetí pohybu zboží přes hranice hodnota vývozu v srpnu klesla meziročně o 6,0 % na 323,6 mld. Kč a hodnota dovozu o 6,8 % na 293,7 mld. Kč. Bilance zahraničního obchodu skončila přebytkem ve výši 29,9 mld. Kč, což je meziročně o 0,5 mld. Kč víc. Za leden až srpen dosáhl celkový přebytek obchodní bilance 248,5 mld. Kč, což je o 61,0 mld. Kč méně než ve stejném období loňského roku. Vývoz byl od počátku roku meziročně nižší o 9,3 % a dovoz o 8,1 %.

Více informací na stránkách ČSÚ.