Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  08.10.2020 07:37:03

Epidemická situace v ČR drží korunu u slabých hodnot (Ranní zpráva z finančního trhu)

Epidemická situace v Evropě se stále zhoršuje, nejvíce ovšem v ČR. Zahraniční obchod v Německu v návaznosti na průmysl za srpen vykáže slabší údaj. Týdenní data z trhu práce USA zřejmě ukáží jen pozvolné zlepšování.  Finanční trhy stále více spekulují na vítězství Joe Bidena. Od maloobchodních tržeb v ČR čekáme za srpen výkyv směrem dolů.

Domácí maloobchodní tržby vykáží za srpen oslabení

Včera publikovaný slabší výsledek průmyslové výroby v Německu indikuje, že i dnešní zveřejnění vývoje zahraničního obchodu přinese oproti odhadům spíše horší výsledek. V USA zaujmou jen týdenní data z trhu práce, kde se ale větší změna nečeká. Od srpna je pokles počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti jen pozvolný. Akciové trhy v Asii jsou mírně výše, akciové futures v USA a v Evropě ukazují do plusu. Je možné, že asijským trhům pomáhají rostoucí spekulace na vítězství Joe Bidena v amerických presidentských volbách. Tomu by například nasvědčovalo i předchozí posilování mexického pesa a naopak oslabování ruského rublu.

Přední místa zpráv stále plní zhoršující se epidemická situace v Evropě, kdy u vyspělých ekonomik dochází ke zvyšujícímu se nárůstu počtu nakažených, zejména ve Francii a ve Španělsku. Z hlediska množství infikovaných vůči počtu obyvatel je ovšem nyní na vrcholu právě Česká republika, kterou agentura Bloomberg označila jako nové epicentrum. Narůstající obavy z dopadů šíření nemoci hovoří ve prospěch slabé koruny v nejbližším období. Další opatření proti šíření epidemie mají být oznámena zítra.

Od zveřejnění výsledku maloobchodních tržeb v ČR za srpen čekáme spíše slabší údaj, ovlivněný čerpáním dovolených a poklesem registrací aut v případě tržeb zahrnujících motoristický segment. V srpnu došlo i ke snížení spotřebitelské důvěry. Podobně jako u včera zveřejněných dat z průmyslu by ale ze srpnových údajů, které mohou být výrazně ovlivněny jednorázovými vlivy, nebylo dobré činit silné závěry. Expanze maloobchodních tržeb zřejmě pokračovala v září. Od října do úvah nepříjemně vstoupí větší obava z pandemie a vládní opatření.

Podle zpráv agentury Bloomberg se údajně britská vláda chystá ukončit jednání o Brexitu, pokud příští týden nebude zřejmý výrazný posun. Pozornost tak směřuje na jednání 15. října. Dosažení dohody v tak krátkém termínu je nepravděpodobné a je otázkou, co vše znamenají politické „tanečky“ premiéra Johnsona. Naděje na dohodu zcela pohřbena jistě není, ale v naší prognóze počítáme s Brexitem bez dohody s pravděpodobností 80 %.

Koruna zpět nad hladinou 27,00 CZK/EUR

Akciové trhy v USA mírně rostly, když prezident USA Donald Trump částečně ustoupil od předchozího tvrzení, že zcela zastaví jednání o fiskálním stimulu do doby, než vyhraje volby. Americké akcie tak smazaly část poklesu z předešlého dne. Evropské tituly včerejšek zahájily růstem, ale během dne mírně klesaly. Kurz dolaru vůči euru umazal část včerejších zisků z předchozího dne oslabením k 1,176 USD/EUR.

Včera zveřejněná data z průmyslu a zahraničního obchodu v ČR byla vesměs slabší, než se čekalo, ale trend dalšího oživení výroby v nejbližším období by podle nás neměl ustat. Výjimkou je například stavebnictví, které i dle včera zveřejněných dat zůstává v útlumu. Více viz náš detailní komentář zde: https://bit.ly/3iDxel9. Koruna proti euru včera dopoledne posílila k 26,96 CZK/EUR, ale později oslabila zpět do blízkosti 27,10 CZK/EUR.
Autor: Michal Brožka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688